GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAC i MUP uvode sustav kamera za prebrzu vožnju te 3D signalizaciju

HAC i MUP uvode sustav kamera za prebrzu vožnju te 3D signalizaciju
USLUGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2019 / 09:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatske autoceste i Ministarstvo unutarnjih poslova pokušat će stati na kraj divljim vozačima na autocestama postavljanjem novih kamera za detektiranje prebrze vožnje, piše u utorak Jutarnji list.

Iako u HAC-u tvrde kako je ovaj potez edukativnog i upozoravajućeg karaktera, nema sumnje da se ovime želi onemogućiti obijesne vozače koji autoceste smatraju svojim privatnim autopistama, navodi dnevnik.

Od nekoliko mogućih tehničkih rješenja, u HAC-u su odabrali sustav videonadzora koji će na određenim lokacijama autocesta mjeriti prosječnu brzinu vozila.

Kamere će, ističe Jutarnji, snimati i registracijske pločice automobila te će prekršiteljima kazne za prekoračenje brzine biti upućene na kućnu adresu. Kamere će biti postavljene i na lokacijama izvođenja radova te na lokacijama gdje su zbog prekoračenja brzine česte prometne nesreće.

Prema postojećem planu, piše Jutarnji, implementacija tog projekta planira se u razdoblju od 2020. do 2023. godine.

"Na mreži autocesta već postoji videonadzor u sklopu kojeg su kamere postavljene na odredenim mostovima, portalima, ulazima u tunel, čvorištima. No, one prije svega služe za nadzor prometa i iako očitavaju brzinu vožnje, nisu precizno podešene za tu namjenu. U ovom trenutku na autocestama jedini su autorizirani mjerači brzine oni u policijskim automobilima, tzv. cobrama, koji hvataju divlje vozače", navodi Jutarnji list.

Kako u HAC-u ističu da svrha projekta nije penalizacija, nego podizanje prometne kulture, lokacije kamera bit će jasno istaknute postavljenim prometnim znakovima.

U HAC-u smatraju da će se uvođenjem kontinuiranog automatskog nadzora brzina na autocestama povećati stupanj sigurnosti prometa na autocestama, smanjiti posljedice prometnih nesreća, utjecati na promjenu ponašanja vozača te da će od novog sustava za nadzor brzine vozila korist biti višestruka. Očekuje se smanjenje brzine prometnog toka, što bi trebalo smanjiti broj naleta vozila na vozilo i izlijetanja s ceste. Očekuje se i ujednačavanje brzine kretanja, što bi trebalo rezultirati većom protočnosti vozila. S većom protočnošću smanjit će se i potrošnja goriva, a samim time i količina ispušnih plinova, piše Jutarnji list.

Tagovi: 3D signalizacija, Hrvatska autocesta
PROČITAJ I OVO
Hoteli Maestral: PND Strategija prenosi dionice manjinskih vlasnika na glavnog dioničara
POTEZI
Hoteli Maestral: PND Strategija prenosi dionice manjinskih vlasnika na glavnog dioničara
DUBROVNIK - Dionice Hotela Maestral danas su bile najveće dobitnice na Zagrebačkoj burzi. Cijena im je uzletjela 22,2 posto, na 330 kuna, uz 16,3 tisuće kuna prometa.
IGH nastavlja ugovarati nove poslove
POSLOVI
IGH nastavlja ugovarati nove poslove
ZAGREB - Institut IGH, d.d. je kao vodeći član zajednice ponuditelja, uz IGH d.o.o. Mostar, Integru d.o.o. Mostar te GEOCON d.o.o. Čitluk, potpisao ugovor s JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica RH, dionica Polog-granica RH (40,5 km) približne vrijednosti od 29,9 milijuna HRK (7.765.911,00 BAM).
Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima
REGRES
Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima
SARAJEVO - Bez obzira na poslovne izazove koje je donijela pandemija, najveći proizvođač mineralne vode u BiH, kompanija Sarajevski kiseljak, nastavila je tradiciju te i ove godine isplatila regres svim svojim zaposlenicima.
dm i Glovo postaju partneri: Od sada proizvodi iz dm-a stižu direktno na vašu adresu
PARTNERSTVO
dm i Glovo postaju partneri: Od sada proizvodi iz dm-a stižu direktno na vašu adresu
BEOGRAD – Kompanija dm drogerie markt, u saradnji sa Glovom, pokrenula je novu uslugu kojom je omogućena dostava proizvoda iz dm-a na kućnu adresu. Putem Glovo zvaničnog sajta ili aplikacije kupci mogu da poruče proizvode koji će im biti dostavljeni za najviše 60 minuta.
Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji
MEDIJI U KRIZI
Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji
ZAGREB - Medijska kuća Styria, izdavač 24sata, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, u najavljenoj racionalizaciji poslovanja krenula je s otpuštanjem tridesetak zaposlenika i smanjivanjem plaća novinarima, medijskim zaposlenicima i menadžerima u 24sata od 5 do 25 posto
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE