GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP: Do 2050. 70% energije iz obnovljivih izvora

HEP: Do 2050. 70% energije iz obnovljivih izvora
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2018 / 12:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - HEP će do 2050. godine 70 posto energije proizvoditi iz obnovljivih izvora, izjavio je u četvrtak predsjednik uprave te kompanije Frane Barbarić, prilikom potpisivanja sporazuma za projekt sunčane elektrane na Cresu, prvog u planiranom ciklusu razvoja solarnih elektrana i ostalih izvora obnovljive energije.

Sporazum o suradnji na projektu Sunčana elektrana Orlec Trinket na otoku Cresu, osim Barbarića, potpisali su zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić i Zdravko Tuba, gvardijan samostana svetog Frane na Cresu, na čijem zemljištu će se elektrana i graditi.

Elektrana Orlec Trinket gradit će se na lokaciji površine 17 hektara, a sa snagom od 6,5 megavata bit će najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj, 6,5 puta veća od trenutno najveće elektrane takvog tipa. Prosječno će proizvoditi oko 8,5 milijuna kilovatsati godišnje, što odgovara potrošnji oko dvije tisuće kućanstava.
Predsjednik Uprave HEP-a Barbarić istaknuo je da HEP ovime kreće u izgradnju svoje prve neintegrirane sunčane elektrane, a ona će dati svoj doprinos jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma na otocima Cresu i Lošinju jer će električnu energiju najviše proizvoditi kada je najpotrebnije, odnosno u "špici" turističke sezone.

HEP će na Cresu uložiti oko 45 milijuna kuna, a kako je kazao Barbarić, iako elektrana nije u sustavu poticaja, kompanija je pronašla svoju računicu, čime želi biti primjer i drugim potencijalnim investitorima u sunčane elektrane.

HEP u ovom trenutku razvija pet do šest vrlo ozbiljnih projekata u obnovljive izvoreBarbarić je poručio da HEP u ovom trenutku razvija pet do šest vrlo ozbiljnih projekata u obnovljive izvore, a kako je ovaj na Cresu tek prvi. "Sunčana elektrana na Cresu naš je tek prvi projekt u sklopu planiranog ciklusa izgradnje sunčanih elektrana, ali i ostalih obnovljivih izvora energije. Razvoj elektrana koje koriste obnovljive izvore dio je naše dugoročne strategije razvoja. Strategija predviđa povećanje udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji HEP-a na 50 posto do 2030., odnosno 70 posto do 2050. godine. Time ćemo odigrati vodeću ulogu u energetskoj tranziciji Hrvatske", istaknuo je Barbarić.

Nakon ishođenja građevinske dozvole i raspisivanja natječaja za izvođača radova, početkom iduće godine predviđen je početak izgradnje elektrane, a u HEP-u se nadaju da bi 2019. mogla i početi s radom.

Predsjednik Nadzornog odbora HEP-a Goran Granić kazao je da dolazi vrijeme tranzicije u energetici, a kako će pojmovi "obnovljivi" i "energetska učinkovitost" postati dominantni. Ustvrdio je da će u budućnosti projekte najviše pokretati investitori u okviru svojih poslovnih interesa, pri čemu će uloga države biti u regulaciji i usmjeravanju procesa, a manje u smislu financijskih poticaja. "Svi oni koji danas očekuju da će dobiti veliki novac od države neka zaborave na to, to je vrijeme iza nas", poručio je Granić.

Tagovi: HEP, Hrvatska elektroprivreda, obnovljivi izvori energije, Frane Barbarić, Sunčana elektrana Orlec Trinket, solarna energija
PROČITAJ I OVO
Mlečni proizvodi iz Srbije uskoro u kineskim trgovinama
PLASMAN
Mlečni proizvodi iz Srbije uskoro u kineskim trgovinama
BEOGRAD - Dve domaće mlekare stavljene su na listu kineske države da mogu da izvoze svoje proizvode na tržište Kine, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.
Air Serbia traži otpis većeg dela dugovanja, Etihad odbio
PARTNERI
Air Serbia traži otpis većeg dela dugovanja, Etihad odbio
BEOGRAD - Air Serbia tražila je od Etihada otpis većeg dela dugovanja, da joj, kako navodi, poslovanje ne bi bilo dovedeno u pitanje.
Ryanair uspostavlja novu rutu iz Banje Luke do Göteborga
LINIJE
Ryanair uspostavlja novu rutu iz Banje Luke do Göteborga
BANJA LUKA - Evropska aviokompanija Ryanair je najavila danas novu rutu iz Banje Luke do Göteborga koja će biti uspostavljena od 25. oktobra ove godine.
Testiranje na koronavirus na zračnim lukama u Amsterdamu i Bruxellesu
MOBILNI PUNKTOVI
Testiranje na koronavirus na zračnim lukama u Amsterdamu i Bruxellesu
AMSTERDAM - Glavne zračne luke u Amsterdamu i Bruxellesu uvode mobilne punktove za testiranje na koronavirus u nastojanju da suzbiju pandemiju.
Avioprijevoznici usvojili još sumorniju prognozu za 2020. godinu
CRNE PROGNOZE
Avioprijevoznici usvojili još sumorniju prognozu za 2020. godinu

LONDON - Zrakoplovni prijevoznici izmijenili su u četvrtak ionako sumornu prognozu putničkog prometa u Europi u ovoj godini zbog kontinuiranih ograničenja putovanja i straha od novog vala Covida-19 koji prigušuju mogućnost oporavka sektora.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE