GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT: Neto dobit u prvom polugodištu potonula 28,5 posto

HT: Neto dobit u prvom polugodištu potonula 28,5 posto
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2020 / 09:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski Telekom objavljuje svoje nerevidirane konsolidirane rezultate za šest mjeseci završenih 30. lipnja 2020.

Situacija uzrokovana COVID-19 pandemijom i posljedičan razvoj događaja utjecali su na uvjete poslovanja, a što se odrazilo i na poslovanje Hrvatskog Telekoma. Kao izravna posljedica, u prvoj polovici 2020. ukupni konsolidirani neto prihodi su manji za 201 milijun kuna, odnosno 5,4%, u odnosu na prvu polovicu 2019. godine. Smanjenje prihoda uzrokovano je manjom realizacijom prihoda od fiksnih usluga (105 milijuna kuna, odnosno 6,3%), prihoda od mobilnih usluga (100 milijuna kuna, odnosno 6,1%) i ostalih prihoda (7 milijuna kuna, odnosno 93,0%), a što je djelomično anulirano većim prihodima od sistemskih rješenja (12 milijuna kuna, odnosno 3,2%).


U prvoj polovini 2020. godine EBITDA nakon najmova manja je za 110 milijuna kuna, odnosno 7,8%, zbog smanjenja u HT Grupi u Hrvatskoj (106 milijuna kuna, odnosno 8,1%) i u Crnogorskom Telekomu (4 milijuna kuna, odnosno 3,9%). Kad se isključe jednokratni učinci EvoTV transakcije iz prvog tromjesečja 2019. godine, EBITDA nakon najmova bila je manja za 3,7%, a marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 37,0%.

Neto dobit nakon manjinskih udjela manja je za 125 milijuna kuna, odnosno 28,5%. Ukupna kapitalna ulaganja iznosila su 804 milijuna kuna i veća su za 10,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zbog volatilnosti prisutne u ožujku i travnju, Hrvatski Telekom je, unatoč u izazovnom poslovnom okruženju, te i dalje prisutnoj neizvjesnosti, revidirao svoje izglede za 2020. godinu. Sada očekujemo da će prihodi, za koje se ranije smatralo da će biti stabilni ili nešto manji u odnosu na 2019., biti manji za srednji do visoki jednoznamenkasti broj. Za EBITDA-u nakon najmova, za koju je prethodno predviđeno da će biti oko 38%, sada očekujem da će iznositi oko 39%. U veljači smo utvrdili očekivana kapitalna ulaganja u iznosu od oko 1,7 milijardi kuna te i dalje očekujemo da ćemo ostvariti taj cilj. Kada je riječ o regionalnom širenju, ponovno ističemo da nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za spajanja i preuzimanja.

Nakon pozitivnog preokreta zabilježenog krajem 2019. godine, Hrvatski Telekom nastavio je s pozitivnim trendovima i na početku 2020., što dokazuje rast u području postpaid-a, širokopojasnih i televizijskih usluga, sistemskih rješenja te nastavak ulaganja u kvalitetu mreže i usluga. Ipak, navedeni poslovni rast anuliran je smanjenjem prihoda zbog COVID-19 pandemije, posljedičnih ograničenja i sezonskih učinaka.

Neovisno o tome, Hrvatski Telekom je nastavio pružati podršku svojim korisnicima, gospodarstvu i društvu. Kao rezultat, pravni subjekti su mogli nastaviti poslovati, privatne osobe su mogle raditi od kuće, a školski su se programi mogli provoditi preko interneta. Situacija uzrokovana COVID-19 pandemijom jasno je pokazala koliko su ICT industrija te ulaganja u digitalnu infrastrukturu važni za cijelu Hrvatsku. Upravo su ulaganja koja je Hrvatski Telekom kao najveći privatni investitor u digitalizaciju poduzeo tijekom prethodnih godina, pri čemu je najveće ulaganje u posljednjih 10 godina realizirano 2019. godine, omogućila stabilnost fiksne i mobilne mreže te su osigurala da, usprkos povećanju prometa, korisnici, poduzeća i javni sektor ostanu povezani u trenutku kada je to bilo od presudnog značaja.

Usprkos izazovnim izgledima, Hrvatski Telekom nastavio je s planovima ulaganja u kvalitetu mreže, razvoj 5G tehnologije i uvođenje optičke mreže, koji su od ključne važnosti za oporavak hrvatskog gospodarstva i brzu transformaciju u digitalno društvo. Hrvatski Telekom drugu je godinu zaredom dobio dvije Ookla nagrade za „Najbržu mobilnu mrežu” i „Najbolju pokrivenost mobilnom mrežom” u Hrvatskoj. Ookla je svjetski predvodnik u testiranju i analizi kvalitete pristupa internetu, a njihove nagrade su na globalnoj razini referentan pokazatelji kvalitete mreže. Postignuće Hrvatskog Telekoma tim je relevantnije jer nagrade odražavaju priznanje za najvišu kvalitetu mreže tijekom krize uzrokovane COVID-19, a što je dovelo do značajnog povećanja prometa.

Mobilna mreža Hrvatskog Telekoma nakon zaključene modernizacije dosegla je spremnost za 5G tehnologiju, koja će biti temelj gospodarskog rasta. Hrvatski Telekom predvodnik je u segmentu razvoja 5G tehnologije te intenzivno radi na testiranju njezinih funkcionalnosti i performansi i njezinoj pripremi za komercijalne djelatnosti nakon dodjele potrebnog radiofrekvencijskog spektra. Testiranja uključuju primjenu tehnologije dinamičkog dijeljenja spektra (DSS), koja je ključna za brzu implementaciju 5G tehnologije.

Omogućavanje prednosti koje 5G tehnologija pruža temelji se na partnerstvima i sporazumima o suradnji, kao što je sporazum s Ericsson Nikola Tesla (ENT), na temelju kojeg je ENT postao isključivi dobavljač radijske pokretne mreže za Hrvatski Telekom do 2024. godine. Riječ je prvom ugovoru za 5G tehnologiju sklopljenom između dviju kompanija u Hrvatskoj, čime Hrvatski Telekom i ENT nastavljaju dugogodišnju suradnju s ciljem omogućavanja tehnološkog, gospodarskog i društvenog napretka.

U 2020. godini snažan naglasak stavljen je na implementaciju pristupne fiksne mreže sljedeće generacije (NGA) radi povećanja područja primjene optičke mreže. Na kraju prve polovice 2020. godine dodatnih 19.608 kućanstava bilo je pokriveno FTTH tehnologijom u pristupnoj mreži, a ukupni broj kućanstava pokrivenih FTTH-om iznosio je 299.000. Optika je budućnost fiksne mreže te glavni preduvjet za digitalizaciju zemlje.

Tagovi: Hrvatski Telekom, poslovni rezultati, Crnogorski Telekom, 5G tehnologija, Ericsson Nikola Tesla, fiksna telefonija
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE