GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB: Najviša neto dobit prvog kvartala od 2008.

HPB: Najviša neto dobit prvog kvartala od 2008.
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2019 / 19:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka ostvarila je u prvom tromjesečju 2019. neto dobit od 66,5 milijuna kuna, rast operativne dobiti, odlične rezultate svih prodajnih sektora i uspješno završila pripajanje Jadranske banke. 

HPB je pokrenula projekte reorganizacije i stvaranja banke spremne za brze promjene, podizanje znanja i kompetencija zaposlenika i postizanje izvrsnosti u korist klijenta.

HPB je u prvom tromjesečju 2019. ostvarila neto dobit od 66,5 milijuna kuna, što je najveća neto dobit prvog tromjesečja u posljednjih 11 godina.

Operativna dobit iznosi 74,3 milijuna kuna i viša je za 5 milijuna ili 7% u odnosu na isto razdoblje 2018. Iako se na tržištu nastavlja pad aktivnih kamatnih stopa neto kamatni prihod je gotovo nepromijenjen, uz porast kreditnog portfelja oko 5%. Neto prihod od provizija i naknada na istoj je razini kao prije godinu dana, a ostali nekamatni prihodi porasli su 56%, najviše zahvaljujući prihodima od trgovanja i rastu cijena vrijednosnih papira u portfelju Banke. Operativni troškovi su blago porasli (2,6%), u skladu s projektom pripajanja Jadranske banke i zbog regulatornih zahtjeva. Banka je i dalje usmjerena na optimizaciju procesa i ostalih troškova kako bi se smanjio pritisak troškova na operativnu dobit.

Banka nastavlja intenzivne aktivnosti naplate, praksu boljeg upravljanja kreditnim rizikom i primjerene pokrivenosti djelomično nadoknadivih plasmana. U prvom tromjesečju ostvaren je prihod od rezervacija od 9,4 milijuna kuna, dva milijuna kuna manje nego u istom razdoblju 2018.

Svi sektori ostvaruju rast kreditiranja; bruto krediti Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima porasli su 5,6% u prva tri mjeseca, povećanje kredita građanima je 4,2%, a velikim i javnim poduzećima 3%. Ukupni depoziti su u blagom padu zbog smanjenja depozita središnje države, no porasli su i depoziti stanovništva (%2B154 milijuna kuna ili 1,63%) u odnosu na kraj 2018. i depoziti trgovačkih društava (84 milijuna kuna ili 3,3%).

Prvo tromjesečje 2019. HPB završava s kapitalom od 2,1 milijardu kuna, 5,7% više u odnosu na kraj prošle godine, zahvaljujući ostvarenoj neto dobiti.

Veliki poslovni uspjeh HPB-a je pripajanje Jadranske banke i jačanje pozicije u srednjoj Dalmaciji što je najbolji poticaj za nastavak tržišnog rasta najveće banke u hrvatskom vlasništvu. S novih 40 tisuća klijenata Jadranske banke HPB je premašila brojku od 600 tisuća klijenata, a nakon otvorenja velikog centra u Šibeniku ima 12 regionalnih centara te 58 poslovnica.

Značajni resursi koji su protekle i početkom ove godine bili angažirani u Šibeniku sada se okreću unapređenjima u svojim poslovnim segmentima. HPB je sad fokusirana na brži tržišni rast, veća ulaganja u digitalno bankarstvo i širenje poslovanja sa strateškim segmentima stanovništva i malog i srednjeg poduzetništva. Novi model poslovanja s poduzetnicima čija primjena upravo počinje kreiran je s ciljem postizanja izvrsnosti za klijente i stvaranja najjače banke za poduzetništvo. Kadrovska pojačanja omogućila su intenzivniji razvoj kartičnih proizvoda i spremnost za preuzimanje značajnijeg udjela na kartičarskom tržištu.

HPB je ustrajna u širenju baze klijenata, ostvarenju još boljih rezultata i adekvatnog povrata za dioničare

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Jadranska banka
PROČITAJ I OVO
Poste Italiane preuzimaju kineski Sengi Express
DOGOVOR
Poste Italiane preuzimaju kineski Sengi Express
MILANO - Poste Italiane preuzimaju 51 posto kineskog logističara Sengi Express, objavio je Reuters.
Aminess Maravea Camping Resortu dodijeljena posebna ADAC nagrada za digitalizaciju i online marketing
PRIZNANJA
Aminess Maravea Camping Resortu dodijeljena posebna ADAC nagrada za digitalizaciju i online marketing
NOVIGRAD – Na ovogodišnjem Gala eventu održanom u Berlinu, koji je zbog epidemioloških uvjeta organiziran i emitiran na posebnoj online platformi, novigradskom Aminess Maravea Camping Resortu dodijeljena je glavna nagrada u kategoriji „Digitalisation & Online Marketing“ za postignuća i iskorak na području digitalizacije, online marketinga i općenito za ulaganje i praćenje trendova na svim online platformama, što je prepoznato od strane stručnog ADAC žirija.
Christina Sulebakk preuzima poziciju generalne direktorice za HBO Max EMEA
PROMJENE
Christina Sulebakk preuzima poziciju generalne direktorice za HBO Max EMEA
ZAGREB - Kompanija WarnerMedia je danas objavila da Christina Sulebakk, dosadašnja generalna direktorica za HBO Europe, preuzima poziciju generalne direktorice za HBO Max EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika).
Dušan Radičević novi generalni direktor kompanije Al Dahra Srbija
KARIJERE
Dušan Radičević novi generalni direktor kompanije Al Dahra Srbija
BEOGRAD – Kompanija Al Dahra Srbija saopštila je danas da generalni direktor Vojin Lazarević odnedavno više nije na toj funkciji, a da je novi generalni direktor Dušan Radičević.
Ugostitelji: Prvo će otvoriti restorane pa tek onda kafiće
KRITIKE STOŽERU
Ugostitelji: Prvo će otvoriti restorane pa tek onda kafiće
ZAGREB - Nacionalna udruga ugostitelja objavila je priopćenje u vezi s tim koje nosi naslov "Konačan pad sektora ugostiteljstva u režiji Stožera civilne zaštite RH".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE