GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hercegovina s velikim potencijalom energije vjetra

Hercegovina s velikim potencijalom energije vjetra
VJETAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2019 / 11:53
Autor: SEEbiz / energetika-net.com
MOSTAR - Prema dostupnim podacima, samo na području Hercegovačko-neretvanskog kantona ukupan tehnički potencijal za korištenje energije vjetra procjenjuje se na oko 500 MW. 

Također, identificiran je značajan broj lokacija na području koje po svojim karakteristikama imaju veliki potencijal vjetra od Konjica do Ravnog.

"Najbolji vjetropotencijali su na sjevernom dijelu podveleškog platoa, Poljica Merdžan glava, Sveta gora, a osim toga, tu su i druge lokacije u blizini, poput Pločna, kao i u okolini Nevesinja, Grebak i Morine, te oko Stoca Hrgud. Sve su te lokacije ispitane i Podveležje definitivno ima puno bolje vjetropotencijale od drugih područja" kaže za Avaz prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Sveučilišta „Džemal Bijedić". Upravo na području podveleškog platoa „Elektroprivreda BiH" (EPBiH) gradi „Vjetropark Podveležje" u koji će preko KfW banke uložiti 162 miliona KM. O ovom projektu, hvaljenom i osporavanom, skoro desetljeće se samo pričalo, a onda je početkom 2017. godine nova Uprava EPBiH potpisala ugovore s čelnicima Grada Mostara i HNK i otpočela realizaciju. Elektroprivreda BiH je za VE Podveležje, koja se nalazi 10 km od Mostara, dobila koncesiju na 30 godina.

Instalirana snaga VE Podveležje je 48 MW, a očekivana proizvodnja električne energije na godišnjem nivou je 130 GW. Iako se nakon potpisivanja ugovora iznosilo da će VE Podveležje sa svojih 15 vjetroagregata početi davati električnu energiju 2018. godine, cijela priča se, ipak, otegnula.

"EPBiH je ušla u SEEWIND projekt finansiran od Europske zajednice još 2010. godine. Druga je, evo, polovina 2019. i moramo priznati da ta priča dugo traje" kaže prof. Zlomušica. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije EPBiH, ne misli tako. Nema većih kašnjenja, kaže on, u odnosu na dinamički plan.

"Trenutno je završen projekt izgradnje pristupnih puteva i montažnih platoa. U toku je ishođenje upotrebne dozvole za taj dio posla, kao i realizacija ugovora za izgradnju trafostanice. Taj posao bi trebao biti završen do listopada ove godine, jer zgrada trafostanice je u poodmakloj fazi. Nakon toga ostaje montaža i isporuka vjetroagregata. EPBiH je potpisala ugovor sa „Siemensom" i očekujemo početkom naredne godine da počne montaža prvih vjetroagregata na platou Podveležja" priča Salkić.

„Elektroprijenos BiH" će, dodaje, uraditi priključni vod na dalekovod Mostar – Nevesinje.

"Računamo da će s proljećem naredne godine i u onom momentu kada budemo montirali vjetroagregate trafostanica biti spojena na dalekovod i da ćemo moći isporučivati energiju u mrežu. Stoga, očekivanja su da će najkasnije početkom 2020. godine ugovor u potpunosti biti realiziran" ističe Salkić.

Uz VE Podveležje, EPBiH radi na realizaciji dva nova projekta, Bitovnja kod Konjica i na Vlašiću. Prva vjetroelektrana koju je BiH dobila je VE Mesihovina na području Tomislavgrada, koju je izgradila EPHZHB. U planu su i brojne druge vjetroelektrane u cijeloj BiH, ali realizacija tih projekata ide puževim korakom, piše Avaz.

Tagovi: Hercegovina, vjetroelektrane, Elektroprivreda BiH, Elvir Zlomušica, VE Podveležje, Senad Salkić
PROČITAJ I OVO
PPD donirao 20 vozila Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a
DONACIJA
PPD donirao 20 vozila Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a
ZAGREB - Tvrtka "Prvo plinarsko društvo" iz Vukovara donirala je Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a 20 dostavnih vozila i kombija koji će služiti za provođenje protuepidemijskih mjera, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.
HUP traži proširenje odluke glavnog ravnatelja HRT-a o ukidanju RTV pristojbe
ZAHTJEVI
HUP traži proširenje odluke glavnog ravnatelja HRT-a o ukidanju RTV pristojbe
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak je pozdravila odluku glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije o privremenom ukidanju obveze plaćanja mjesečne RTV pristojbe za sve subjekte kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, ali i zatražila da se ona proširi na sve subjekte pogođene krizom.
Uprava i rukovodeći kadar ACI-a poklanjaju mjesečnu plaću za pomoć Zagrebu
POHVALNO
Uprava i rukovodeći kadar ACI-a poklanjaju mjesečnu plaću za pomoć Zagrebu
RIJEKA - Uprava i rukovodeći kadar, članovi nadzornog i revizorskog odbora, tvrtke Adriatic Croatia International Club (ACI) svoje će mjesečne plaće i naknade za ožujak donirati akciji „Zajedno za Zagreb“, na račun koji je Vlada otvorila za pomoć glavnom gradu nakon potresa.
Njemačka i u vrijeme pandemije nastavlja s rekordnim izvozom oružja
ORUŽJE
Njemačka i u vrijeme pandemije nastavlja s rekordnim izvozom oružja

BERLIN - Njemački izvoz oružja je i u prvom kvartalu ove godine u daljnjem porastu pri čemu raste izvoz u zemlje koje nisu članice Europske unije ni NATO-a.

Francuski regulator: Google mora medijskim kućama platiti objavu sadržaja
PORUKE
Francuski regulator: Google mora medijskim kućama platiti objavu sadržaja

PARIZ - Google mora platiti francuskim izdavačkim kućama i novinskim agencijama objavu sadržaja koji su kreirale, odlučio je u četvrtak regulator za zaštitu tržišnog natjecanja.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE