GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvati pojedu samo osam kilograma ribe godišnje

Hrvati pojedu samo osam kilograma ribe godišnje
RIBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2019 / 13:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska u slatkovodnom ribarstvu ima velik potencijal koji nedovoljno koristi, što se ogleda i u maloj potrošnji ribe, suglasili su se u četvrtak saborski zastupnici raspravljajući o Konačnom prijedlogu zakona o slatkovodnom ribarstvu.

Od osam kilograma ribe, koliko godišnje pojede po stanovniku, samo kilogram je slatkovodne, kaže Alen Prelec (SDP) dodajući da se u Portugalu po stanovniku pojede 55 kilograma.

Pritom navodi zanimljive podatke iz 2015./2016. o površini ribnjaka i proizvodnji šarana. Imamo više ribnjaka, a manje ribe. Je li to crno tržište, treba li nas to zabrinuti ili možda

Hrvati ne jedu malo ribe, nego je kupuju na crnom tržištu? upitao je.

Na isti problem upozorava i Davor Vlaović (HSS) koji, također, navodi da taj sektor opterećuju visoke nakade, nerješeno pitanje šteta od ribojednih ptica, smanjeni poticaji...

HDZ-ov Anđelko Stričak podsjeća da je do 1991., odnosno do Domovinskog rata, naše slatkovodno ribarstvo bilo vrlo razvijeno, samo šarana proizvodilo se 15 tisuća tona, danas sve slatkovodne ribe manje od četiri tisuće tona. Niz je razloga za to, od nesređenog poljoprivrednog zemljišta i tržišta, do rasta cijene inputa, a pada prihoda, naveo je.

Mostov Miro Bulj ustrajava da riblji fond ugrožava onečišćenje rijeka. Nezamislivo je da je Krka, koja utječe u Nacionalni park, onečišćena, da se u Splitu više dana mjesečno ne može koristiti voda iz Jadra, pa kako će onda u njima opstati riba? upitao je

Tvrdi da na području od Zrmanje do Neretve, nitko ne štiti vode. Centar za gospodarenje otpadom bit će u srcu krškog područja, u Lećevici. To nije političko, nego pitanje opstanka ljudi na tom području, poručio je Bulj.

Oporbeni zastupnici izrazili su bojazan da će se zloupotrijebiti model 'ulovi pa plati' koji športskim ribolovcima omogućuje da dio ulovljene ribe prodaju na tržištu, no državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković to otklanja. Ribolovna dozvola u Hrvatskoj košta 400 kuna, a za sportski ribolov u susjednoj Sloveniji i do tri tisuće eura, navela je.

Novi zakon o slatkovodnom ribarstvu dio poslova i naknada vezan uz gospodarski ribolov prebacuje županijama, olakšava posao korisnicima. Uvodi, naime, elektroničku bazu podataka u slatkovodnom ribarstvu, aplikaciju za elektroničku kupnju dozvola za ribolov, bezgotovinsku naplatu i raspodjelu sredstava. Ribičke dozvole ubuduće će se moći koristiti u više ribolovnih zona ili ribolovnih područja.

Zakon donosi administrativno rasterećenje gospodarstva ukidanjem administrativnih obveza i troškova od oko 650 tisuća kuna godišnje

Tagovi: Shakira, Španjolska
PROČITAJ I OVO
Slaba prodaja u Sjevernoj Americi zakočila Tevu u trećem tromjesečju
KOČNICA
Slaba prodaja u Sjevernoj Americi zakočila Tevu u trećem tromjesečju
TEL AVIV - Izraelska farmaceutska tvrtka Teva, vlasnica hrvatske Plive, izvijestila je u srijedu da su joj prihod u trećem tromjesečju zakočili pad prodaje u Sjevernoj Americi i utjecaj pandemije covida 19 na bolničko liječenje i posjete ordinacijama.
Više cijene i potražnja poduprle poslovanje Coca-Cole u trećem kvartalu
SNAŽAN RAST
Više cijene i potražnja poduprle poslovanje Coca-Cole u trećem kvartalu
ATLANTA - Američki proizvođač bezalkoholnih pića Coca-Cola u srijedu je izvijestio o značajnom rastu prihoda i dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući višim cijenama sokova i većoj potražnji nakon ublažavanja mjera suzbijanja pandemije covida 19.
Merck potpisao sporazum o proizvodnji generičkih verzija molnupiravira
SPORAZUM
Merck potpisao sporazum o proizvodnji generičkih verzija molnupiravira
WASHINGTON - Merck & Co objavio je u srijedu da je s UN-ovim patentnim uredom Medicines Patent Pool (MPP) potpisao sporazum kojim će više od stotinu farmaceutskih tvrtki dopustiti proizvodnju generičkih verzija njegova eksperimentalnog oralnog lijeka protiv covida-19.
  Nestašica poluvodiča pritišće rezultate AD Plastika
PRITISCI
 Nestašica poluvodiča pritišće rezultate AD Plastika
SOLIN - Neto dobit AD Plastik grupe u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 22,97 milijuna kuna, što je 3,5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, podatci su iz u srijedu objavljenog financijskog izvješća solinskog proizvođača auto dijelova.
Ericsson NT: Neto dobit uzletjela 70,9 posto, na 114,7 milijuna kuna
UZLET
Ericsson NT: Neto dobit uzletjela 70,9 posto, na 114,7 milijuna kuna
ZAGREB - Kompanija Ericsson Nikola Tesla je u prvih devet mjeseci ostvarila 114,7 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 70,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u srijedu na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE