GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM: Telekomi mogu cijene zbog inflacije mijenjati do kraja godine

HAKOM: Telekomi mogu cijene zbog inflacije mijenjati do kraja godine
REGULATOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2023 / 17:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Regulatorna agencija HAKOM dopunila je svoje stručno mišljenje o mogućnosti usklađenja cijena telekom usluga s godišnjom stopom inflacije, prema kojemu operatori cijene mogu mijenjati tj. povećati do kraja kalendarske godine u kojoj je objavljen indeks inflacije, a ne više u roku od 90 dana od objave godišnje stope inflacije.

Riječ je o dopuni stručnog mišljenja o mogućnosti uvođenja usklađenja cijena javnih komunikacijskih usluga s godišnjom stopom inflacije, koje je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavio na svojim web stranicama i čime je dopunio mišljenje iz studenoga prošle godine o mogućnosti uvođenje indeksacije cijena ili indeksne klauzule zbog inflacije.

Telekomi su o toj mogućnosti početkom ove godine obavijestili korisnike, izmijenivši i opće uvjete poslovanja, pri čemu je naveden i rok od 90 dana od dana objave stope inflacije za promjenu cijena, kao i da će korisnici imati rok za odlučiti se hoće li bez naknade raskinuti ugovor s operatorom ili ne u slučaju da ne žele plaćati više ako do povećanja cijena dođe.

I HAKOM je u svom prvom mišljenju naveo da je za osiguranje pravne sigurnosti indeksaciju cijena potrebno na godišnjoj razini provesti najkasnije 90 dana od dana objave stope inflacije DZS-a.

No, u dopuni stručnog mišljenja HAKOM sada ističe kako se ne radi o zakonom propisanom prekluzivnom roku, već o roku kojeg je HAKOM smatrao razumnim i objektivnim za donošenje poslovne odluke hoće li se primijeniti ugovorna odredba o indeksaciji cijena i u kojem iznosu.

- Međutim, imajući u vidu složene gospodarske okolnosti, HAKOM smatra da je u slučaju inflacije opravdano omogućiti operatorima kasniju provedbu odredbe o indeksaciji cijena, kako bi krajnjim korisnicima omogućili dulje razdoblje primjene postojećih nižih cijena usluga", navodi se u dopuni stručnog mišljenja kojeg potpisuje ravnatelj te agencije Miran Gosta.

Tako je, po dopunjenom mišljenju, promjena cijena moguća najkasnije do kraja kalendarske godine u kojoj je objavljen indeks DZS-a.

HAKOM smatra i da izmjena uvjeta poslovanja na način da se u njima predvidi dulji rok od roka od 90 dana za provedbu odredbe o indeksaciji cijena predstavlja izmjenu administrativne prirode koja ne utječe štetno na krajnje korisnike.

No, u slučaju deflacije, po HAKOM-ovom mišljenju, operatori trebaju "poštovati rok od 90 dana od objave stope te u tom roku izvršiti smanjenje cijena".

Telekomi se do sada još nisu konkretno izjasnili kada će i za koliko točno povećavati cijene s obzirom na stopu inflacije, osim da to povećanje neće, a po HAKOMU-u i ne smije biti više od godišnjeg prosjeka cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju.

Po podacima koje je Državni zavod za statistiku objavio sredinom siječnja, u cijeloj 2022. godini u prosjeku je stopa inflacije iznosila 10,8 posto.

Novu dopunu stručnog mišljenja HAKOM je donio i na traženje telekoma, ali i nakon što su iz Vlade i siječnju 'sugerirali' da ne bi trebalo povećavati cijene telekomunikacijskih usluga.

Tagovi: HAKOM, Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE