GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hotelski smještaj svijetla točka ovogodišnje turističke sezone

Hotelski smještaj svijetla točka ovogodišnje turističke sezone
HOTELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2019 / 08:41
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon negativnih godišnjih stopa rasta u svibnju, posljednji podaci DZS-a potvrdili su dvoznamenkasti rast broja turističkih dolazaka i noćenja u lipnju. 

Tako je u promatranom mjesecu ostvareno ukupno 2.921 tisuća turističkih dolazaka što na godišnjoj razini predstavlja rast za 11,2%. Godišnje povećanje broja dolazaka rezultat je rasta broja dolazaka stranih i domaćih turista (za 11,7% odnosno 6%).

U lipnju je ostvareno ukupno 13.017 tisuća noćenja što je za 9,8% više u odnosu na isti mjesec 2018. Rast broja noćenja također je rezultat povećanja broja noćenja stranih turista i domaćih turista (10,3% odnosno 3,8%). Pri tome je prosječan broj noćenja po dolasku stranih turista bio 4,6 a domaćih 3,3 noćenja.

Najviše noćenja turista u lipnju (44,2% od ukupno ostvarenih noćenja) ostvareno je u sobama, apartmanima i kućama za odmor (%2B14,3% dolazaka te 11,7% noćenja u odnosu na lipanj 2018.). Pri tome je i ove godine Rovinj bio grad s najviše ostvarenih noćenja turista u lipnju. Promatrano prema zemlji prebivališta najviše noćenja stranih turista u lipnju ostvarili su gosti iz Njemačke (28,4%). U odnosu na lipanj lani turisti iz Njemačke ostvarili su i značajan porast dolazaka i noćenja (42,5% odnosno 43,7%). Slijede noćenja turista iz Austrije (10,2%), Slovenije (8%) te Poljske (6,8%).

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do lipnja u komercijalnim objektima turisti su ostvarili 6,5 milijuna dolazaka i 22,9 milijuna noćenja što je na godišnjoj razini porast broja dolazaka za 7% te 3,4% više noćenja.

Nakon dvoznamenkastih stopa rasta u lipnju, preliminarni podaci iz informacijskog sustava eVisitor ukazuju na blagi pad fizičkih pokazatelja u srpnju. Takva kretanja ne iznenađuju obzirom na visoku prošlogodišnju bazu, ali i činjenicu da je turistički sektor tijekom srpnja i kolovoza na vrhuncu svojih kapaciteta. Međutim, ohrabruje rast pokazatelja u turizmu koji se odnose na hotelski smještaj gdje je u srpnju zabilježen blagi porast broja dolazaka i noćenja ( 1,6% odnosno 0,4%).

Naime u ovom je sektoru u posljednjih nekoliko godina zabilježen značajni porast investicijske aktivnosti te se kontinuirano radi na poboljšanju kvalitete usluga što pozitivno pridonosi turističkom rezultatu u ovom segmentu. Na razini cijele godine očekujemo umjerenu stopu rasta noćenja od oko 2,6%, uz istovremeno snažniji rast nominalnih prihoda od putovanja u bilanci plaćanja RH s inozemstvom.

Tagovi: hrvatski turizam, hotelijeri, turistička sezona
PROČITAJ I OVO
Lufthansa i njemačka vlada postigli dogovor o pomoći
DOGOVOR
Lufthansa i njemačka vlada postigli dogovor o pomoći
BERLIN - Njemačka vlada i vodeći avioprijevoznik Lufthansa postigli su dugo očekivani dogovor o pomoći u vrijeme koronakrize, kazali su u ponedjeljak izvori u vladi.
Broj fiskaliziranih računa porastao 5 posto, a vrijednost 1 posto
RAČUNI
Broj fiskaliziranih računa porastao 5 posto, a vrijednost 1 posto
ZAGREB - Prošlog je tjedna u Hrvatskoj broj fiskaliziranih računa povećan za pet posto u odnosu na tjedan ranije, a njihov iznos za jedan posto u odnosu na tjedan ranije ove godine, dok se na godišnjoj razini i dalje bilježi njihov dvoznamenkasti pad, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave.
Radnici Gorenja u Zaječaru ostali na ulici bez primanja
KATASTROFA
Radnici Gorenja u Zaječaru ostali na ulici bez primanja
ZAJEČAR - Radnici fabrike "Gorenje Home" iz Zaječara krajem meseca prestaju da rade, nakon što je kompanija donela odluku o zatvaranju pogona u ovom gradu.
Jadranski luksuzni hoteli otvaraju hotele u Dubrovniku
HOTELIJERI
Jadranski luksuzni hoteli otvaraju hotele u Dubrovniku
DUBROVNIK - Iz grupacije Jadranskih luksuznih hotela su izvijestili  kako počinju s otvaranjem hotela u Dubrovniku.
Britanija mora dogovoriti zračne mostove, poručuju kompanije
ZRAČNI PRIJEVOZ
Britanija mora dogovoriti zračne mostove, poručuju kompanije
LONDON - Britanska vlada mora što prije sa zemljama niskog koronarizika sklopiti sporazume o 'zračnim mostovima' kako bi smanjila štete u gospodarstvu, prenose britanski mediji poruku čelnika aviokompanija i turoperatora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE