GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa naložila podnošenje zahtjeva za objavljivanje ponude za preuzimanje PIK-a Rijeka

Hanfa naložila podnošenje zahtjeva za objavljivanje ponude za preuzimanje PIK-a Rijeka
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 13:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Na današnjoj sjednici Upravnog vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) doneseno je rješenje kojim se utvrđuje da je za Ginu Pastorčića iz Malinske, Igora Borovca iz Kostrene i društvo PIK-ESOP iz Rijeke 13. veljače 2019. nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje društva PIK d.d. iz Rijeke.

Rješenjem se nalaže da u roku od 90 dana od primitka rješenja, u skladu sa Zakonom o preuzimanju dioničkih društava, podnesu zahtjev Hanfi za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje tog društva.

U provedenom postupku je utvrđeno da su Gino Pastorčić i Igor Borovac kao osobe za koje je utvrđeno da djeluju zajednički, stekli kontrolu nad PIK-ESOP-om koje neposredno drži dionice PIK d.d., te da su time posredno stekli 58.300 dionica društva PIK d.d., čime su zajedno s PIK-ESOP-om prešli kontrolni prag od 25 posto, prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava.
Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala je za navedene osobe posrednim stjecanjem 58.300 dionica koje PIK-ESOP neposredno drži u društvu PIK d.d., a koje predstavljaju 28,85 posto udjela u temeljnom kapitalu Ciljnog društva, odnosno 28,85 posto dionica s pravom glasa.

Budući da ponuda za preuzimanje društva PIK d.d. nije objavljena, a u cilju zaštite manjinskih dioničara društva PIK d.d., navedenim osobama naloženo je podnijeti Hanfi zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje ciljnog društva i ostale isprave propisane odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

Uz to i još nekoliko drugih odluka, na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Hanfe doneseno je i rješenje kojim se izriču nadzorne mjere ulagatelju – fizičkoj osobi zbog manipulacije tržištem kapitala.

Naime, u postupku posrednog nadzora trgovanja ulagatelja za razdoblje od 1.1.2020. do 30.9.2020. utvrđeno je da je spomenuti ulagatelj tijekom trgovanja dionicama na Zagrebačkoj burzi često zadavao, mijenjao i otkazivao trgovinske naloge bez namjere da ih doista i izvrši. Također, naloge je zadavao tako da su količine i cijene u nalozima često značajno odstupale od prosječnih na Zagrebačkoj burzi za određenu dionicu.

Takvo postupanje ulagatelja može stvoriti obmanjujući dojam da na tržištu postoji ponuda ili potražnja za određenom dionicom te je zakonom zabranjeno. Manipulacija tržištem kapitala, kao i pokušaji manipulacije, izričito su zabranjeni člankom 15. Uredbe o zlouporabi tržišta i člankom 515. stavkom 2. Zakona o tržištu kapitala.

Takvim postupcima ulagatelja narušava se integritet tržišta kapitala te se sudionicima šalju obmanjujući signali u pogledu cijena te ponude i potražnje za dionicama. Dugoročno, takvo postupanje smanjuje povjerenje u hrvatsko tržište kapitala te stvara lošu i iskrivljenu sliku o njegovu funkcioniraju.

Više informacija s današnje sjednice možete pročitati ovdje.

Tagovi: Hanfa, PIK Rijeka, Gino Pastorčić, Igor Borovac, PIK-ESOP
PROČITAJ I OVO
Plurato Sailfin: Hrvatska električna daska koja lebdi nad morem
INOVACIJE
Plurato Sailfin: Hrvatska električna daska koja lebdi nad morem
ZAGREB - Apsolutni hit ovog ljeta bit će električna daska koju će ovinici o adrenalinu, avanturisti kao i svi zaljubljenici u aktivnosti na vodi zasigurno željeti probati, piše u nedjelju Večernji list.
Šćuric: ToMontenegro ne može u utakmicu s Air Serbijom
ANALITIČARI
Šćuric: ToMontenegro ne može u utakmicu s Air Serbijom
PODGORICA - Najveći problem Air Montenegra (ToMontenegra) je što je u daleko lošijem položaju nego je bio Montenegro Airlines, smatra vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric u analizi koja je objavljena na regionalnom avio-portalu ZAMAaero.
Alfa Plam u minusu i treću godinu zaredom
LOŠ TREND
Alfa Plam u minusu i treću godinu zaredom
VRANJE - Vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa Plam (ALFA), objavio je godišnji finansijski izveštaj za proteklu godinu tokom koje je nastavljen silazni trend poslovanja ove kompanije.
BioNTech ima velike planove u Singapuru
PLANOVI
BioNTech ima velike planove u Singapuru
BERLIN - Tvrtka BioNTech se svojim cjepivom protiv korone uzdigla u sam svjetski vrh - i financijski. Ali već razmišlja i o vremenu nakon ove pandemije i sprema golemu investiciju u Singapuru.
Kreativne industrije Srbije u vreme pandemije imale rast od 3,6%
RAST
Kreativne industrije Srbije u vreme pandemije imale rast od 3,6%
BEOGRAD - Kreativne industrije u Srbiji ostvarile su rast od 60 odsto tokom poslednjih šest godina, a i tokom pandemije zabeležile su rast od 3,6 odsto, saopšteno je danas.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE