GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska ima sve prednosti za pozitivne turističke rezultate iz Italije

Hrvatska ima sve prednosti za pozitivne turističke rezultate iz Italije
POTENCIJAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2018 / 08:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je na talijanskom turističkom tržištu stabilna i sigurna destinacija te ima sve komparativne prednosti za ostvarenje pozitivnih rezultata s tog tradicionalno važnog tržišta, čemu će pridonijeti razne i pojačane promotivne i partnerske aktivnosti te nove avio linije iz Italije ove godine.

Poručuju to iz Ministarstva turizma, Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i njezinog talijanskog predstavništva u Milanu povodom ovotjedne radne posjete ministra turizma Garija Cappellija Rimu, gdje je sudjelovao na trećem sastanku Koordinacije ministara hrvatske i talijanske vlade.

Tom se prilikom razgovaralo i o turističkoj suradnji i razmjeni dvije zemlje, za što ima, kako kažu iz Ministarstva turizma, dosta prostora za unapređenje.

Iako će se o potražnji za Hrvatskom s tog tržišta više znati nakon predstojećeg najvećeg međunarodnog turističkog sajma Italije BIT u Milanu sredinom veljače, ipak se i sada može već govoriti o stabilnom zanimanju Talijana za odmorima u Hrvatskoj, što su pokazale i dobro posjećene nedavne prve poslovne radionice hrvatskih i talijanskih turističkih partnera u Italiji.

S jačom promocijom i novim avio linijama do još boljih rezultata

"Talijansko tržište je poznato po kasnijem i last minute bukiranju odmora, a zbog blizine Hrvatskoj i po više individualnih od organiziranih dolazaka, zbog čega se tom tržištu pristupa s posebnom pažnjom, sa ciljanim kampanjama, među kojima i jače za regije južne i središnje Italije iz kojih za sada u Hrvatsku dolazi manje turista nego iz njenog sjevernog dijela. Stoga se u Rimu planira ove godine otvorenje ureda HTZ-a, dok će se kampanje uz ostale jače usmjeriti za pred i posezonu, kao i prema najbogatijim regijama Lombardiju i Piemonte te za našu enogastro i drugu ponudu selektivnih oblika turizma", ističe direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Radi se, kaže, i na uspostavi novih linija, među kojima je zračna kompanija Volotea za svibanj već najavila nove letove iz Milana prema Dubrovniku i Splitu, a prvi put će letjeti i iz Bergama prema ta dva grada te iz Barija prema Dubrovniku u lipnju

Dodaje da bi uz sve to, te od drugih aktivnosti koje još planiraju, u Hrvatskoj ove godine moglo biti više od lanjskih 1,1 milijun talijanskih turista ili 2 posto više nego u 2016., te više od 5 milijuna njihovih noćenja, što je bilo slično kao u 2016.

Rezultati s talijanskog tržišta imaju potencijal biti bolji nego u 2017., pa se vjeruje da će se povećati, pri čemu treba znati da Talijani generalno nisu izraženo skloni odlasku na odmore u inozemstvo.

"Po zadnjim talijanskim podacima, u 2016. gotovo 80 posto ih je odmore provodilo u svojoj zemlji, tek 17 posto išlo je izvan, a ostali su 'kombinirali'. Kada se uzme to u obzir, te duga razdoblja ekonomske i političke krize u toj zemlji, možemo reći da smo zadovoljni s onim što na tom tržištu naš turizam ostvaruje", kaže direktorica talijanskog predstavništva HTZ-a u Milanu Viviana Vukelić.

Dobro bi došle i brodsko-trajektne veze

Iznosi i podatke da Talijani izvan zemlje najviše vole putovati u Francusku, SAD, Španjolsku, Austriju i Hrvatsku, gdje ih najviše, 64 posto, dolazi sa sjevera Italije, iz središnje 18,4 posto, sa juga 14 posto, a oko 3 posto sa njihovih otoka, što objašnjava blizinom Istre i Kvarnera sjeveru Italije, zbog čega više i dolaze automobilima, dok bi za više dolazaka sa juga Italije zasigurno dobro došle i brodsko-trajektne te zrakoplovne veze.

"Uz to, Talijanima se zbog kasnijeg bukiranja događa i da ne mogu naći slobodne krevete, posebice u hotelima u srpnju i kolovozu, kada najviše žele putovati, ali i kada se u Hrvatskoj kreveti teško nalaze, pa se i tom tržištu, kao i svima drugima, uključujući i domaće, zbog sve veće potražnje za Hrvatskom iz svijeta preporuča rani buking, kada su i cijene malo niže nego u ljetnoj 'špici'", dodaje Vukelić.

Po potrošnji u Hrvatskoj talijanski turisti nalaze se negdje u sredini među vodećih deset tržišta, a koliko su lani prosječno trošili znat će se, kao i za druga tržišta, početkom veljače kada će Institut za turizam predstaviti nove istraživanje TOMAS Ljeto 2017 o turističkoj potrošnji.

Tagovi: talijanski turisti, hrvatski turizam, Hrvatska turistička zajednica, Gari Cappelli, Volotea, Zračna luka Dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Jacek Olczak novi generalni direktor Philip Morris Interationala
KARIJERE
Jacek Olczak novi generalni direktor Philip Morris Interationala
NEW YORK - Na godišnjoj Skupštini dioničara održanoj 5. svibnja 2021. godine za novog generalnog direktora kompanije Philip Morris International Inc. (PMI) imenovan je Jacek Olczak, dosadašnji generalni direktor operacija (Chief Operating Officer) kompanije.
Cjepivo bi Moderni trebalo donijeti 19,2 mlrd dolara prihoda
ENORMNO
Cjepivo bi Moderni trebalo donijeti 19,2 mlrd dolara prihoda
NEW YORK - Američka farmaceutska kompanija Moderna izvijestila je u četvrtak da u ovoj godini očekuje 19,2 milijarde dolara prihoda od cjepiva protiv Covida-19, a prvo je tromjesečje zaključila s dobiti prvi puta otkada je osnovana.
To Montenegro dobio dozvolu za rad
DOZVOLA
To Montenegro dobio dozvolu za rad
PODGORICA – Crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) izdala je, prema saznanjima „Vijesti“, dozvolu AOC novoj nacionalnoj avio-kompaniji “To Montenegro”, odnosno „sertifikat operatera vazduhoplova“.
Burger King dolazi u Srbiju
ŠIRENJE
Burger King dolazi u Srbiju
BEOGRAD – Americki lanac restorana Burger King planira dolazak na srpsko tržište, nezvanično saznaje Retail Serbia.
HT donirao još 16 domova za starije u sklopu nacionalnog programa Generacije zajedno
DONACIJE
HT donirao još 16 domova za starije u sklopu nacionalnog programa Generacije zajedno
ZAGREB - Nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba Generacije zajedno, koga Hrvatski Telekom provodi u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb, dobio je svoj nastavak. Počela je druga faza programa u sklopu koje je Hrvatski Telekom donirao tablet uređaje i besplatan internet za novih 16 domova za starije diljem Hrvatske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE