GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HC i HAC ove godine planiraju ukupna ulaganja veća od 3,2 milijarde kuna

HC i HAC ove godine planiraju ukupna ulaganja veća od 3,2 milijarde kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2019 / 19:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatske ceste će ove godine u građenje i održavanje planiraju uložiti 2,6 milijardi kuna, dok bi ulaganja Hrvatskih autocesta u te namjene istovremeno trebala iznositi 627 milijuna kuna, rekao je u srijedu na sjednici Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ukupno su tako planirana ulaganja državnog cestarskog sektora ove godine veća od 3,2 milijarde kuna.

Najveći dio ulaganja Hrvatskih cesta, s udjelom od 37 posto u ukupnim ulaganjima odnosno iznosom od 942 milijuna kuna, čine investicije u izgradnju državnih cesta iz EU-ovih sredstava. S udjelom od 25 posto odnosno 640 milijuna kuna slijede investicije u izgradnju državnih cesta iz vlastitih sredstava, a na investicijsko održavanje i rekonstrukcije odnosi se 21 posto planiranih ulaganja ili 548 milijuna kuna. Ostatak od 423 milijuna kuna ili 17 posto čine redovito i izvanredno održavanje.

Neki od ključnih projekata koje je spomenuo ministar Butković su cestovna povezanost s južnom Dalmacijom (investicija ukupno vrijedna 3,2 milijardi kuna), multimodalna platforma splitske aglomeracije (2,44 milijarde kuna), državna cesta DC 403 - Rijeka (500 milijuna kuna) i čvor Okučani - Gradiška i most preko Save (530 milijuna kuna).

Tu su i kapitalni projekti brzih cesta u faznoj realizaciji, među kojima su podravski ipsilon DC10 odnosno brza cesta Sveta Helena - Križevci - Koprivnica - granica Republike Mađarske; Podravski ipsilon DC12 (Vrbovec - Bjelovar - Virovitica - granični prijelaz Terezino polje); Zagrebački prsten (brza cesta Popovec - Marija Bistrica - Zabok, sa spojem na Breznički Hum), Podravska magistrala DC2 (Dubrava Križovljanska - Varaždin - Koprivnica - Virovitica - Osijek - Ilok) itd.

Hrvatske autoceste u ovoj godini planiraju ulaganja od 627 milijuna kuna, od čega 245 milijuna kuna vlastitih sredstava ili 39 posto ukupnog iznosa planiraju usmjeriti u investicije u izgradnju autocesta. Daljnjih 224 milijuna kuna vlastitih sredstava odnosno 36 posto trebalo bi otići u investicije u izvanredno održavanje autocesta, a 62 milijuna kuna ili 10 posto HAC-ovih ovogodišnjih investicija iz EU-ovih sredstava planirano je za izgradnju i izvanredno održavanje. U redovno održavanje trebalo biti otići preostalih 97 milijuna kuna ili 15 posto ukupnih planiranih ulaganja u građenje i održavanje.

Među investicijama u tijeku ministar Butković je izdvojio nastavka radova na koridoru Vc odnosno dionici Beli Manastir - most Halas, most Sava, a u pripremi je i dionica Beli Manastir - granica s Mađarskom, kao i obilaznica Novog Vinodolskog, dionica Lekenik - Sisak itd.

Tagovi: Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, Oleg Butković
PROČITAJ I OVO
Američka administracija uvela sankcije kineskoj korporaciji CEIEC
SANKCIJE
Američka administracija uvela sankcije kineskoj korporaciji CEIEC
WASHINGTON - SAD su uvele danas sankcije kineskoj korporaciji CEIEC, optuživši je da pruža podršku vlastima predsednika Venecuele Nikolasa Madura.
Iduće godine nastavak gradnje polarnog kruzera u 3. maju
POSLOVI
Iduće godine nastavak gradnje polarnog kruzera u 3. maju

RIJEKA - Iz Scenicove tvrtke MKM Yachts potvrdili su da su u završnoj fazi razgovora s bankama vezanim za realizaciju kredita u ukupnom iznosu od 100 milijuna eura za gradnju novog luksuznog polarnog kruzera u riječkom »3. maju«.

Ambiciozan poticajni program Zračne luke Dubrovnik
POTICAJI
Ambiciozan poticajni program Zračne luke Dubrovnik
DUBRVNIK - Zračna luka Dubrovnik programom novih poticajnih mjera zrakoplovnim prijevoznicima potiče porast prometa i razvoj mreže ruta, sve u cilju brzog oporavka zračnog prometa prema i iz Dubrovnika.
Njemačka vlada najavljuje kraj velikodušne pomoći malim poduzetnicima
POMOĆ
Njemačka vlada najavljuje kraj velikodušne pomoći malim poduzetnicima

BERLIN - Njemačka vlada najavila je u ponedjeljak prestanak pomoći u sadašnjem obujmu malim poduzetnicima zbog gubitaka prouzročenih mjerama protiv širenja pandemije koronavirusa.

Jakominić: Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim
STRAHOVANJA
Jakominić: Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim
ZAGREB - U ponedjeljak je održan još jedan sastanak nekolicine ministara s predstavnicima poduzetnika kako bi se dogovorili o obeštećenju onih koji su najpogođeniji posljednjim mjerama za suzbijanje širenja epidemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE