GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HC i HAC ove godine planiraju ukupna ulaganja veća od 3,2 milijarde kuna

HC i HAC ove godine planiraju ukupna ulaganja veća od 3,2 milijarde kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2019 / 19:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatske ceste će ove godine u građenje i održavanje planiraju uložiti 2,6 milijardi kuna, dok bi ulaganja Hrvatskih autocesta u te namjene istovremeno trebala iznositi 627 milijuna kuna, rekao je u srijedu na sjednici Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ukupno su tako planirana ulaganja državnog cestarskog sektora ove godine veća od 3,2 milijarde kuna.

Najveći dio ulaganja Hrvatskih cesta, s udjelom od 37 posto u ukupnim ulaganjima odnosno iznosom od 942 milijuna kuna, čine investicije u izgradnju državnih cesta iz EU-ovih sredstava. S udjelom od 25 posto odnosno 640 milijuna kuna slijede investicije u izgradnju državnih cesta iz vlastitih sredstava, a na investicijsko održavanje i rekonstrukcije odnosi se 21 posto planiranih ulaganja ili 548 milijuna kuna. Ostatak od 423 milijuna kuna ili 17 posto čine redovito i izvanredno održavanje.

Neki od ključnih projekata koje je spomenuo ministar Butković su cestovna povezanost s južnom Dalmacijom (investicija ukupno vrijedna 3,2 milijardi kuna), multimodalna platforma splitske aglomeracije (2,44 milijarde kuna), državna cesta DC 403 - Rijeka (500 milijuna kuna) i čvor Okučani - Gradiška i most preko Save (530 milijuna kuna).

Tu su i kapitalni projekti brzih cesta u faznoj realizaciji, među kojima su podravski ipsilon DC10 odnosno brza cesta Sveta Helena - Križevci - Koprivnica - granica Republike Mađarske; Podravski ipsilon DC12 (Vrbovec - Bjelovar - Virovitica - granični prijelaz Terezino polje); Zagrebački prsten (brza cesta Popovec - Marija Bistrica - Zabok, sa spojem na Breznički Hum), Podravska magistrala DC2 (Dubrava Križovljanska - Varaždin - Koprivnica - Virovitica - Osijek - Ilok) itd.

Hrvatske autoceste u ovoj godini planiraju ulaganja od 627 milijuna kuna, od čega 245 milijuna kuna vlastitih sredstava ili 39 posto ukupnog iznosa planiraju usmjeriti u investicije u izgradnju autocesta. Daljnjih 224 milijuna kuna vlastitih sredstava odnosno 36 posto trebalo bi otići u investicije u izvanredno održavanje autocesta, a 62 milijuna kuna ili 10 posto HAC-ovih ovogodišnjih investicija iz EU-ovih sredstava planirano je za izgradnju i izvanredno održavanje. U redovno održavanje trebalo biti otići preostalih 97 milijuna kuna ili 15 posto ukupnih planiranih ulaganja u građenje i održavanje.

Među investicijama u tijeku ministar Butković je izdvojio nastavka radova na koridoru Vc odnosno dionici Beli Manastir - most Halas, most Sava, a u pripremi je i dionica Beli Manastir - granica s Mađarskom, kao i obilaznica Novog Vinodolskog, dionica Lekenik - Sisak itd.

Tagovi: Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, Oleg Butković
PROČITAJ I OVO
Zadar dobio europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno
EU NOVAC
Zadar dobio europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno
ZADAR - Grad Zadar dobio je europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno - faza I i za projekt Razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru.
Petnaest savjeta za postizanje efikasnosti u razdoblju niske popunjenosti hotela
HOTELI
Petnaest savjeta za postizanje efikasnosti u razdoblju niske popunjenosti hotela
ZAGREB - Slijedom aktualnih događanja širom svijeta svi su poslovni prostori - od ureda preko hotela do shopping centara - prešli u stanje niske popunjenosti, pri čemu su neki gotovo prazni.
Istra: Pomor obrtništva tek slijedi
OBRTI
Istra: Pomor obrtništva tek slijedi
PULA - Iako na području koje pokriva Udruženje obrtnika Pule - a to je cijela bivša općina koja se proteže sve do Savičente i Barbana - zasad nije bilo drastičnog broja zatvorenih obrta, ljudi iz branše ukazuju da će kriza tek uslijediti, i to nakon što se ukinu državne i lokalne mjere potpore.
Dovršetak Pelješkog mosta ipak bi mogao kasniti
MOST
Dovršetak Pelješkog mosta ipak bi mogao kasniti

KOMARNA - Most bi trebao biti završen do 31. srpnja sljedeće godine, no s obzirom na to da zbog epidemije izazvane koronavirusom tvornice u Kini neko vrijeme nisu radile, moguće je da će se taj rok produljiti za nekoliko mjeseci.

Ograničenje rada nedjeljom izazvat će najmanje 5.000 otkaza
UPOZORENJE
Ograničenje rada nedjeljom izazvat će najmanje 5.000 otkaza
ZAGREB - Iako ministar gospodarstva daje do znanja da je sa socijalnim partnerima Vlade postigao “visoku fazu konsenzusa” oko zabrane rada trgovina nedjeljom, to s poslodavcima nije baš i slučaj, samo sa sindikatom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE