GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM naložio HT-u da korisniku omogući pristup univerzalnoj usluzi

HAKOM naložio HT-u da korisniku omogući pristup univerzalnoj usluzi
NALOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2017 / 15:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) naložila je Hrvatskom Telekomu (HT) da korisniku koji je ostao bez javno dostupne usluge omogući pristup univerzalnoj usluzi.

"Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), odlučivalo je o razumnosti zahtjeva korisnika za omogućavanje pristupa univerzalnoj usluzi s brzinama prijenosa podataka od najmanje 1 Mbit/s. Vijeće je utvrdilo kako je zahtjev korisnika, unatoč potrebnim ulaganjima operatora, razuman te je stoga naložila operatoru da korisniku omogući pristup univerzalnoj usluzi", stoji u priopćenju HAKOM-a. 

Riječ je o korisniku koji je izgubio uslugu nakon što je nepoznati počinitelj otuđio cijeli telefonski vod koji je bio instaliran do njegove kuće. S obzirom da na toj lokaciji nema signala ni jednog operatora pokretne i javno dostupne telefonske usluge te je korisnik gluha osoba koja živi sama, udovoljeno je zahtjevu, stoji u priopćenju HAKOM-a.

Kako pojašnjavaju, sukladno propisima operator univerzalnih usluga Hrvatski Telekom na temelju razumnog zahtjeva mora osigurati pristup univerzalnim uslugama svim fizičkim i pravnim osobama na cijelom području Hrvatske.

Univerzalne usluge između ostalog obuhvaćaju i pristup javnoj telefonskoj mreži i javno dostupnim telefonskim uslugama na nepokretnoj lokaciji.
HAKOM navodi da to krajnjim korisnicima omogućuje usluge slanja i primanje mjesnih, međumjesnih (nacionalnih) i međunarodnih telefonskih poziva, komunikaciju putem telefaksa i podatkovnu komunikaciju, uz brzine prijenosa podataka koje omogućuju djelotvoran pristup internetu, uzimajući u obzir raširene tehnologije kojima se koristi većina pretplatnika, kao i tehnološku ostvarivost.

"Dakle, isključivo je zajamčeno pravo na određene univerzalne javne komunikacijske usluge, a u mjestima gdje inače korisnik ne može imati pristup javnim komunikacijskim uslugama. Riječ je o nametnutoj obvezi operatoru univerzalne usluge, a kako bi uslugu osigurao i tamo gdje mu inače to nije ekonomski opravdano", poručuju iz HAKOM-a.

Tagovi: HAKOM, Hrvatski Telekom,
PROČITAJ I OVO
Uzlet neto dobiti Optima Telekoma u 2019.
SJAJNE BROJKE
Uzlet neto dobiti Optima Telekoma u 2019.
ZAGREB - Optima Telekom je u prošloj godini zabilježila pad prihoda od prodaje za 2,6 posto, na 524,6 milijuna kuna, no neto je dobit uvećana za 172,8 posto (9,1 mil kuna apsolutno) na 12,5 milijuna kuna.
Predsjednik Odbora direktora Luke Bar podnio ostavku
OSTAVKA
Predsjednik Odbora direktora Luke Bar podnio ostavku
BAR - Višemjesečna blokada rada Odbora direktora većinski državne Luke Bar okončana je ostavkom predsjednika borda Vojina Žugića.
Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara
NABAVKE
Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara
BEOGRAD - Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača.
Rusija i Srbija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz svinjetine
PREGOVORI
Rusija i Srbija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz svinjetine
MOSKVA - Srbija i Rusija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz srpske svinjetine u Rusku Federaciju, koje je Moskva uvela u avgustu prošle godine zbog pojave afričke svinjske kuge u pojedinim delovima Srbije.
Istraživanje: Hrvatske tvrtke uglavnom ne koriste business intelligence sustave
SIGURNOST
Istraživanje: Hrvatske tvrtke uglavnom ne koriste business intelligence sustave
ZAGREB - Samo mali broj tvrtki koje posluju u Hrvatskoj sustavno se bavi prikupljanjem podataka za sigurnije poslovanje, a ostale su izložene hirovima zbivanja na svjetskom tržištu, pokazuje istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu velikogoričkog Veleučilišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE