GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska vina sve popularnija u Srbiji

Hrvatska vina sve popularnija u Srbiji
VINARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2020 / 14:53
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Na beogradskom sajmu vina BeoWine, koji se održava u sklopu 42. međunarodnog Sajma turizma od 20. do 23. veljače, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore predstavlja se i 12 hrvatskih vinarija – Iločki podrumi, Blato 1902, Kutjevo, Terzolo, Udruga Plavac mali Pelješac, PZ Vrbnik, Testament vinery, Galić vina, Dingač Skaramuča, Belje, Agrolaguna, Feravino.

U posljednje je tri godine rast izvoza vina u Srbiju bio oko 30 posto, s naglaskom na porast izvoza vina više cjenovne kategorije. Srbija nam je četvrto izvozno tržište, tako da HGK nastavlja ulagati napore kako bismo pomogli da se naši vinari etabliraju na srpskom tržištu. Uz to, BeoWine nije samo prilika da se vinari predstave publici u Srbiji nego i zemljama regije – Italiji, Sloveniji, Bugarskoj, Austriji i BiH, čime izlagači dobivaju višestruku korist“, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević, dodavši kako ovaj sajam intenzivno promiče i vinski turizam, što je priča u kojoj svakako imamo što ponuditi.

„Srpsko je tržište u progresiji vinske kulture, a razvitkom vinske scene porasla je i potražnja, otvorili su se prema vanjskim tržištima. Naša su vina na policama Srbije već sedam godina, no u posljednje vrijeme osjećamo kontinuirani porast potražnje, a u skladu s time raste nam i izvoz“, rekao je rukovoditelj prodaje Belja Tomislav Prekl.

Za razliku od Belja, mala vinarija blizu Poreča Terzolo ne izvozi još u Srbiju. Ovaj sajam prvi im je korak prema tome cilju.

„Sa srpskim potrošačima imamo fenomenalna iskustva jer su nam česti turisti u Istri, a i poznato je, veliki su obožavatelji Istarske malvazije, stoga smo se odlučili probati predstaviti i na njihovu tlu“, rekao je vlasnik Roberto Terzolo, vlasnik vinarije Terzolo.

„Mi nismo velika vinarije, stoga ne ciljamo na tržne centre, nego na restorane. A budući da rijetko koja vinska karta u beogradskim restoranima izostavi Istarsku malvaziju, vjerujemo u uspjeh“, rekao je Terzolo.

Za izvoz na srpsko tržište kao idući korak u poslovnom planu odlučila se i vinarija Galić.

„Zasad nam 12 posto proizvodnje otpada na izvoz u čak 11 zemalja, od kojih bismo istaknuli Austriju, Švicarsku, Belgiju, Crnu Goru. Sada smo se odlučili na ozbiljan „napad“ na srpsko tržište, koje zasigurno ima interes za naša vina“, rekao je vlasnik vinarije Josip Galić.

Podsjetimo, Hrvatska gospodarska komora okupila je sve proizvođače vina pod krovni brend „Vina Croatia – vina mosaica“ upravo radi povećanja prepoznatljivosti i pozicioniranja Hrvatske na vinsku kartu svijeta, kao zemlje koja pruža raznolika i visokokvalitetna vina.

Hrvatskim je tvrtkama HGK sufinancirao sudjelovanje s 50 posto. Na ovogodišnjem je trodnevnom sajmu turizma i vina u Beogradu prisutno 900 izlagača te se očekuje 70 tisuća posjetitelja.

Tagovi: hrvatska vina, BeoWine, Iločki podrumi, Blato 1902, Kutjevo, Terzolo, Udruga Plavac mali Pelješac, PZ Vrbnik, Testament vinery, Galić vina, Dingač Skaramuča, Belje, Agrolaguna, Feravino
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE