GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT ne želi otkriti tko su ponuditelji za većinski paket Optima Telekoma

HT ne želi otkriti tko su ponuditelji za većinski paket Optima Telekoma
NEJASNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2020 / 17:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski Telekom je kasno poslijepodne uputio poprilično nejasno priopćenje o okončanju prostupka prodaje većinskog udjela u Optima Telekomu.

Iz priopćenja nije jasno ima li ponuditelja i, ako ih ima, o kome se radi.

- Javna objava međunarodnog oglasa od strane HT-a predstavlja ispunjenje regulatorne obveze od ranije poznate javnosti i nije usmjerena na to da bi se kompletni postupak prodaje učinio javnim. Javan postupak prodaje ne samo da nije u skladu s najboljim praksama, već bi mogao ugroziti provedbu postupka prodaje, osobito u trenutnim okolnostima na tržištu. U tom smislu, HT je obvezan voditi računa o sprječavanju manipulacije tržištem te ne planira davati posebne objave o procesu prodaje sve do njegovog završetka, priopćili su iz HT-a.

Podsjetimo, prije dva tjedna Hrvatski Telekom je u posljednji trenutak produljio rok za primanje ponuda te u jednom bitnom detalju izmijenio tekst međunarodnog natječaja. Ta izmjena omogućava da se s ponudom za kupnju jave i kompanije koje nisu već prisutne na telekomunikacijskom tržištu.

Svoje dionice u fiksnom operateru Optima Telekom zajednički prodaju Zagrebačka banka (drži 36 posto) i HT holding (17 posto), a izmjena uvjeta dogodila se na zahtjev Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) te, kako saznajemo, nakon sastanka u utorak koji se na tu temu održao u Agenciji.

U natječaju koji je HT objavio potkraj siječnja u Financial Timesu pozivaju se samo ponuđači koji imaju “dokazano relevantno stručno iskustvo u području telekomunikacija”. Sada se može javiti bilo koja kompanija ili fond koji imaju dovoljno novca, a to pak znači da je zaista otvorena mogućnost da se na tržištu pojavi treći igrač u nepokretnim komunikacijama, uz HT i A1. Upravo je to i bila namjera koju je AZTN objavio kada je, 2017. godine, donio rješenje u kojem nalaže da Optima mora u prodaju te da HT njome samo privremeno upravlja nakon provedenog predstečajnog postupka 2014. godine. Optima je u tom postupku završila opterećena dugovima, kada su najveći vjerovnici, Zaba i HT, postali dioničari i preuzeli upravljanje.

- Donoseći te mjere, mi namjerno nismo postavili ograničenja oko toga tko može biti kupac i zato smo sada tražili izmjene - kažu nam u Agenciji.

Za ukupno 54,3 posto dionica Optima telekoma, koliko drže HT i Zagrebačka banka, nije poznato jesu li ponude (i koliko njih) već stigle, a pretpostavlja se da su zainteresirani A1 (bivši Vipnet) i United Group, tvrtka koja je nedavno kupila Tele2 Hrvatska (i u vlasništvu ima Novu TV te N1 televiziju).

Tagovi: Hrvatski Telekom, Optima Telekom, A1 Hrvatska, United Media, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE