GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li ugovor s Airbusom slomiti easyJet?

Hoće li ugovor s Airbusom slomiti easyJet?
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2020 / 07:49
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
LONDON - Sir Stelios Haji-Ioannou, osnivač niskotarifnog avioprijevoznika easyJeta, nudi pet milijuna funti svakom 'zviždaču' čija će informacija potkopati posao nabave 107 aviona spomenute zrakoplovne kompanije od Airbusa.

Ovaj ciparski poduzetnik grčkih korijena već mjesecima pokušava uvjeriti upravu easyJeta da otkaže narudžbu jer će, uvjeren je, ugovor vrijedan 4,5 mlrd. funti ostaviti kompaniju bez dovoljno sredstava da preživi koronakrizu.

- EasyJetom trenutno upravljaju direktori koje smatram 'zlikovcima'. To je moje iskreno mišljenje. Ti gadovi žele zadržati ugovor s Airbusom unatoč dokazima da će ova plaćanja odvesti easyJet u insolventnost već do prosinca, napisao je u otvorenom pismu vlasnik trećine kompanije koju je osnovao.

Dodaje i kako je spreman isplatiti 5 milijuna funti s vlastitog računa bilo kome tko će podijeliti korisnu informaciju kako bi se posao potkopao.

Haji-Ioannou je sazvao skupštinu dioničara kako bi smijenio četvoricu vodećih ljudi easyJeta - predsjedavajućeg Johna Bartona, izvršnog direktora Johana Lundgrena, direktora financija Andrewa Findlayja i neovisnog neizvršnog direktora Andreasa Bierwirtha - ako zrakoplovna kompanija ne otkaže narudžbu.

Izvanredna skupština na kojoj će se glasati o njegovu prijedlogu zakazana je za 22. svibnja.

U utorak je easyJet uzvratio i rekao da su glavne savjetodavne agencije ISS, Glass Lewis i Pirc poručili dioničarima da glasaju protiv prijedloga Haji-Ioannoua.

Prošli tjedan su dioničari Invesco, Phoenix Asset Management i Ninety One, koji zajedno posjeduju oko 15 posto udjela u aviokompaniji, izjavili da će glasati protiv predloženih mjera.

Očekivano, easyJet odbacuje sve tvrdnje Haji-Ioannoua.

- Održali smo najviše standarde upravljanja i nadzora u pogledu postupaka nabave zrakoplova, poručila je glasnogovornica kompanije.

- S obzirom na značaj potencijalne transakcije, easyJet je imenovao vanjske neovisne računovođe da izvrše kontinuirani uvid u postupak odabira flote, a koji je rezultirao ugovorom s Airbusom 2013. godine, objavili su iz kompanije.

Prošlog mjeseca easyJet je s Airbusom dogovorio odgodu isporuke 24 nova zrakoplova jer je aviokompanija pokušavala spriječiti pobunu dioničara, a istovremeno je pokušavala osigurati zajam od 600 milijuna funti od britanskog Ministarstva financija i engleske banke iz korona fonda.

Haji-Ioannou i njegova obitelj vlasnici su 34 posto kompanije, a u ožujku su od dividendi dobili 60 milijuna funti. No, poduzetnik je poručio da ne misli upumpavati svježi kapital u tvrtku sve dok je na snazi ugovor s Airbusom.

Tagovi: Airbus, easyJet, Stelios Haji-Ioannou, Invesco, Phoenix Asset Management, Ninety One
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE