GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT: Neto dobit smanjena 1,7%, prihodi povećani 8,5%

HT: Neto dobit smanjena 1,7%, prihodi povećani 8,5%
POLA GODINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2017 / 09:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski Telekom, vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, objavio je nerevidirane konsolidirane rezultate za prvih šest mjeseci 2017. 

Ukupni konsolidirani prihodi su povećani za 8,5% u odnosu na prvo polugodište 2016. i iznose 3.691 milijuna kuna. Bez učinka Crnogorskog Telekoma, prihodi odstupaju za 16 milijuna kuna, odnosno za 0,5%, u odnosu na prvo polugodište 2016.  Hrvatski Telekom nastavlja ostvarivati rast prihoda od pokretnih telekomunikacija, širokopojasnog pristupa i televizije, veleprodaje i energije, uz istodobno smanjenje prihoda od sistemskih rješenja (različita dinamika realizacije projekata u odnosu na prvo polugodište 2016.) i glasovnih usluga u nepokretnim telekomunikacijama.

EBITDA prije jednokratnih stavki povećana je za 8,9%, na 1.458 milijuna kuna u odnosu na prvo polugodište  2016. EBITDA marža je na razini od 39,5% i veća je  za 0,2 postotna poena u odnosu na prvo polugodište  2016. Izuzmemo li doprinos Crnogorskog Telekoma, EBITDA prije jednokratnih stavki porasla je za 1,1% i iznosi 1.353 milijuna kuna s EBITDA maržom od 40%. 

U odnosu na prvo polugodište 2016. neto dobit manja je za 7 milijuna kuna, odnosno 1,7% i iznosi 410 milijuna kuna. Bez učinka Crnogorskog Telekoma realizacija neto dobiti manja je za 4,9% i iznosi 397 milijuna kuna. Rezultat je to veće amortizacije zbog povećanih infrastrukturnih ulaganja i financijskih troškova prvenstveno povezanih s tečajnim razlikama.

Realizacija kapitalnih ulaganja u prvom polugodištu 2017. godine, u odnosu na isto razdoblje 2016., povećana je za  27,7%, uključujući doprinos Crnogorskog Telekoma. Bez ovog učinka, realizacija kapitalnih ulaganja povećana je za  17,6% u odnosu na prvo polugodište 2016. godine i iznosi 759 milijuna kuna. 

U nepokretnoj je mreži do kraja prvog polugodišta 2017. omogućen optički pristup za ukupno 324 .000 hrvatskih kućanstava čime je povećana pokrivenost optičkim pristupom za 10% u odnosu na kraj 2016. godine. Pokrivenost novim generacijama pristupa dostupna je sada u 56% hrvatskih kućanstava. 

U pokretnoj mreži, na kraju prvog polugodišta 2017., pokrivenost stanovništva 4G mrežom u zatvorenom prostoru iznosi 75% (povećanje od 7 postotnih poena u odnosu na kraj 2016.), dok je pokrivenost u vanjskom okruženju dosegnula 98% u odnosu na 96,9% na kraju 2016 godine. Povećanje 4G brzine preuzimanja sa 225 Mbit/s na 262,5 Mbit/s dosegnulo je pokrivenost stanovništva od 45% što predstavlja porast od 42 postotna poena u odnosu na kraj  2016.
Pokrenut je projekt Poslovne IT transformacije, najveći IT projekt u Hrvatskoj i među najvećima u regiji, koji će trajati tri godine i čija vrijednost prelazi 700 milijuna kuna. Pored restrukturiranja internih procesa i implementacije najnaprednijih IT sustava, projekt treba podići razinu automatizacije i stupnja digitalizacije koje će osigurati najbolje korisničko iskustvo.

Uvedena je televizijska platforma nove generacije koja osigurava najnaprednije jedinstveno korisničko iskustvo i konzumiranje TV sadržaja na bilo kojem uređaju, bilo gdje i bilo kada. Uvedene su inovacije u uslugama, pa je tako HT prvi u Hrvatskoj omogućio eSIM i razgovore putem super brze LTE mreže. Istovremeno broj korisnika Magenta1 usluge kontinuirano raste i trenutno broji više od 77.000 kućanstava, što potvrđuje   U tijeku je integracija Crnogorskog Telekoma. Nova organizacija implementirana je u lipnju i realiziraju se aktivnosti s očekivanim brzim učinkom u svrhu stabilizacije financijskih rezultata u kratkom roku te pripreme kompanije na dugoročni rast.

Četverogodišnji Program otkupa vlastitih dionica započeo je početkom srpnja.  Za stjecanje je predviđeno 2.500.000 dionica, a Programu je dodijeljeno 500 milijuna kuna.
Kako je već objavljeno, privremena prava upravljanja Hrvatskog Telekoma Optima Telekomom produljena su na dodatne tri godine, odnosno do srpnja 2021. Proces odobrenog  pripajanja društva H1 Telekom društvu OT-Optima Telekom je u tijeku. 

Komentirajući poslovne rezultate u prvom polugodištu  2017., predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković istaknuo je:

- Zadovoljan sam ostvarenim rezultatima u prvom polugodištu 2017. Odlični financijski rezultati omogućuju nam ulaganja  kojima osiguravamo tehnološku superiornost HT-a i razvoj inovativnih usluga na korist našim korisnicima ali i ukupnom hrvatskom gospodarstvu. Novom TV platformom (IPTV i OTT) postavili smo novi standard u svijetu televizijskih usluga. Omogućili smo govorne pozive preko super brze LTE mreže i super brzi prijenos podataka prilikom telefoniranja. Uslugom Stream ON koja je jedinstvena na hrvatskom i europskom tržištu omogućujemo korisnicima gledanja zabavnih sadržaja bez trošenja podataka iz tarifnog paketa. U idućim mjesecima nastavit ćemo ulaganja u mrežu i digitalnu transformaciju kompanije kao preduvjete za najbolje korisničko iskustvo i premium poziciju na tržištu. U Crnogorskom Telekomu zajedno smo definirali i započela je provedba mjera za brze pozitivne učinke na tržištu i stabilizaciju financijskih rezultata u kratkom roku. Radimo i na strukturalnim promjenama kako bismo pripremili kompaniju na dugoročni rast te ojačali položaj i na regionalnom tržištu.'

Tagovi: Hrvatski Telekom, Crnogorski Telekom, Davor Tomašković
PROČITAJ I OVO
Sunce hoteli smanjili gubitak u prvih šest mjeseci
POBOLJŠANJE
Sunce hoteli smanjili gubitak u prvih šest mjeseci
ZAGREB - Sunce hoteli smanjili su gubitak u prvih šest mjeseci ove godine, pokazuje ovih dana objavljeno poslovno izvješće.
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ANKETA
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ZAGREB - Emocije koje pokazuju šefovi nekad su bile znak slabosti, ali istraživanja upućuju da veći autoritet imaju vođe koje su u stanju pokazati autentične osjećaje i ranjivost jer su u stanju iskoristiti najbolje osobine radnika, pokazuje anketa globalne organizacije Catalyst, piše u subotu Jutarnji list.
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE