GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

H&M zaključio prvi kvartal s gubitkom

H&M zaključio prvi kvartal s gubitkom
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2021 / 10:57
Autor: SEEbiz / H
STOCKHOLM - Švedski lanac trgovina odjeće H&M izvijestio je u srijedu da je prvo fiskalno tromjesečje zaključio s gubitkom i prihodima manjim za četvrtinu zbog zatvaranja trgovina kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

U razdoblju od prosinca do veljače drugi modni lanac u svijetu poslovao je s gubitkom nakon financijskih stavki od 1,39 milijardi švedskih kruna (159 milijuna dolara). U istom prošlogodišnjem razdoblju bilježio je dobit od 2,5 milijardi kruna.

Neto gubitak iznosio je 1,1 milijardu kruna. U istom razdoblju godine ranije H&M je poslovao s neto dobiti od 1,93 milijarde kruna.

Neto prihodi potonuli su u tromjesečnom razdoblju zaključno s veljačom 27 posto, na 40,1 milijardu kruna. Iskazani u lokalnim valutama, smanjeni su 21 posto.

Najveći pad prihoda bilježili su na njemačkom tržištu, za 41 posto. Slijede Britanija i Italija gdje su potonuli 38 odnosno 37 posto. Jedina svijetla točka bila je Kina sa skokom prihoda za 13 posto u razdoblju od prosinca do veljače.

Drugi val pandemije rezultirao je opsežnim ograničenjima, podsjetila je kompanija, navodeći da je u najtežoj fazi privremeno zatvoreno bilo oko 36 posto trgovina grupe.

Online prodaja i dalje je bilježila dobre rezultate, poskočivši 48 posto u prvom fiskalnom tromjesečju. Iskazana u lokalnoj valuti, uvećana je 57 posto.

Kompanija navodi i da je u razdoblju od 1. do 28. ožujka bilježila 55-postotni skok prihoda iskazano u lokalnoj valuti.

Istaknuli su i da žele ponovo steći povjerenje tamošnjih potrošača i poslovnih partnera, nakon vala kritika na društvenim mrežama koje je izazvala opetovana objava njegovog iskazivanja zabrinutosti zbog izvješća o kršenju ljudskih prava u Xinjiangu.

Tom je prilikom bio najavio i da više neće nabavljati pamuk u toj kineskoj regiji, podsjeća Reuters.

U danas objavljenom odvojenom priopćenju naglasili su da dugoročno žele nastaviti poslovati u Kini.

"Surađujemo s kolegama u Kini kako bismo poduzeli sve što možemo i uspješno se nosili s aktualnim izazovima i pronašli rješenje", ističu.

"Kina je za nas jako važno tržište", poručuju, dodajući da će azijski div "nedvojbeno i dalje igrati važnu ulogu u razvoju cijelog sektora".

Kina je četvrto H&M-ovo tržište po prodaji i najveće nabavno tržište, napominje Reuters.

Tagovi: Hennes&Mauritz, H&M, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE