GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Han u Budimpešti: Razgovaralo se i o daljnjoj sudbini Mercatora

Han u Budimpešti: Razgovaralo se i o daljnjoj sudbini Mercatora
MAĐARSKA-SLOVENIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2022 / 08:05
Autor: SEEbiz / RTV Slovenija
BUDIMPEŠTA - Ministar gospodarstva Matjaž Han u posjetu je Budimpešti. S domaćinima razgovara o daljnjem jačanju gospodarske suradnje s naglaskom na veću prisutnost slovenskih tvrtki u Mađarskoj. Sastat će se i s upravom fonda Indotek o kupnji Sberbankovog udjela u Fortenovi i učincima tog posla na Mercator.

Najprije se sastao s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjartom, a tema je bila djelovanje zemalja za ublažavanje energetske krize te mogućnosti jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja. Što se tiče tretmana inflacije i skupoće energenata, Han je ocijenio da Slovenija jest ili će poduzeti još više koraka od Mađarske na tom području, posebice u pomoći (energetskom) gospodarstvu. Istočni susjedi Slovenije prošle su godine donijeli nekoliko odlučnih mjera za regulaciju cijena motornih goriva i nekih osnovnih životnih namirnica, no Han je upozorio da je inflacija i dalje znatno viša nego u Sloveniji i doseže gotovo 20 posto.

Ministar je rekao da Slovenija i Mađarska nisu jedinstvene kada je riječ o poduzimanju mjera za smanjenje cijene energije, jer Slovenija više zagovara europsku solidarnost, dok Mađarska, koja je oduvijek imala posebna stajališta o europskim sankcijama Rusiji, gleda nešto drugačije. “Ali mi smo susjedi i moramo dobro susjedski surađivati”, uvjeren je Han.

Što se tiče širenja gospodarske suradnje, Han je podsjetio da ona posljednjih godina jača, kako u trgovinskoj razmjeni, tako iu području izravnih ulaganja, a Mađarska je među deset naših najvećih trgovinskih partnera i turističkih tržišta. No Slovenija je u deficitu i trgovinski i investicijski, pa se na sastanku sa Szijjartom i predstavnicima mađarske agencije za promicanje ulaganja Hipa razgovaralo o mogućnosti većeg angažmana slovenskih tvrtki u Mađarskoj, pri čemu bi im Hipa pomogla oko ulaganja poticaje.

Ministar posebno vidi mogućnosti u područjima automobilske industrije i električne mobilnosti, zrakoplovne industrije, elektroindustrije, farmaceutske tehnologije i energetike, a predložio je, primjerice, da Hipa, s obzirom na posebnost nacionalno mješovitog područja u Porabju, uzme u obzir da će Hipa uložiti više od 100 milijuna kuna u 2004. godine. , treba razmotriti mogućnost subvencija i za manje tvrtke koje ne ostvaruju pravo na poticaje.

Sa Szijjartom su razgovarali i o tvrtkama koje čekaju završetak velikih akvizicija na slovenskom tržištu, a to su naftni trgovac MOL i bankarska grupa OTP, a posebno ga zanima što se događa s preuzimanjem 44-postotnog udjela ruska banka Sberbank u hrvatskoj grupi Fortenova , u čijem je sastavu i najveći slovenski trgovac Mercator. Sudbina realizacije ovog posla, za koji je mađarsko-američki investicijski fond za nekretnine Indotek sklopio ugovor sa Sberbankom, još nije poznata, no više informacija Han će pokušati dobiti od predsjednika Uprave Indoteka i jednog od najbogatijih Mađara. , Daniel Jellinek, tijekom današnjeg posjeta.

Prema Hanovim riječima, za Sloveniju je važna buduća sudbina Mercatora i s tim u vezi brojnih slovenskih dobavljača i zaposlenih u trgovcu te budućnost Mercatorovog angažmana u slovenskoj poljoprivredi i gospodarstvu. Ministar upozorava da nažalost slovenska vlada više nema utjecaja na transakciju, ali je pravo da Ministarstvo prati situaciju i vidi je li moguće provesti slovenska stajališta.

“Onda je na drugima hoće li provesti transakciju ili ne”, dodao je.

Napomenuo je kako Indotek nije sam u poslu, ali se nada da će danas dobiti preciznije informacije o tome tko mu je partner. U medijima se spominjao francuski trgovački div Auchan, koji je već prisutan u široj regiji.

Foto: MGRT Slovenija/Twitter

Tagovi: Matjaž Han, Mercator, Fortenova grupa, Auchan, Indotek, Peter Szijjarto
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE