GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski Telekom: Organska neto dobit porasla 10,5%, prognoze za 2023. vrlo suzdržane

Hrvatski Telekom: Organska neto dobit porasla 10,5%, prognoze za 2023. vrlo suzdržane
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2023 / 10:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U 2022. godini organski prihodi Hrvatskog Telekoma povećani su za 2,2% zahvaljujući kontinuiranom zamahu rasta u području osnovnih usluga mobilnih i fiksnih telekomunikacija, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori.

Dobri rezultati ostvareni u prvoj polovici godine doveli su do povećanja organske EBITDA-e nakon najmova za 0,8% u 2022. godine. Organska neto dobit veća je za 10,5%, prvenstveno kao rezultat normalizacije amortizacijskih troškova koji su najvišu razinu dosegnuli u prvoj polovici 2021. godine.

Isključujući utjecaj doprinosa Optime u 2021., prihodi su narasli za 159 milijuna kuna (2,2%) u odnosu na 2021., sa rastom u HT Grupi u Hrvatskoj (130 milijuna kuna ili 1,9%) i CT-u (29 milijuna kuna ili 5,3%).

Isključujući utjecaj doprinosa Optime u 2021., prihodi od mobilnih usluga porasli su za 107 milijuna kuna ili 4,1% uz podršku snažnog postpaid-a i prihoda od posjetitelja, što je nadoknadilo niže prepaid prihode i ostale mobilne prihode. Isključujući utjecaj doprinosa Optime u 2021., ostali mobilni prihodi porasli su za 114 milijuna kuna ili 11,4% uz podršku promotivnih aktivnosti koje su potaknule prodaju uređaja.

Isključujući utjecaj doprinosa Optime u 2021., prihodi od fiksnih usluga porasli su za 10 milijuna kuna ili 0,4%, kao rezultat većih prihoda od širokopojasnog pristupa, TV prihoda i prihoda od profesionalnih podatkovnih usluga što je nadoknadilo niži prihod od govornih usluga i prihode od ostalih fiksnih usluga.

Ostali fiksni prihodi narasli su za 37 milijuna kuna ili 7,1% kao rezultat većeg prihoda od tranzitnog prometa.

Usprkos izazovnom gospodarskom okruženju, organska ulaganja ostala su na istoj razini kao prethodne godine i ukupno su iznosila 1,7 milijardi kuna (231 milijun eura) te su predstavljala daleko najveća ulaganja na tržištu i doprinos HT-a digitalizaciji Hrvatske. Kad je riječ o izgledima, usprkos nestabilnom okruženju, uspjeli smo premašiti očekivanja za prihode i organsku EBITDA-u nakon najmova. Dobri poslovni rezultati omogućili su ubrzavanje ulaganja tako da su naša kapitalna ulaganja nakon najmova premašila inicijalni plan za 2022. godinu.

HT je 2022. godine stavio poseban naglasak na izgradnju optičke infrastrukture i implementaciju fiksne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA). Kao rezultat tih aktivnosti, HT-ova FTTH mreža, daleko najveća u zemlji, ostvarila je stopu rasta od 21% u odnosu na prošlu godinu, čime je osigurano povezivanje optikom za više od pola milijuna kućanstava. HT je istovremeno i dalje fokusiran na ulaganja u razvoj 5G mreže, kojom je trenutno pokriveno oko 100 gradova u Hrvatskoj i više od 2 milijuna ljudi.

- Na početku 2023. godine očekujemo da će izazovi s kojima smo se suočavali 2022. godine i dalje biti prisutni. Inflacijski pritisci i dalje će utjecati na naše troškove i raspoloživi dohodak korisnika, energetsko tržište ostat će nestabilno te je predviđeno usporavanje rasta hrvatskog BDP-a. Kako bismo nastavili pobjeđivati na tržištu i nadalje razvijali HT, nastavit ćemo s provedbom strategije utemeljene na četirima strateškim stupovima i istodobno poticati bržu transformaciju operativnog modela. Stoga su ciljevi Hrvatskog Telekoma u 2023. godini: niži jednoznamenkasti rast prihoda i EBITDA-e nakon najmova te srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2022. godinu. Izgledi za regionalno širenje ostaju isti dok nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja, zaključuju iz Uprave HT-a.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Kostas Nebis, Optima Telekom, Crnogorski Telekom
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE