GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP razmišlja o obnovi Plomina 1

HEP razmišlja o obnovi Plomina 1
ELEKTRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2019 / 10:12
Autor: SEEbiz
PULA - Hrvatska elektroprivreda (HEP) ima značajne planove s obnovom i daljim korištenjem termoelektrane u Plominu. 

Umjesto izgradnje trećeg bloka elektrane na ugljen, takozvanog Plomina C koji je na čekanju i zbog protivljenja Europske komisije, razmišlja se o obnovi najstarijeg dijela pogona, Plomina 1 koji je nedavno stradao u požaru.

Zanimljivo je da će o rekonstrukciji i poslovanju TE Plomin brinuti bivši predsjednik HDZ-a Istre Marino Roce, koji je na mjesto predsjednika imenovan početkom srpnja, piše Glas Istre.

Javnost je upoznata s podatkom da je još 1. siječnja 2018. TE Plomin I trebala prestati s radom, ali HEP je u veljači 2019. godine ishodovao dozvolu Ministarstva okoliša i energetike za nastavak rada. U HEP-u ističu da su dobili Rješenje o okolišnoj dozvoli kojim su propisani uvjeti zaštite okoliša koje mora zadovoljiti modernizirana elektrana TE Plomin 1.

- Ishođenjem rješenja stekli su se uvjeti da možemo razmotriti opciju ulaganja u rekonstrukciju i modernizaciju TE Plomin 1. Odluka će ovisiti o rezultatima analize isplativosti te potvrde uklapanja u strategije energetskog i niskougljičnog razvoja RH, objašnjavaju u Hrvatskog elektroprivredi te navode da bi obnova omogućila proizvodnju električne energije po visokim ekološkim standardima.

- Rekonstruirani bi blok trebao, u skladu sa zaključcima Europske komisije o najboljim raspoloživim tehnikama za velike uređaje za loženje, zadovoljiti znatno strože granične vrijednosti emisija u odnosu na GVE koje su vrijedile do 31. prosinca 2017. U tu svrhu izgradilo bi se postrojenje za smanjenje emisija oksida dušika (DeNOx), kao i postrojenje za odsumporavanje dimnih plinova. Rekonstrukcijom se predviđa i nadogradnja elektrofiltera za smanjenje emisije čestica PM2,5, naglašavaju u HEP-u.

Novi sustavi zaštite okoliša ugrađeni su u protekle dvije godine i u drugi Plomina, TE Plomin II koja je bila na remontu.

- U sklopu remonta drugog bloka elektrane, 2017. i 2018. godine obavljeni su do sada najopsežniji zahvati na modernizaciji postrojenja i uvođenju novih sustava zaštite okoliša u povijesti elektrane, od njenog puštanja u rad 2000. godine. Prije svega, riječ je o velikoj investiciji u DeNOx postrojenje kojom su u elektranu ugrađene trenutno najbolje raspoložive tehnike na polju zaštite okoliša, a koje su dovele do smanjenja emisija dušikovih oksida u skladu s najnovijim europskim propisima o ograničenju emisija u zrak, potvrđuju u HEP-u.

Što će pak biti s dugo najavljivanim projektom vrijednim 700 milijuna eura, blokom C TE Plomina za kojeg je već bio izabran i partner, japanska tvrtka Marubeni, još nije do kraja poznato. Ali, posve je jasno da HEP u nadogradnji Plomina I vidi zamjenu za (ne)mogući blok C.

- Prepreke za realizaciju projekta TE Plomin C prema modelu suradnje sa strateškim partnerom, koje su istaknula tijela Europske komisije, te dodatne tržišne analize i projekcije ukazale su na potrebu da se paralelno sagledavaju i razvijaju alternativna rješenja za plominsku lokaciju. Opcija koja se trenutno razmatra je spomenuta rekonstrukcija i modernizacija postrojenja TE Plomin 1. Nastavak rada TE Plomin 1 smanjio bi potrebu za uvozom električne energije i dao doprinos povećanju samodostatnosti Hrvatske u proizvodnji električne energije. Modernizirani prvi blok bio bi stabilan i pouzdan izvor bazne električne energije u hrvatskom sustavu što je preduvjet za razvoj i povećanje kapaciteta obnovljivih izvora, kažu u HEP-u.

U Hrvatskoj elektroprivredi objašnjavaju kako zamisao o proizvodnji električne energije na plin, što predlaže dio lokalne politike zbog blizine LNG terminala na Krku, nije izvediva zbog tehničkih razloga.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, TE Plomin, Plomin 1
PROČITAJ I OVO
Ugostitelji najavili prosvjed zbog najavljenih mjera Stožera
NEZADOVOLJSTVO
Ugostitelji najavili prosvjed zbog najavljenih mjera Stožera
ZAGREB - Marin Medak iz Nacionalne udruge ugostitelja komentirao je najavljene mjere Stožera. Najavljeno je i stišavanje glazbe u kafićima i klubovima kako bi se smanjila mogućnost širenja koronavirusa. Ugostitelji najavili prosvjed zbog novih mjera Stožera.
Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
KREDITI
Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
BEOGRAD - Air Serbia je izmirila sve svoje preostale obaveze prema EA Partners I u iznosu od 57,62 miliona dolara po osnovu dugoročnog kredita koji je uzet 2015. godine.
Krizni štab ublažio mere: Produžen rad kafića do 23 časa
KAFIĆI
Krizni štab ublažio mere: Produžen rad kafića do 23 časa
BEOGRAD - Krizni štab za borbu protiv korona virusa doneo je odluku o ublažavanju mera zbog stabilne epidemijske situacije u Srbiji.
Stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa
VAN PAMETI
Stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite priprema novu mjeru oko koje će se svakako lomiti koplja – od ugostitelja će tražiti stišavanje glazbe u u kafićima, kako bi to pridonijelo smanjenju širenja koronavirusa.
AD Plastik: Ugovoreno 14,1 milijuna eura novih poslova
POSLOVI
AD Plastik: Ugovoreno 14,1 milijuna eura novih poslova
SOLIN - Riječ je o poslovima za PSA Grupu u Srbiji, tvrtku TOGG u Turskoj te VW i Renault-Nissan-AvtoVAZ u Rusiji.  Proizvodnja aspektnih komada interijera za novo vozilo Alfa Romeo Tonale ugovorena s FCA Grupom odvijat će se u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE