GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HRT-ova pristojba ostaje 80 kuna ili 10,62 eura mjesečno

HRT-ova pristojba ostaje 80 kuna ili 10,62 eura mjesečno
PRISTOJBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 11:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Visina mjesečne radiotelevizijske pristojbe za iduću godinu utvrđena je u dosadašnjem iznosu od 80 kuna, odnosno 10,62 eura, potvrđeno je Hini u srijedu s Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Potvrda o visini iznosa pristojbe uslijedila je nakon što je Vijeće za elektroničke medije (VEM), kao nezavisni medijski regulator, na sjednici krajem studenoga dalo prethodno odobrenje na odluku Nadzornog odbora HRT o utvrđivanju visine mjesečne pristojbe koja se plaća HRT-u za 2023. godinu.

Prije odluke da mjesečna pristojba ostaje 80 kuna, koliko je iznosila i posljednjih 12 godina, glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb je na sjednici Programskog vijeća HRT-a krajem studenoga govorio o potrebi vraćanja relevantnosti javne radiotelevizije i najavio mogućnost novog modela naplate pristojbe.

''HRT je tijekom posljednja dva desetljeća izgubio dobar dio publike. Prema istraživanjima, čak četvrtina stanovništva Hrvatske na tjednoj bazi uopće ne konzumira HRT-ov televizijski i radijski program niti digitalne usluge. Time je značajno narušena vjerodostojnost HRT-a u javnosti, kao i razumijevanje opravdanosti njegova javnog financiranja'', kazao je Šveb.

Pritom je ocijenio kako su nedostaci trenutnog modela RTV pristojbe postali sve izraženiji.

''Zastarjeli sustav naplate pristojbe vezan uz prijamnik ima velika ograničenja i kreira negativni PR. Sve je manje kućanstva u Hrvatskoj, a postotak ljudi koji ne plaćaju pristojbu sve je veći. To je trend i u Europi - sazrijelo je vrijeme da se sa starog modela maknemo i preuzmemo neki drugi model koji ćemo predložiti zakonodavcu'', rekao je Šveb.

Tagovi: HRT-ova pristojba, Hrvatska radiotelevizija
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE