GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Holding sindikatima dao novu ponudu, sastanak tek poslijepodne

Holding sindikatima dao novu ponudu, sastanak tek poslijepodne
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2023 / 10:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pregovori predstavnika sindikata i Uprave Holdinga zasad nisu dali rezultata. Pomirba nije postignuta pa ni dogovor o povećanju plaća za svih 7000 radnika. Ako se ne dogovore tijekom današnjega dana, stječu se uvjeti za generalni štrajk.

Pregovori su nastavljeni danas, predstavnici sindikata stigli su na razgovor kod gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Nakon toga, u 11 sati, Tomašević održava svoju redovnu press konferenciju, a u 13 sati ide razgovarati s radnicima u Čistoći. U poslijepodnevnim satima, u 15 sati, sindikati Holdinga razgovarat će s miriteljicom.

Kako doznajemo, pregovori sindikata Holdinga s miriteljicom pomaknuti su na 15 sati.

Sindikalist Jović je dodao i da će se danas održati i prvi sastanak predstavnika sindikata u zagrebačkoj Čistoći, radnika, uprave Holdinga te gradske uprave, na kojemu će se razgovarati o preostalih šest zahtjeva za povećanje materijalnih prava koje su prošlog tjedna tražili radnici u nezakonitom štrajku.

Pisana izjava Tomaševića da će se o tim dodatnim zahtjevima pregovarati, bila je garancija zbog koje su komunalni radnici i vozači Čistoće prošlog četvrtka prekinuli četverodnevnu blokadu odvoza otpada u Zagrebu.

Uprava je prethodno prihvatila pet od 11 ukupno postavljenih zahtjeva, istaknuvši da se o povećanju koeficijenata i drugih traženja, treba razgovarati.

Tomašević je pritom, nakon razgovora s radnicima koji su svoja prava išli tražiti nenajavljenim štrajkom i mimo sindikata čiji su članovi, proveo dio dana na terenu, skupljajući nagomilani otpad.

U pregovarački tim o šest zahtjeva iz Čistoće uključeno je i petero predstavnika radnika iz redova štrajkaša, s obzirom da su mnogi pokazali nepovjerenje prema sindikalnim predstavnicima.

Gradonačelnik je najavio kako će u tim razgovorima tražiti "balans" između poštene plaće radnicima i cijene usluge odvoza otpada koju građani mogu priuštiti.

Pregovori o povećanju materijalnih prava radnicima Zagrebačkog holdinga počeli su još prošle jeseni.

Predstavnici radnika zahtijevali su paket povećanja plaća težak 87 milijuna kuna godišnje. Cilj pregovora bio je potpisivanje dodatka Kolektivnom ugovoru radnika Holdinga.

No, te su pregovore, nezadovoljni ponudom uprave, sindikati prekinuli krajem prosinca, zbog čega je u siječnju i počeo zakonski proces mirenja.

U međuvremenu je uprava Holdinga donijela jednostrane odluke o povećanju materijalnih prava radnicima, s tim da su povećanjem određenih dodataka, plaće od 1. siječnja najviše rasle onima s najnižim primanjima, a ta povećanja ukupno su teška 60 milijuna kuna godišnje.

“Komunalnim radnicima od siječnja plaće su porasle 13 posto, dok su onima s najvećim plaćama rasle za 5 posto”, izjavio je ranije gradonačelnik Tomašević.

Iako ni jedna ni druga strane ne otkrivaju u čemu je točno bio prijepor između uprave i socijalnih partnera, Tomašević je prošlog tjedna optužio sindikate da su tada tražili linearno povećanje plaća svim radnicima Holdinga, a da je Uprava željela socijalno pravedniji model po kojem bi se, u okolnostima inflacije, najviše povisile onima koji imaju najmanje.

“To je spin. Naravno da osnovice morate dignuti svim radnicima. Mi smo tražili cijeli paket, linearno povećanje osnovice, neoporezive dijelove i paket i modalitet kako bi radnici s nižim plaćama dobili više, te da se završi sistematizacija”, odgovorio je sindikalist Jović na optužbe gradonačelnika.

Jović je istaknuo da se nakon sastanka s gradonačelnikom, nastavak pregovora s Upravom Zagrebačkog holdinga očekuje u 17 sati.

Iako su krajem prosinca sindikati najavljivali da, ne dođe li do dogovora u procesu mirenja, postoji mogućnost i za iskorištavanjem svih zakonski predviđenih akcija - pa i štrajkova, Jović sada poručuje kako se vjerojatno danas ništa "revolucionarno" neće potpisati, nego je vjerojatno da će se o povećanjima plaća nastaviti razgovarati.

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET Dražen Jović izjavio je u utorak da je uprava Holdinga sindikatima, s kojima je u procesu mirenja, dan prije njegovog isteka dala novu ponudu o povećanju materijalnih prava u toj komunalnoj tvrtki koju treba analizirati.

“Jučer je došlo do novog momenta u procesu mirenja, Uprava Holdinga sindikatima je ponudila novi paket povećanja materijalnih prava koji je na tragu onoga što su sindikati tražili još u studenom”, rekao je Hini Jović koji, zajedno s predstavnicima još četiri sindikata, sudjeluje u procesu mirenja.

Uoči nastavka mirenja, pregovarački odbor sindikata stigao je na razgovore sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, a nastavak pregovora s Upravom Holdinga je u 17 sati, u Vukovarskoj ulici.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković govorio je u Novom danu o pregovorima koji se vode između predstavnika sindikata i Uprave Holdinga.

Iveković kaže kako su radnici napokon shvatili da mogu biti faktor u odlučivanju o svojim materijalnim pravima.


Upitan kako bi izgledalo da dođe do generalnog štrajka radnika, Jović je rekao kako bi se završio proces mirenja, nakon toga bi sindikati odredili poslove koji se ne smiju prekidati. Još jednom je naglasio da štrajk ne zazivaju ni sindikati, a ni radnici, prenosi HRT.

"Ako dođe do štrajka sve će stati u Gradu Zagrebu. Od Zrinjevca, Čistoće, Zagrebačkih cesta, Zagreb parkinga, Gradskih groblja, dakle, svih sastavnica Holdinga", istaknuo je.

Tagovi: Dražen Jović, Zagrebački holding, Mario Iveković, Novi sindikat, Čistoća Zagreb
PROČITAJ I OVO
General Electric i Siemens rješavaju spor oko patenta vjetroturbine
RJEŠENJE
General Electric i Siemens rješavaju spor oko patenta vjetroturbine
FRANKFURT - Američka industrijska grupacija General Electric (GE) riješila je svoje pravne sporove s njemačkim konkurentom Siemens Gamesa oko patenata za tehnologiju vjetroturbina, prema vlastitom priopćenju.
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
KONTROVERZE
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
ZAGREB - Prije tjedan dana iz Filipovićevog Ministarstva gospodarstva na stranicu Kretanje cijena ubacili su i cijene iz sedam trgovačkih lanaca koji im nisu htjeli dostavljati cijene.
Dars lani s većim prihodom i dobiti
RAST
Dars lani s većim prihodom i dobiti
LJUBLJANA - Tvrtka Dars lani je ostvarila 494,5 milijuna eura prihoda, što je oko pet posto više nego godinu prije. Neto dobit zaustavila se na 135,1 milijun eura, dok je u 2021. iznosila 112,7 milijuna eura, navodi se u nerevidiranom izvješću o poslovanju koje je Dars danas objavio na stranicama Ljubljanske burze.
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
PRODAJA
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
RIJEKA – Nakon Tonke, i miris riječkog kruha nestat će iz grada, a vrijeme će pokazati koliko se (i) ovog puta može vjerovati najavama Gina Pastorčića, direktora PIK-a, da se proizvodnja kruha i tjestenine samo seli izvan Rijeke, na Kukuljanovo.
Zračna luka Pula ponovo otvorena
OTVORENJE
Zračna luka Pula ponovo otvorena
PULA - Pulska Zračna luka od sutra će ponovno biti otvorena za sav promet, a promet će se, izuzev leta Croatia Airlines OU631 Pula – Zagreb u šest sati ujutro, odvijati po redovnom redu letenja, priopćili su večeras iz Zračne luke Pula.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE