GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski duhani isplatili najvišu otkupnu cijenu

Hrvatski duhani isplatili najvišu otkupnu cijenu
DUHAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2018 / 15:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB -  Hrvatski duhani, domaća kompanija koja je najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj te posluje unutar multinacionalne kompanije British American Tobacco, završila je ovogodišnji otkup duhana tipa svijetla virdžinija koji je zbog više kvalitete duhana rezultirao rekordno visokom isplaćenom otkupnom cijenom.

Prosječna otkupna cijena za kilogram svijetle virdžinije dosegnula je 13,36 kuna, što je 4 posto više u odnosu na prosječnu otkupnu cijenu prethodne godine, a ujedno i najviša cijena za ovaj tip duhana ikada postignuta u Hrvatskoj.

- Ponosni smo na naše kooperante koji su se pridržavali agrotehničkih savjeta naših službi i na taj način povećali kvalitetu duhana. Zahvaljujući tome ovu sezonu, unatoč lošem vemenu prije samog branja koje je rezultiralo smanjenje prinosa, smatramo uspješnom – kazao je direktor BAT Hrvatskih duhana Mauricio Cantisani.

Hrvatski duhani su tako nastavili s trendom povećanja prosječne otkupne cijene za duhan koja je u posljednjih pet godina porasla više od 16 posto, a u posljednjih deset godina gotovo 35 posto.

Ove sezone ukupna vrijednost otkupljenog duhana tipa svijetla virdžinija zajedno sa priznatom štetom od tuče premašila je 83,5 milijuna kuna. Dojam odlične sezone po pitanju kvalitete duhana poremetila je jedino tuča koja je napravila veliku štetu na usjevima taman prije početka branja i koja je smanjila ukupan prinos duhana za oko 10 posto.

Hrvatski duhani više od 60 godina uspješno organiziraju proizvodnju u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, a ove su godine pokrenuli i prvi program održive proizvodnje u poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj.

U sklopu programa održive proizvodnje proveli su analizu tla kooperanata te na temelju rezultata nabavili kalcizacijski materijal i sjeme za zelenu gnojidbu za povećanje kvalitete i pH tla. Kroz dvogodišnji program Hrvatski duhani će donirati ukupno 3,5 milijuna kuna vrijedan kalcizacijski materijal, sjeme za zelenu gnojidbu i sredstava za osobnu zaštitu u radu na polju i prilikom primjene pesticida.

Hrvatski duhani osiguravaju stabilno okruženje za proizvodnju i planiranje proizvodnje. Globalni sustav BAT-a omogućava otkup svog proizvedenog duhana. Uz to, BAT Hrvatski duhani provode različite programe financiranja svojih kooperanata. Kratkoročna financiranja proizvodnje po sezoni iznose otprilike 60 milijuna kuna, a izdani dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja, samo su ove godine gotovo šest milijuna kuna.

Nedavno je održan i zajednički sastank predstavnika proizvođača iz udruge Krupan list, Hrvatskih duhana, župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića i gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, na kojem se razgovaralo o problemima koji su se pojavili tijekom ove godine, posebno pri otkupu duhana.

Zaključeno je kako će se kroz redovitu komunikaciju poboljšati koordinacija svih sudionika, uključujući i Ministarstvo poljoprivrede, kako bi se osiguralo pravovremeno i učinkovito rješavanje problema i sigurnija budućnost za sve sudionike u procesu proizvodnje duhana. (promo Hrvatski duhani, foto: M. Rođak, M. Lovrenc)

Tagovi: Hrvatski duhani, duhan, British American Tobacco
PROČITAJ I OVO
Britanija mora dogovoriti zračne mostove, poručuju kompanije
ZRAČNI PRIJEVOZ
Britanija mora dogovoriti zračne mostove, poručuju kompanije
LONDON - Britanska vlada mora što prije sa zemljama niskog koronarizika sklopiti sporazume o 'zračnim mostovima' kako bi smanjila štete u gospodarstvu, prenose britanski mediji poruku čelnika aviokompanija i turoperatora.
Valamar otvorio kampove, podiže standarde higijene
SEZONA
Valamar otvorio kampove, podiže standarde higijene
POREČ - Valamar Riviera, najveće turističko poduzeće u Hrvatskoj, započelo je s otvaranjem turističkih objekata 22. svibnja otvorenjem Lanterna Premium Camping Resort u Poreču i restorana La Pentola u Rapcu.
Zadar dobio europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno
EU NOVAC
Zadar dobio europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno
ZADAR - Grad Zadar dobio je europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno - faza I i za projekt Razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru.
Petnaest savjeta za postizanje efikasnosti u razdoblju niske popunjenosti hotela
HOTELI
Petnaest savjeta za postizanje efikasnosti u razdoblju niske popunjenosti hotela
ZAGREB - Slijedom aktualnih događanja širom svijeta svi su poslovni prostori - od ureda preko hotela do shopping centara - prešli u stanje niske popunjenosti, pri čemu su neki gotovo prazni.
Istra: Pomor obrtništva tek slijedi
OBRTI
Istra: Pomor obrtništva tek slijedi
PULA - Iako na području koje pokriva Udruženje obrtnika Pule - a to je cijela bivša općina koja se proteže sve do Savičente i Barbana - zasad nije bilo drastičnog broja zatvorenih obrta, ljudi iz branše ukazuju da će kriza tek uslijediti, i to nakon što se ukinu državne i lokalne mjere potpore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE