GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Holding sindikatima dao novu ponudu, sastanak tek poslijepodne

Holding sindikatima dao novu ponudu, sastanak tek poslijepodne
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2023 / 10:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pregovori predstavnika sindikata i Uprave Holdinga zasad nisu dali rezultata. Pomirba nije postignuta pa ni dogovor o povećanju plaća za svih 7000 radnika. Ako se ne dogovore tijekom današnjega dana, stječu se uvjeti za generalni štrajk.

Pregovori su nastavljeni danas, predstavnici sindikata stigli su na razgovor kod gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Nakon toga, u 11 sati, Tomašević održava svoju redovnu press konferenciju, a u 13 sati ide razgovarati s radnicima u Čistoći. U poslijepodnevnim satima, u 15 sati, sindikati Holdinga razgovarat će s miriteljicom.

Kako doznajemo, pregovori sindikata Holdinga s miriteljicom pomaknuti su na 15 sati.

Sindikalist Jović je dodao i da će se danas održati i prvi sastanak predstavnika sindikata u zagrebačkoj Čistoći, radnika, uprave Holdinga te gradske uprave, na kojemu će se razgovarati o preostalih šest zahtjeva za povećanje materijalnih prava koje su prošlog tjedna tražili radnici u nezakonitom štrajku.

Pisana izjava Tomaševića da će se o tim dodatnim zahtjevima pregovarati, bila je garancija zbog koje su komunalni radnici i vozači Čistoće prošlog četvrtka prekinuli četverodnevnu blokadu odvoza otpada u Zagrebu.

Uprava je prethodno prihvatila pet od 11 ukupno postavljenih zahtjeva, istaknuvši da se o povećanju koeficijenata i drugih traženja, treba razgovarati.

Tomašević je pritom, nakon razgovora s radnicima koji su svoja prava išli tražiti nenajavljenim štrajkom i mimo sindikata čiji su članovi, proveo dio dana na terenu, skupljajući nagomilani otpad.

U pregovarački tim o šest zahtjeva iz Čistoće uključeno je i petero predstavnika radnika iz redova štrajkaša, s obzirom da su mnogi pokazali nepovjerenje prema sindikalnim predstavnicima.

Gradonačelnik je najavio kako će u tim razgovorima tražiti "balans" između poštene plaće radnicima i cijene usluge odvoza otpada koju građani mogu priuštiti.

Pregovori o povećanju materijalnih prava radnicima Zagrebačkog holdinga počeli su još prošle jeseni.

Predstavnici radnika zahtijevali su paket povećanja plaća težak 87 milijuna kuna godišnje. Cilj pregovora bio je potpisivanje dodatka Kolektivnom ugovoru radnika Holdinga.

No, te su pregovore, nezadovoljni ponudom uprave, sindikati prekinuli krajem prosinca, zbog čega je u siječnju i počeo zakonski proces mirenja.

U međuvremenu je uprava Holdinga donijela jednostrane odluke o povećanju materijalnih prava radnicima, s tim da su povećanjem određenih dodataka, plaće od 1. siječnja najviše rasle onima s najnižim primanjima, a ta povećanja ukupno su teška 60 milijuna kuna godišnje.

“Komunalnim radnicima od siječnja plaće su porasle 13 posto, dok su onima s najvećim plaćama rasle za 5 posto”, izjavio je ranije gradonačelnik Tomašević.

Iako ni jedna ni druga strane ne otkrivaju u čemu je točno bio prijepor između uprave i socijalnih partnera, Tomašević je prošlog tjedna optužio sindikate da su tada tražili linearno povećanje plaća svim radnicima Holdinga, a da je Uprava željela socijalno pravedniji model po kojem bi se, u okolnostima inflacije, najviše povisile onima koji imaju najmanje.

“To je spin. Naravno da osnovice morate dignuti svim radnicima. Mi smo tražili cijeli paket, linearno povećanje osnovice, neoporezive dijelove i paket i modalitet kako bi radnici s nižim plaćama dobili više, te da se završi sistematizacija”, odgovorio je sindikalist Jović na optužbe gradonačelnika.

Jović je istaknuo da se nakon sastanka s gradonačelnikom, nastavak pregovora s Upravom Zagrebačkog holdinga očekuje u 17 sati.

Iako su krajem prosinca sindikati najavljivali da, ne dođe li do dogovora u procesu mirenja, postoji mogućnost i za iskorištavanjem svih zakonski predviđenih akcija - pa i štrajkova, Jović sada poručuje kako se vjerojatno danas ništa "revolucionarno" neće potpisati, nego je vjerojatno da će se o povećanjima plaća nastaviti razgovarati.

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET Dražen Jović izjavio je u utorak da je uprava Holdinga sindikatima, s kojima je u procesu mirenja, dan prije njegovog isteka dala novu ponudu o povećanju materijalnih prava u toj komunalnoj tvrtki koju treba analizirati.

“Jučer je došlo do novog momenta u procesu mirenja, Uprava Holdinga sindikatima je ponudila novi paket povećanja materijalnih prava koji je na tragu onoga što su sindikati tražili još u studenom”, rekao je Hini Jović koji, zajedno s predstavnicima još četiri sindikata, sudjeluje u procesu mirenja.

Uoči nastavka mirenja, pregovarački odbor sindikata stigao je na razgovore sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, a nastavak pregovora s Upravom Holdinga je u 17 sati, u Vukovarskoj ulici.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković govorio je u Novom danu o pregovorima koji se vode između predstavnika sindikata i Uprave Holdinga.

Iveković kaže kako su radnici napokon shvatili da mogu biti faktor u odlučivanju o svojim materijalnim pravima.


Upitan kako bi izgledalo da dođe do generalnog štrajka radnika, Jović je rekao kako bi se završio proces mirenja, nakon toga bi sindikati odredili poslove koji se ne smiju prekidati. Još jednom je naglasio da štrajk ne zazivaju ni sindikati, a ni radnici, prenosi HRT.

"Ako dođe do štrajka sve će stati u Gradu Zagrebu. Od Zrinjevca, Čistoće, Zagrebačkih cesta, Zagreb parkinga, Gradskih groblja, dakle, svih sastavnica Holdinga", istaknuo je.

Tagovi: Dražen Jović, Zagrebački holding, Mario Iveković, Novi sindikat, Čistoća Zagreb
PROČITAJ I OVO
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
AKVIZICIJE
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
NEW YORK - Američki proizvođač papira i ambalaže International Paper pristao je preuzeti britanskog rivala DS Smith za 5,8 milijardi funti (6,8 milijardi eura), nadmašivši međunarodnu grupu za papir i ambalažu Mondi za 700.000 funti.
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
PLANOVI
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
ESSEN - Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira u Litvi izgraditi novu tvornicu za proizvodnju topničkih granata kalibra 155 milimetara.
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
AKVIZICIJE
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
ZAGREB - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
POTONUĆE
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
LONDON - Dionice Dr. Martensa potonule su u utorak 30% i dosegnule rekordno nisku razinu ranih poslova, nakon što je proizvođač cipela objavio izazovnu prognozu za 2025. zbog slabijih prihoda.
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
RANGIRANJA
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
LONDON - Svjetskim zračnim lukama lani je putovalo gotovo 8,5 milijardi putnika, što je 27,2 posto više nego 2022. godine, prema prvoj procjeni Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE