GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa leasing društvima preporučila odgodu prisilne naplate

Hanfa leasing društvima preporučila odgodu prisilne naplate
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 14:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hanfa je preporučila leasing društvima da prema primateljima leasinga, kod kojih je utvrđena nemogućnost plaćanja obveza, a čije je poslovanje već ili će biti pogođeno i koji tri mjeseca, počevši od travnja, ne podmire tri rate, ne poduzimaju mjere prisilne naplate sve do 31. ožujka 2021. godine.

Službeno proglašenje pandemije koronavirusa od strane Svjetske zdravstvene organizacije, odluka hrvatskog Ministarstva zdravstva o proglašenju epidemije bolesti COVID-19, kao i potres koji je pogodio zagrebačko područje, utječu na stanje i kretanja na financijskom tržištu, kamatne stope, prinose financijskih instrumenata te kreditnu sposobnost primatelja leasinga i leasing industriju u cjelini, ističe se u priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Kažu da su u skladu sa svojim ovlastima usmjerenima ka funkcioniranju financijskih tržišta, a radi ublažavanja negativnih posljedica za gospodarstvo, 30. ožujka svim leasing društvima uputili dopis s preporukama i očekivanjima za poduzimanje aktivnosti radi ublažavanja negativnih posljedica izvanrednih događaja na gospodarsku aktivnost, stabilnost poslovanja i zaštitu korisnika usluga leasinga.

"Navedenim preporukama leasing društvu se omogućava donošenje odluka po kojima se primateljima leasinga koji su uredno podmirivali obveze i kojima je temeljem jasno određenih kriterija utvrđena nemogućnost daljnjeg plaćanja obveza, a čije je poslovanje već pogođeno ili će biti pogođeno i koji tri mjeseca uzastopno počevši od travnja 2020. godine ne podmire tri rate/obroka, neće poduzimati mjere prisilne naplate sve do 31. ožujka 2021. godine", ističe se u priopćenju.

Leasing društvima je pak omogućeno usvajanje odluke po kojoj do 31. ožujka iduće godine neće biti u obvezi formirati ispravak vrijednosti potraživanja po sklopljenim ugovorima s prethodno navedenim primateljima leasinga, kako bi se i samim leasing društvima olakšalo poslovanje te smanjili gubici u poslovanju uzrokovani neplaćanjem rata/obroka od strane primatelja leasinga, navode iz Hanfe.

U odnosu na mogućnosti i uvjete izmjena aktivnih ugovora, reprograma i moratorija, u ovim kriznim vremenima Hanfa obavještava sve zainteresirane strane kako o tome kao i o uvjetima svih izmjena ugovornog odnosa sporazumno odlučuju ugovorne strane u skladu s odredbama Zakona o leasingu i odredbama Zakona o obveznim odnosima čije odredbe se, između ostalog, primjenjuju na izmjenu ili raskid ugovora zbog promijenjenih okolnosti odnosno na prava primatelja leasinga u slučaju nastupanja izvanrednih okolnosti, kažu iz Agencije te dodaju da prate utjecaj ove izvanredne situacije na subjekte nadzora i korisnike njihovih usluga te da postupaju u skladu sa svojim nadzornim ovlastima.

Tagovi: Hanfa, leasing društva, leasing
PROČITAJ I OVO
Pet ruskih kompanija proizvodit će cjepivo Sputnik V
CJEPIVO
Pet ruskih kompanija proizvodit će cjepivo Sputnik V
MOSKVA - Pet ruskih tvrtki aktivno radi na pripremama za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V, izjavio je čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kiril Dmitriev u eteru televizijskog kanala Russia-1.
Concept store Babushka Boutique stigao u Zagreb
BRENDOVI
Concept store Babushka Boutique stigao u Zagreb
ZAGREB - Poznati slovenski brend Babushka Boutique, u subotu je otvorio svoju prvu trgovinu u Zagrebu, u centru grada, na adresi Vlaška ulica 7.
Pevex, mjesto sigurne kupnje
SIGURNOST
Pevex, mjesto sigurne kupnje
ZAGREB - Ovih dana ključne su riječi sigurnost i oprez. Kad radimo, kad se krećemo gradom, pa čak i kad kupujemo.
Windrose Airlines uvodi još jedan let tjedno na liniji Kijev - Zagreb
LETOVI
Windrose Airlines uvodi još jedan let tjedno na liniji Kijev - Zagreb
ZAGREB - Niti mjesec dana nakon pokretanja linije Kijev - Zagreb, Windrose Airlines odlučio je povećati broj tjednih letova na liniji prema Zagrebu. Uz letove srijedom i nedjeljom, kompanija će od prosinca na ovoj liniji prometovati i petkom.
Stiže državna pomoć za srpske hotele
POMOĆ
Stiže državna pomoć za srpske hotele
BEOGRAD - Isplata ove pomoći odobrena je za 314 hotelskih objekata, koji zapošljavaju skoro 10.000 ljudi, a odluka o ovoj pomoći doneta je u cilju podrške poslovanju u uslovima epidemije virusa korona.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE