GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa preporučuje nefinancijsko izvještavanje posvećeno održivom razvoju

Hanfa preporučuje nefinancijsko izvještavanje posvećeno održivom razvoju
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 14:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutno 31 poduzeće obveznik nefinancijskog izvještavanja, a još 10 sastavlja ih dobrovoljno, podatci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) s godišnjeg edukativnog skupa Hanfe i tvrtki koje su izlistane na Zagrebačkoj burzi o nefinancijskom izvještavanju usmjerenom održivom razvoju.

"Više od stotinu predstavnika iz 56 poduzeća čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište Zagrebačke burze, upućeno je u zakonodavne okvire EU o održivom financiranju kojim ESG čimbenici (environmental, social & governmental, tj. okolišni, društveni i upravljački) postaju tržišno relevantne informacije te dobilo jasan pregled metodologije izvještavanja, parametara na koje je potrebno obratiti pozornost, obveza koje su već stupile ili će ubrzo stupiti na snagu, a predstavljen im je i ESEF - novi jedinstveni elektronički format za predaju godišnjih izvještaja", navodi se u priopćenju Hanfe.

Podsjeća se da će, prema EU regulativi, svi izdavatelji koji su obveznici sastavljanja nefinancijskih izvještaja morati od 2022. godine započeti s objavama za prva dva okolišna cilja - ublažavanje klimatskih promjena, odnosno prilagodbom na klimatske promjene, dok će od 2023. biti obvezni objavljivati podatke za ukupnih šest okolišnih ciljeva (održivu uporabu i zaštitu vodnih i morskih resursa, kružno gospodarstvo, prevenciju onečišćenja i zdrav ekosustav). Prijedlog nove EU (CSRD) Direktive od 2024. traži obvezu objave proširenog opsega ESG čimbenika za sva velika društva, a od 2027. i za mala i srednja društva, ističu iz Hanfe.

"U kontekstu pristupa kapitalu, a u velikoj mjeri i EU fondovima, ESG kriteriji već imaj značajnu težinu, a njihov će značaj još bitno rasti. Ulagatelji posljednjih godina sustavno propituju svoje ulagačke kriterije te ugrađuju u njih ESG komponente, aktivno usmjeravajući svoja ulaganja prema prilikama održivog, zelenog, društveno i upravljački odgovornog, a slični uvjeti postali su zahtjev svakog EU sufinanciranja. To će se, imajući u vidu globalne i EU trendove, još povećavati pa je prilika biti među prvima ili barem naprednijima", poručuju iz Hanfe.

Podsjećaju pritom da je Hanfa već početkom godine prva u Hrvatskoj izdala Smjernice za izradu i objavu ESG relevantnih informacija izdavatelja.

"U Republici Hrvatskoj u ovom trenutku je 31 poduzeće (izdavatelj) obveznik nefinancijskog izvještavanja, a još deset sastavlja ih dobrovoljno. Svim izdavateljima preporuča se da počnu dobrovoljno objavljivati ovakve izvještaje kako bi postali vidljiviji financijskom sektoru, ali i svim dionicima, strateškim partnerima ili pak bankama za dobivanje povoljnijih zajmova, budući da će i one u svojim izvještajima biti obvezne prikazivati slične pokazatelje", obrazlažu iz Hanfe.


Potvrdio je to i član Upravnog vijeća Hanfe Tomislav Ridzak istaknuvši kako je Hrvatska, u skladu s EU ciljevima, jasno odredila smjer razvoja usvajanjem Nacionalne razvojne strategije do 2030. u kojoj se kao prvi strateški cilj razvoja ističe upravo održivo gospodarstvo prema kojem će u sljedećih deset godina biti usmjereni nacionalni i europski izvori financiranja.

"Sudionici na tržištu kapitala koji već sad prepoznaju prednosti ESG izvještavanja te započnu s provođenjem potrebnih procesa za ostvarivanje održivih ciljeva bit će u strateškoj prednosti, uspješniji i konkurentniji u novim tržišnim uvjetima i privlačniji ulagačima, uz bolji pristup povoljnijim izvorima financiranja i veći povrat ulaganja", izjavio je Ridzak.

U priopćenju se prenosi i kako je koordinator inicijative UN-a Održiva tržišta kapitala Anthony Miller pohvalio Hanfu, Zagrebačku burzu i sve dionike na hrvatskom tržištu kapitala na angažmanu uloženom u promoviranje održivog financiranja tijekom proteklog razdoblja, istaknuvši kako je vidljiv ogroman napredak.

Naglasio je kako su i u javnom i u privatnom sektoru diljem svijeta vidljive brojne inicijative usmjerene postizanju održivih ciljeva UN-a do 2030. godine. "Ovo je veliki globalni projekt na koji je fokusirana pažnja donositelja političkih odluka, ali i članova privatnog sektora uključujući i ulagatelje", rekao je Miller, koji je sudionike edukacije potaknuo da čim prije integriraju održive ciljeve razvoja u svoje portfelje i strategije ulaganja i na taj se način počnu kretati prema neizbježnoj budućnosti.

Voditeljica Odjela za partnerstva Ureda Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj Lidija Gamulin istaknula je važnost promoviranja dječjih prava i procjenjivanja rizika zaštite dječjih prava u industriji, ne samo u kontekstu rada maloljetnih osoba, već i na nivou marketinga i kvalitete proizvoda.

Gamulin je, kako se prenosi u priopćenju, zahvalila Hanfi na suradnji i integriranju prava djece i politika podrške obiteljima u Smjernice za izradu i objavu ESG informacija.

Iz Hanfe podsjećaju i kako se za tu veliku promjenu intenzivno na globalnoj razini priprema i cijela financijska industrija, od banaka do brojnih mirovinskih i investicijskih fondova.

"Podaci s globalnog tržišta govore o ubrzanom rastu ulaganja fondova u dionice koje se trenutno analiziraju i klasificiraju kao održive i uzimajući u obzir ekološke, društvene i upravljačke rizike, tzv. ESG faktore. Zbog očekivanja nove EU regulative i njezinih zelenih ciljeva, imovina je u europskim održivim fondovima porasla za više od 50 posto u prošloj godini, dosegnuvši 1,1 bilijun eura. Pritom je u prošloj 'kriznoj' godini diljem Europe osnovano više od 500 novih fondova koji su usmjereni na održivost, a više od 250 postojećih je preimenovalo svoju strategiju ulaganja prema ulaganju u očuvanje okoliša. Za razliku od drugih, investicijski fondovi koji su i ranije bili usmjereni na takva ulaganja nisu gubili svoju imovinu u prvom valu pandemijske krize", ističu iz Hanfe.

Tagovi: Hanfa, održivi razvoj, Lidija Gamulin, ESG izvještavanje
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE