GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAMAG-BICRO najavio devet mjera za pomoć gospodarstvu

HAMAG-BICRO najavio devet mjera za pomoć gospodarstvu
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2020 / 09:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) izvijestila je o devet mjera namijenjenih poduzetnicima za ublažavanje posljedica koronavirusa, koje između ostalog uključuju moratorij na kredite i smanjenje kamatnih stopa, kao i uspostavu dvaju novih financijskih instrumenata.

Agencija mjere provodi u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvom poljoprivrede, a namijenjene su mikro, malim i srednjim poduzetnicima, navodi se u objavi HAMAG BICRO-a.

Među mjerama je moratorij na sve rate ESIF (Europski strukturni i investicijski fondovi) mikro i malih zajmova, kao i mikro i malih zajmova za ruralni razvoj, i to do 31. prosinca ove godine, kao i prolongiranje otplate/roka korištenja kredita za koje je izdano jamstvo.

Zatim, predviđa se uspostava novog financijskog instrumenta „COVID-19 krediti/zajmovi“ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike, kao i financijskog instrumenta Mikro zajam za ruralni razvoj, namijenjenog za obrtna sredstva kojim se osigurava dodatna likvidnost subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru uz bržu i jednostavniju obradu, poček i nižu kamatnu stopu.

Mjere uključuju i povećanje alokacije za financijski instrument ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva namijenjena mikro i malim poduzetnicima, uz smanjenje kamate na 0,5 do 1,0 posto, a tu je i smanjenje kamatnih stopa na investicijske kredite "ESIF mikro i mali zajmovi", kao i povećanje maksimalne stope jamstva za ESIF pojedinačna jamstva za kredite za obrtna sredstva, sa 65 na 80 posto glavnice kredita.

Zatim, apostrofira se i jača promocija ESIF Ograničenih portfeljnih jamstava HAMAG-BICRO-a za jamčene kredite do 150 tisuća eura za obrtna sredstva koji se provodi putem deset financijskih institucija, tu su i kontra garancije za 50 posto glavnice ESIF mikro zajma za obrtna sredstva za sektor turizma, slijedom koje se značajno smanjuju uobičajeni instrumenti osiguranja te se osigurava povoljnija kamatna stopa od 0,5 posto do jedan posto, što ubrzava cjelokupni proces same obrade, kažu iz Agencije.

U sklopu programa ruralnog razvoja i uspostave mjere B, predviđaju se i pojedinačna jamstva do 80 posto glavnice kredita za kredite za obrtna sredstva, pri čemu iznos jamstva doseže milijun eura.

Tagovi: HAMAG-BICRO, koronavirus, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije
PROČITAJ I OVO
FDA odobrio remdesivir za liječenje koronavirusa
ZELENO SVJETLO
FDA odobrio remdesivir za liječenje koronavirusa
NEW YORK - Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je lijek Gilead Scincesa remdesivir za liječenje koronavirusa.
Adidas najavljuje skoru prodaju Reeboka
PRODAJA
Adidas najavljuje skoru prodaju Reeboka
BERLIN - Njemački sportski div Adidas najavljuje prodaju Reeboka u idućim mjesecima, piše njemački Manager Magazin.
Rezultati Coca-Cole bolji od očekivanja analitičara
SOLIDNO
Rezultati Coca-Cole bolji od očekivanja analitičara
ATLANTA - Coca-Cola je u trećem tromjesečju ove godine poslovala s manjom dobiti i prihodima nego u trećem tromjesečju prošle godine, ali poslovni su rezultati i dalje bili bolji nego što su analitičari s Wall Streeta očekivali.
Uredba Vlade Srbije: Dokapitalizacija kompanija zbog pandemije
POMOĆ
Uredba Vlade Srbije: Dokapitalizacija kompanija zbog pandemije
BEOGRAD - Vlada Srbije je, na današnjoj sednici, usvojila Uredbu o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti COVID-19.
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna
LUKE
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna

BAŠKA - Ugovor o izvođenju radova dogradnje luke Baška, u projektu vrijednom ukupno 41,1 milijun kuna, potpisali su u četvrtak ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert i predstavnik izvođača radova, direktor tvrtke Aqua Mont Service Zdenko Dvornik, a bio je nazočan i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković .

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE