GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska u 2019. među zemljama Europske unije s najvećim rastom broja turističkih noćenja

Hrvatska u 2019. među zemljama Europske unije s najvećim rastom broja turističkih noćenja
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2020 / 11:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupni broj turističkih noćenja u Europskoj uniji ponovo je porastao u 2019. a Hrvatska je zadržala poziciju među zemljama EU-a s najvećim rastom broja noćenja domaćih gostiju i s najvećim udjelom stranih noćenja u ukupnima, pokazuju prve procjene Eurostata.

Očekuje se da će broj ukupnih turističkih noćenja u 28-članom EU u 2019. dosegnuti 3,22 milijarde, što bi predstavljalo povećanje od 2,4 posto u usporedbi s godinom ranije, pokazuju prve procjene europskog statističkog ureda.

Time broj noćenja u turističkim smještajnim objektima u EU bilježi postojan rast od 2009. godine, ponajprije podupiran rastom broja noćenja stranih gostiju, naglašavaju u Eurostatu. Procjene se baziraju na podacima za prvih 10 ili 11 mjeseci prošle godine. Hrvatska je u 2019. godini prema Eurostatu zabilježila 91,2 milijuna ukupnih turističkih noćenja, ili 1,8 posto više nego u godini ranije. Od ukupnog broja noćenja 84,1 milijun otpada na strane goste, a 7,1 milijun na domaće.

Španjolska je potvrdila vodeću poziciju u EU s ukupno 469 milijuna noćenja, 0,5 posto više u odnosu na 2018. Francuska je zadržala drugo mjesto, s 446 milijuna noćenja, 0,8 posto više nego u godini ranije. Njemačka je s 436 milijuna noćenja, četiri posto više nego u godini ranije, zauzela treće mjesto. Italija je istisnuta na četvrto mjesto s 433 milijuna noćenja, 0,9 posto više nego u 2018. Velika Britanija je na petom mjestu s 375 milijuna noćenja, 5,7 posto više nego u 2018. godini.

Daleko najveći rast ukupnog broja noćenja zabilježila je prošle godine Slovačka, za 12,6 posto. Slijedi Litva s 10-postotnim povećanjem. Pored Velike Britanije, velikim brojem noćenja izdvajale su se još Nizozemska i Rumunjska, za 6,8 odnosno 5,6 posto. Pad su bilježile samo Grčka i Malta, za tri odnosno 2,7 posto, pokazuju prve procjene Eurostata.

Na razini EU-a udio broja stranih i domaćih gostiju u ukupnom broju noćenja uvećan je za po 2,4 posto. Strani gosti pritom su ostvarili 1,5 milijardi noćenja, a domaći gotovo 1,72 milijarde. U većini zemalja EU-a zabilježen je rast broja noćenja u obje kategorije gostiju, napominju u Eurostatu.

U Hrvatskoj su domaći gosti ostvarili 10 posto više noćenja nego u godini ranije, pokazuju prve procjene statističkog ureda EU-a. Time se svrstala u skupinu zemalja s najvećim povećanjem broja noćenja domaćih gostiju u odnosu na godinu ranije. Daleko najveći rast bilježila je Slovačka, od 15,1 posto, a slijede Cipar s 13 posto, Litva s 9,9 i Malta s 9,2 posto.

Što se tiče rasta broja noćenja stranih gostiju, Hrvatska je ostvarila 1,1 posto više noćenja u odnosu na 2018. Daleko najveći rast broja noćenja stranih gostiju ostvarila je Velika Britanija, za 19,2 posto. Slijede Nizozemska s 10,6 posto, Litva s 10 posto i Slovačka s 8,4 posto. Najveći pad broja noćenja stranih gostiju bilježile su Francuska i Malta, za 3,4 odnosno 3,2 posto.

Slijedi Grčka, s 2,9 posto manjim brojem noćenja stranih gostiju, ali i padom broja noćenja domaćih gostiju, ujedno najvećim među zemljama EU-a.

Hrvatska je i u 2019. bila u skupini zemalja EU-a s najvećim udjelom noćenja stranih gostiju u ukupnom broju noćenja, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Daleko najveći udio bilježila je Malta, od 95 posto. Slijede Cipar s 94 posto i Hrvatska s 92 posto udjela noćenja stranih gostiju u ukupnom broju u 2019. godini. Pridružio im se i Luksemburg, s udjelom od 88 posto. Po udjelu pak noćenja domaćih gostiju u ukupnom broju noćenja u 2019. u samom je vrhu ponovno bila Rumunjska, s 83 posto. Slijede Njemačka i Poljska s udjelom domaćih gostiju od po 80 posto, te Švedska sa 75 posto.

U apsolutnom izrazu Španjolska je zadržala i prvo mjesto s 299 milijuna noćenja stranih gostiju. Najbliža joj je i prošle godine bila Italija, s 217,7 milijuna, pokazalo je izvješća Eurostata.

Po broju domaćih noćenja vodeću je poziciju potvrdila Njemačka, s 347 milijuna noćenja domaćih gostiju. Na drugom je mjestu Francuska s 310 milijuna.

Tagovi: hrvatski turizam, Europska unija, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PODGORICA - Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
KZK
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
BEOGRAD - Postupak je pokrenut protiv ovih dveju kompanija kao dobavljača i trgovaca na malo - kupaca na tržištu prehrambenih proizvoda zbog osnovane pretpostavke da su zaključili restriktivni sporazum i njime utvrdili minimalnu cenu u daljoj prodaji.
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
POHVALNO
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
LJUBLJANA - Ljubljanska kompanija Žito u vlasništvu Podravke prati trendove uvođenjem naprednih rješenja za plaćanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE