GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat: Imamo dva pisma interesa za Orljavu

Horvat: Imamo dva pisma interesa za Orljavu
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 14:52
Autor: SEEbiz / H
VODICE - Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je u petak u Vodicama da je tekstilna kompanija Orljava dobila dva pisma interesa trgovačkih društava za preuzimanjem i nastavkom proizvodnje te poručio kako nije htio da se Orljava pretvori u mali Uljanik.

"Imamo dva pisma interesa, u kojima postoje trgovačka društva koja pokazuju interes preuzimanja Orljave i nastavka proizvodnje. Radimo sve, i kao ministar i kao Vlada, da se dogodi jedno takvo strateško partnerstvo, i da Orljava kao brend ne bude hrvatska povijest, nego da eventualno, možda ne za sve radnike Orljave, barem za njih stotinjak, osiguramo normalnu budućnost", rekao je Horvat novinarima tijekom posjete Vodicama.

Poručio je svima koji kroz medije provlače tezu kako država do sada nije pomagala požešku tvornicu Orljavu da je Vlada do sada dala 24 milijuna kuna raznoraznih kredita te pozajmica od tri milijuna kuna koje nisu uspjele spasiti Orljavu od stečajnog postupka.

"Nisam htio dozvoliti da se Orljava pretvori u jedan mali Uljanik, da hranimo firmu koja je na ovakav način i u ovakvim poslovnim planovima na tržišnoj osnovi jednostavno neosnovano na tržištu, dakle ako vam prihodi ne pokrivaju rashode - tada se menadžment mora zapitati što i kako dalje", naglasio je ministar Horvat.

Izvijestio je da od menadžmenta Orljave nisu uspjeli dobiti nikakav razvojni plan prema kojem bi vidjeli neki novi investicijski ciklus te kojim bi Orljavu stavili u tehnološku korelaciju s njezinim do jučer najvećim kupcem, njemačkom kompanijom Olimp.

"Orljava u ovom trenutku uz jedno konkretno strateško partnerstvo s Olimpom, ili nekim drugim subjektima, na ovakvom tržištu uz ovakvu organizaciju posla jednostavno nema nikakvu perspektivu", upozorio je Horvat.

Pripremaju novi model kojim će pristupiti obnovi

U vezi s pitanjem obnove od potresa u Zagrebu i na Banovini, Horvat je rekao kako obnova, osim potpunih kapaciteta projektanata i građevinara, zahtijeva i puni angažman pravnika.

"Tri su ključna problema koja usporavaju dinamiku, prvo to je neidentificirano mjesto i vrijeme prebivališta u trenutku kada se potres dogodio, drugo katastrofalno stanje imovinsko-pravnih odnosa, i treće proces legalnosti ili zakonskom terminologijom postojećih ili nepostojećih objekata za koje se očekuje proces obnove", objasnio je Horvat.

Naglasio je kako on i njegovo ministarstvo u ovome trenutku nemaju ni snage ni vremena rješavati svu tu "zaostavštinu takve vrste povijesti".

"S najbližim suradnicima pripremam jedan novi model kojim ćemo pristupiti obnovi, s njime ćemo nakon već nakon godišnjih odmora upoznati premijera i Vladu, nakon toga, u određenim izmjenama i dopunama zakona i podzakonskih akata neke stvari morati preskočiti", kazao je Horvat.

Siguran je kako neće dozvoliti da svi lokaliteti na kojima će se obnova provoditi budu neidentificirani u navedena tri segmenta.

"Da ne znamo koga pomažemo državnim novcem, u kojoj mjeri pomažemo, i na koji način to radimo, odnosno je li nam struka napravila svu adekvatnu projektnu dokumentaciju temeljem koje će građevinari vršiti obnovu", naglasio je Horvat.

Tagovi: Darko Horvat, Orljava
PROČITAJ I OVO
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
IN MEMORIAM
Umro talijanski modni dizajner Nino Cerruti
RIM - Talijanski modni dizajner Nino Cerruti umro je u 91. godini, doznao je u subotu navečer AFP od izvora u modnoj industriji, potvrdivši vijest objavljenu u talijanskim glasilima.
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi
PRODAJA
Slovenska vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi

LJUBLJANA - Vlada Slovenije je odobrila godišnji plan upravljanja kapitalnim ulaganjima za 2022. u čijem se javno nedostupnom dijelu navodi kako će se ispitati mogućnost prodaje Telekoma Slovenije i prodaje državnog udjela u Savi.

Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona
STUDIJA
Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona
JOHANNESBURG - Booster doza Johnson&Johnsona protiv covida-19 je 85 posto djelotvorna u zaštiti protiv hospitalizacije zbog omikron varijante 1-2 mjeseca nakon cijepljenja, rekla je predsjednica Južnoafričkog vijeća za medicinska istraživanja (SAMRC) u petak.
Jadroplov ide u novu dokapitalizaciju, planovi vrlo ambiciozni
BRODARI
Jadroplov ide u novu dokapitalizaciju, planovi vrlo ambiciozni
SPLIT - Splitski Jadroplov snažnije će zaploviti u novoj godini: Nadzorni odbor brodarske kompanije u pretežitom državnom vlasništvu dao je suglasnost Upravi da pripremi novu dokapitalizaciju, tešku između 150 i 350 milijuna kuna, povećanjem temeljnog kapitala.
Maersk očekuje kašnjenja u isporukama i na početku 2022.
BRODARI
Maersk očekuje kašnjenja u isporukama i na početku 2022.
KOPENHAGEN - Danski logistički div A.P. Moller-Maersk upozorio je klijente da se još uvijek muči s kontejnerskim prijevozom tereta diljem svijeta jer zastoji u lukama traju dulje no što su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE