GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Holcim u Koromačnu započeo KOdeCo projekt

Holcim u Koromačnu započeo KOdeCo projekt
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2022 / 08:43
Autor: SEEbiz
KOROMAČNO - U sklopu europskog zelenog plana, zakonodavnog okvira dekarbonizacije Europe do 2050. godine, Holcimova tvornica cementa u Koromačnu pokrenula je projekt rekonstrukcije postrojenja s ciljem smanjenja emisija ugljičnog dioksida kroz povećanje energetske oporabe otpada, čime postaje jedan od predvodnika zelene tranzicije u Hrvatskoj.

Skraćenog naziva KOdeCo: Koromačno – dekarbonizacija – ekologija, projekt je nastavak kontinuiranih ulaganja za postizanje zelenog poslovanja istarske tvornice po najvišim švicarskim standardima, koje Holcim u Koromačnu provodi već 30 godina.

Rekonstrukcija postrojenja tvornice podrazumijeva izgradnju pretkalcinatora, novog zatvorenog prostora za smještaj goriva iz otpada za tri dana rada i zatvoreni transportni sustav za doziranje u peć te sustav za izuzimanje klorida. Novi sustav omogućit će gotovo dvostruko veću energetsku oporabu otpada, koja će za razliku od dosadašnjih 55% iznositi 92% te gotovo u potpunosti zamijeniti ugljen za dobivanju energije. Energetskom oporabom otpada ukinut će se upotreba 37.000 tona ugljena i smanjiti emisije ugljičnog dioksida (CO2) za 46.000 tona na godišnjoj razini.

„Ovaj projekt pretposljednji je korak do potpunog ukidanja korištenja ugljena, što se planira postići do 2030. godine, a već sad ćemo osigurati sve uvjete za efikasnu oporabu otpada iz obližnjih centara za gospodarenje otpadom i tako otvoriti vrata ka postizanju kružne ekonomije, što znatno može smanjiti troškove uvoza i izvoza otpada iz drugih država kao što je trenutačna praksa“, zaključila je Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj.

Također je istaknula kako su zahvaljujući odgovornom poslovanju i vođenjem brige o okolišu u dosadašnjoj oporabi otpada, već vidljivi pozitivni učinci na turizam, kako po sve većem broju kupača ispred tvornice iz godine u godinu, tako i po izgradnji kuća za odmor u vlasništvu stranaca i lokalnog stanovništva u neposrednoj blizini tvornice, što potvrđuje da je u Koromačnu moguć održiv suživot turizma i industrije.

Izgled tvornice nakon projekta neće se puno promijeniti, vrste otpada će ostati iste kao što se koriste u posljednjih 15 godina, a novi prostor za privremeni smještaj goriva iz otpada će imati sustav ventilacije kojim se zrak ne ispušta u okoliš nego se vraća natrag u proces proizvodnje i samim time ne stvara neugodne mirise, a svi novoizgrađeni dijelovi postrojenja bit će opremljeni zvučnom izolacijom kako bi njihova buka bila 5 dB(A) ispod zakonskog limita.

Izračuni Studije o utjecaju na okoliš pokazuju da će sve emisije i dalje biti značajno ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i da će zrak ostati prve kategorije. Studija će biti javno objavljena u digitalnom i fizičkom obliku po otvaranju javne rasprave koja će trajati od 18.7. do 16.8. 2022.

Foto: TZ Općine Raša, fotograf Mateo GoboŽ

Tagovi: Holcim, Holcim Hrvatska, Virna Višković Agušaj, koromačno, dekarbonizacija, KOdeCo projekt
PROČITAJ I OVO
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
PROBLEMI
Institut IGH nije dostavio garanciju: Poništen natječaj u Makedoniji
SKOPJE - Javno poduzeće za državne ceste (JPDP) Sjeverne Makedonije poništilo je natječaj vrijedan 22,6 miliona eura na kojem je za nadzor izgradnje novih autocesta u ovoj zemlji izabrana tvrtka IGH Institut iz Zagreba, zajedno sa Institutom za ceste sa sjedištem u Velesu, tvrdi makedonski portal Faktor.
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
OČEKIVANJA
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
SPLIT - Splitska gradska i zrakoplovna luka i u drugom kolovoškom vikendu očekuju na desetke tisuća putnika, a iako je u zračnoj luci više putnika u odlasku nego u dolasku procjenjuju da su brojke dobre i da će do kraja mjeseca ostvariti dva milijuna putnika.
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura
AKVIZICIJE
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura

ZAGREB - Pregovori o ulasku britanskog kladioničara Entaina u vlasničku strukturu hrvatskog SuperSporta su okončani te je dogovoreno da Entain kupuje 75 posto SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital, izvijestili su Entain i SuperSport.

Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
LUKE
Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
PODGORICA – Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore dostavilo je Ambasadi Ukrajine u Podgorici informaciju o kapacitetima Luke Bar, a povodom njihove zainteresovanosti za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robe u ovoj fazi, saopšteno je portalu podgoričkog Dana iz ovog resora.
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice srpnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE