GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hotelijeri trljaju ruke

Hotelijeri trljaju ruke
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2019 / 08:28
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Hotelijeri su dobro poslovali u prvoj polovici godine po svim dostupnim podacima, a prema najavama takav trend nastavlja se i u srpnju i kolovozu. 

Mislim da će 2019. godina za hotelijere biti jako dobra poslovna godina u prihodovnom smislu, a oni sa 4 i 5 zvjezdica su radili za prvih šest mjeseci bolje nego lani.

Specifičnost ove špice sezone je da je asimetrična, pomaknula se za 15 dana vremenski, poslovno i prometno zbog puno razloga, ali to neće bitnije utjecati na poslovanje hotelskih kuća. Pokazuje se trend da hoteli sa 4 i 5 zvjezdica posluju fantastično, a oni koji su lošiji i nije u njih investirano, rade na tržištu koje traži niže cijene, pa su im i financijski rezultati poslovanja bitno lošiji. Jer, ne može se lošom kvalitetom dobiti gosta bolje platežne moći – kaže za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Zdenko Cerović s opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, koji je jedan od autora studije Benchmarking (analize poslovanja) hrvatskog hotelijerstva do početka srpnja ove godine.

Zajedno s njim, poslovanje hotelijera u prvom dijelu ove godine su analizirali i dr. Sandra Janković i Sonja Hvaliček.

U tom materijalu analizirano je poslovanje 114 hrvatskih hotela iz svih obalnih regija i kontinentalnog dijela zemlje, s ukupno 23.500 soba, što je više od 40 posto ukupnog hotelskog kapaciteta u Hrvatskoj, obrađeni su podaci o popunjenosti, cijenama, prihodima i zaradi za 25 hotela u Istri, 26 na Kvarneru, 46 u četiri dalmatinske županije i 17 kontinentalnih hotela.

Ključni pokazatelji upravljanja prihodima po regijama kažu da po iskorištenosti hotelskih kapaciteta u samom lipnju, kao i u prvih šest mjeseci ove godine, najbolje stoje hoteli u Dalmaciji.

Oni su u lipnju postigli prosječnu cijenu od 139 eura po sobi, što je za 15 eura više od hotelijera u Istri i gotovo 40 eura više od hotelijera na Kvarneru. Isto tako je i ukupan prihod po noćenju u hotelima najviši u Dalmaciji, u lipnju je bio 103 eura po noćenju, 16 eura više od prosjeka Hrvatske. U istom mjesecu u istarskim hotelima prihod po noćenju je bio 80 eura, a na Kvarneru 77 eura, kažu podaci.

– Takvi rezultati financijskog poslovanja potpuno su logični s obzirom da Dalmacija ima dugu sezonu i dobre cijene u hotelima, a jako puno je ulagano u hotele od Zadra, Šibenika, splitske regije, Makarske rivijere, otoka do Dubrovnika. Dalmacija je napravila iskorak u kvaliteti hotelske ponude u nizu hotelskih kuća, to su pratile dobre cijene i sve duža sezona i prihodi su im dobri. Već od travnja su mjesečni prihodi smještaja po raspoloživoj hotelskoj sobi u Dalmaciji najviši u zemlji zbog najviših prosječnih cijena sobe – pojašnjava dr. Cerović ovogodišnje poslovanje hotelijera u Hrvatskoj.

Na pitanje hoće li na prihode hotelijera utjecati što je dio kapaciteta u hotelima zbog usporene prodaje stavljen u "last minute" prodaju po nižim cijenama, dr. Cerović odgovara kako se to neće odraziti na prihod hotelijera jer toga nije bilo tako puno da bi utjecalo na njihovu zaradu.

Iako je priča o potrebi ulaganja u kvalitetu u našem turizmu već poznata i pticama na grani, ipak egzaktni podaci najbolje potvrđuju koliko je vrijednost za novac važna i u prihodima. Naime, pokazatelji upravljanja prihodima po kategoriji hotela u istraživanju pokazuju da je ukupan prihod po noćenju daleko najveći u hotelima s pet zvjezdica i u lipnju je dosegao 154,20 eura po noćenju.

Na razini svih šest mjeseci iznosio je 114 eura po noćenju, a usporedbe radi prihod po noćenju u hotelu sa 4 zvjezdice u lipnju je bio 80 eura, dok je u hotelima s tri zvjezdice bio 49,5 eura. I prosječna cijena sobe jednako je ovisila o kategoriji smještaja pa su se u lipnju hoteli s 5 zvjezdica prodavali za 206 eura prosječne cijene, oni sa 4 zvjezdice imali su prosječnu cijenu od 103 eura, a hoteli s tri zvjezdice u lipnju su imali prosječnu cijenu od 67,4 eura.

To ne znači, dakako, da Hrvatska treba imati samo hotele najviše kategorije, ali i hotel s tri zvjezdice mora biti suvremeno uređen, opremljen i obnovljen, pa samim time može postići i bolju cijenu i veće prihode u svojoj kategoriji, tvrde stručnjaci.

Gosti samo žele znati da ništa nisu preplatili, a svatko ide u kategoriju koju može financijski pratiti i u njoj traži najbolju uslugu za tu kategoriju.

Nitko danas ne može reći "nije važno kakav mi je hotel, uvijek ću imati goste", jer to više jednostavno nije tako, što najbolje pokazuju financijski rezultati poslovanja hotelijera koji ulažu i onih koji spavaju na lovorikama.

Tagovi: hrvatski turizam, hrvatski hoteli, hotelijeri, Zdenko Cerović
PROČITAJ I OVO
U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci ovaj vikend rekordnih 45.000 putnika
REKORDI
U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci ovaj vikend rekordnih 45.000 putnika
SPLIT - U splitskoj Zračnoj i Trajektnoj luci ovog vikenda, drugog u srpnju, prometuje oko 45.000 putnika, što je u okolnostima pandemije koronavirusa, rekordan ovogodišnji turistički promet za vikend.
Jadrolinija: Prepolovljen promet i prihodi od karata
LOŠA GODINA
Jadrolinija: Prepolovljen promet i prihodi od karata
RIJEKA - Brodovima Jadrolinije u prvih šest mjeseci ove godine prevezeno je 52 posto putnika i 62 posto vozila manje u odnosu na isto razdoblje lani te je ostvareno 42 posto komercijalnih prihoda od prodaje karata.
Fina: Poduzetnici iz šest županija ostvarili 80 posto ukupne lanjske neto dobiti
DOBIT
Fina: Poduzetnici iz šest županija ostvarili 80 posto ukupne lanjske neto dobiti

ZAGREB - Preliminarni rezultati poduzetnika u prošloj godini pokazuju da su poduzetnici u šest županija - Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj, Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj i Splitsko-dalmatinskoj - ostvarili 80,4 posto ukupne lanjske neto dobiti poduzetnika, podaci su Fine.

Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
OTKAZI
Emirates najavljuje otkaze za 9.000 ljudi
DUBAI - Emirates će zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa vjerojatno otpustiti 9.000 ljudi, najavio je njen predsjednik Tim Clark.
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
POVRATAK
easyJet se vraća u Dubrovnik, Zadar i Pulu
ZAGREB - Niskobudžetna aviokompanija easyJet je odlučila s krajem ovog mjeseca pokrenuti promet i prema drugim zračnim lukama u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE