GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski Telekom potvrdio status najbrže mobilne mreže i mreže s najboljom mobilnom pokrivenošću

Hrvatski Telekom potvrdio status najbrže mobilne mreže i mreže s najboljom mobilnom pokrivenošću
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 12:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski Telekom drugu je godinu zaredom dobio čak dvije Ookla nagrade - za najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj („Fastest Mobile Network“) i za najbolju mobilnu pokrivenost („Best Mobile Coverage“).

Nagrade je dodijelila kompanija Ookla, svjetski lider u testiranju i analizi kvalitete pristupa Internetu. S više od 10 milijuna testova dnevno i gotovo 30 milijardi testova brzine putem Speedtest platformi od strane telekom korisnika diljem svijeta, Ookla ima najveću globalnu bazu podataka o performansama fiksnih i mobilnih mreža diljem svijeta. Testiranje na Ookla Speedtest platformi je besplatno i korisnici testiraju mrežu putem koje pristupaju Internetu u stvarnom okruženju i na vlastitim uređajima, što daje najbolji uvid u njihovo stvarno korisničko iskustvo. Kako bi utvrdila tko pruža najveće brzine mobilne mreže Ookla je, tijekom prvog i drugog tromjesečja 2020. godine, usporedila rezultate više od 186.000 korisničkih testova provedenih na Speedtest iOS i Android mobilnim aplikacijama kod svih glavnih mobilnih operatora u Hrvatskoj. Analizirani su i rezultati više od 130 milijuna otisaka napravljenih putem Androida kako bi se utvrdilo koji operator ima najbolju pokrivenost mobilnom mrežom.

Hrvatski Telekom ostvario je znatno bolje rezultate u brzinama mobilnih preuzimanja i učitavanja od drugih mobilnih operatora u Hrvatskoj postigavši Speed Score™ od 70,71 Mbit/s s prosječnom brzinom od 86,05 Mbit/s za preuzimanje i 17,43 Mbit/s za učitavanje podataka.
Rezultati sa 243.273 lokacije u Hrvatskoj na mrežama svih mobilnih operatora pokazali su kako mreža Hrvatskog Telekoma ima najbolji Coverage Score™ s postignutih 816 bodova, odnosno mobilnu mrežu korisnicima dostupnu na 99,90 posto testiranih lokacija, dok je 4G mreža korisnicima dostupna na 91,40 posto testiranih lokacija.

Speed Score™ uključuje mjerenje brzine preuzimanja i učitavanja svakog pružatelja usluga kako bi se rangirala brzina mreže dok Coverage Score™ uključuje mjerenje dostupnosti i otiska svakog pružatelja usluga unutar zemlje.

„Kontinuitet ulaganja u kvalitetu mobilne mreže Hrvatskog Telekoma najbolje se vidi iz priznanja koja dolaze od samih korisnika. Ookla nagrade reflektiraju osobno korisničko iskustvo zbog čega su globalno najcjenjeniji i najreferentniji pokazatelji kvalitete mobilne mreže. Izrazito smo ponosni što smo ove certifikate ostvarili tijekom Covid-19 pandemijskog vala koji je donio drastično povećanje telekomunikacijskog prometa. Hrvatski Telekom, kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, nastavit će s ulaganjima u gigabitnu budućnost Hrvatske uključujući implementaciju optike do kućanstava i 5G mrežu. Samo ove godine postići ćemo rekordne brojke u pokrivanju hrvatskih kućanstava optikom od 80.000 što je 60 posto povećanje u odnosu na prošlu godinu. Unatoč korona-situaciji ostajemo na realizaciji našeg inicijalnog investicijskog plana. Ove investicije su ključne za gospodarski oporavak Hrvatske i brzu tranziciju prema digitalnom društvu“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Uvođenjem najsuvremenije opreme u Hrvatskoj krajem 2019. godine, završena je potpuna modernizacija mobilne mreže Hrvatskog Telekoma koja je spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti. Modernizacijom mreže stvoreni su i preduvjeti za ubrzano uvođenje 5G tehnologije na području cijele Hrvatske, a koja će biti temelj gospodarskog rasta. Prvu 5G testnu baznu postaju u Hrvatskoj Hrvatski Telekom implementirao je još u ožujku 2019. godine, a do danas je implementirano 20 pilot baznih postaja (Samobor, Zagreb, Krk, Osijek) te se intenzivno radi na testiranju funkcionalnosti i performansi 5G tehnologije i pripremi za komercijalni rad kada bude dodijeljen potreban radio frekvencijski spektar. Hrvatski Telekom je predvodnik u segmentu razvoja 5G tehnologije, čemu svjedoči i 10 jedinstvenih 5G projekata u proteklih nešto više od godinu dana - video.

Ove godine Hrvatski Telekom je prvi u Hrvatskoj uveo revolucionarnu tehnologiju dinamički dijeljenog spektra (DSS) koja omogućava korištenje postojećih 4G frekvencija za 5G tehnologiju, a što predstavlja ključnu polugu za razvoj 5G-a u Hrvatskoj te umrežavanje i automatizaciju velikog broja uređaja poput senzora, robotiziranih strojeva, autonomnih vozila i slično.

Uz 5G, Hrvatski Telekom nastavlja intenzivnu izgradnju optičke infrastrukture do kućanstava. U prvoj polovici godine, optičkom infrastrukturom je pokriveno 20.000 kućanstava i poslovnih subjekata, uključujući 80 posto Raba kao prvog gigabitnog otoka u Hrvatskoj. U tijeku je priprema i realizacija optičke infrastrukture na dodatnih 60.000kućanstava i poslovnih subjekata do kraja godine.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Ookla, 5G tehnologija, 5G mreža, Boris Drilo, otok Rab
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE