GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gujaničić: Telekom Srbija više nikad neće vredeti kao pre krize

Gujaničić: Telekom Srbija više nikad neće vredeti kao pre krize
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 23:38
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Iako je teško utvrditi njegovu tržišnu cenu, poslednjih godina vrednost Telekoma je u konstantnom padu. Pogoršanje finansijskih pokazatelja te kompanije u 2019. stručnjaci objašnjavaju tzv. velikim investicijama iz velikog duga.

Pitanje je da li će sve kompanije koje je Telekom kupio u poslednje dve godine doneti novac. Iz Saveta za borbu protiv korupcije upozoravaju da je poslovanje te kompanije potpuno netransparentno.

Ako pozovemo prošlost, bez greške na centrali, krajem te 2015. Vlada saopštila da ne prodaje Telekom, cena nezadovoljavajuća, a i, kako je to procenio tadašnji premijer, dolaze bolja vremena.

“Uveren sam da Srbija može da ima telekomunikacionog operatera koji za četiri godine može da vredi više nego danas”, rekao je Vučić 11. decembra 2015.

Tada je nezvanično za nešto više od 70 odsto Telekoma nuđeno 1,2 milijarde evra, a prema današnjim stručnim procenama najviša cena za 100 odsto kompanije je 875 miliona evra.

Međutim, jedan od direktora Telekoma Vladimir Lučić procenjuje da će za dve godine ta firma vredeti četiri milijarde evra.

“Mislim da su šanse da se Telekom proda po nekoj ceni koja je bila pre ove krize, pa čak i pre nekoliko godina, izuzetno male, a da ne pričamo o vredovanju od 2006, 2007. kada je mogao da se proda za tri, četiri, pet milijardi evra….taj film nikada nećemo gledati”, ocenjuje berzanski stručnjak Nenad Gujaničić.

A u “filmu” u kome trenutno igra, Telekom se nesumnjivo nalazi u ulozi strmoglavog pada vrednosti.

Kada se zvanični profit od 410 miliona evra koriguje za uticaj primene novih računovodstvenih standarda, on se značajno umanjuje, što znači da je u 2019. Telekom profitirao samo pet miliona evra više nego prethodne godine. S druge strane, na kapitalne investicije potrošeno je duplo više novca nego 2018. iako je dug te kompanije od 2017. porastao za čak 756 miliona evra.

“Neka čokolada koja se daje sportistima na koju se kače svi u ovoj zemlji jer kada imate tako ozbiljnu firmu koja se bavi tako neozbiljnim stvarima ona će na kraju da kupi Kopernikus, to može da kupi privatni vlasnik, ali cela priča je politički zasnovana i miriše na propast”, smatra profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović.

“Ovde je upitan kavalitet tih ulaganja i može se reći da su prilično prenapumpane te akvizicije i može se reći da se ta očekivanja o brzom isplaćivanju tih akvizicija ne stoje”, kaže Gujaničić.

Iako bi sa poslovanjem državnog preduzeća trebalo da bude upoznat svaki kutak Srbije, u Savetu za borbu protiv korupcije kažu da je izveštaj državnog revizora nešto otkrio, ali da i dalje javnost ništa ne zna.

“Poslovanje Telekoma je potpuno netransparentno, sakrivati nešto od države koja je vlasnik i koja očigledno ne kontroliše Telekom i od akcionara, a to smo mi je nedozvoljeno, ustvari naučili smo da Telekom ne primenjuje zakone”, izjavila je Jelisaveta Vasilić.

Telekom već punih osam godina odbija izlazak na berzu gde bi se jasno videla njegova tržišna vrednost. Znači li to, pitaju se stručnjaci, da Vlada ne želi da vidi njegovu pravu cenu, tj. da ne želi da vidi ili želi da sakrije pravu cenu poslovnih odluka te kompanije.

Tagovi: Telekom Srbija, Nenad Gujaničić, Jelisaveta Vasilić, Vladimir Lučić, Aleksandar Vučić, Danica Popović, Kopernikus Technology
PROČITAJ I OVO
FlyBosnia planira obnoviti letove s tri unajmljena aviona
LETOVI
FlyBosnia planira obnoviti letove s tri unajmljena aviona
SARAJEVO - FlyBosnia planira obnoviti letove sa tri iznajmljena aviona. Vlasnik kompanije Al Shiddi Group potvrdio je da je potpisan ugovor za tri aviona A320 kapaciteta 180 mjesta.
Zagrebački holding poštuje načela kružne ekonomije
MODERNIZACIJA
Zagrebački holding poštuje načela kružne ekonomije
ZAGREB - Kao odgovor na klimatske promjene, Zagrebački holding već neko vrijeme investira u modernizaciju poslovanja te kontrolom i upravljanjem potrošnjom energenata, tokova otpada i vodnih resursa, nastoji smanjiti ekološki otisak poslovanja.
Mali: Nećemo dozvoliti da propadne Air Serbia
JASNA PORUKA
Mali: Nećemo dozvoliti da propadne Air Serbia
BEOGRAD - Nećemo dozvoliti da propadne Air Serbia, poručio je danas ministar finansija Siniša Mali i istakao da će država pomoći svojoj nacionalnoj aviokompaniji tako što će pokriti gubitke nastale tokom pandemije Covida19.
Windrose Airlines otkazao dio letova prema Zagrebu
POTEZI
Windrose Airlines otkazao dio letova prema Zagrebu
ZAGREB - S obzirom na činjenicu da je ulazak stranih državljana u Republiku Hrvatsku limitiran nakon posljednje uvedenih epidemioloških mjera, Windrose Airlines otkazao je određene letove prema Zagrebu u prosincu.
Lucijan Carić i Leon Juranić odbili nominaciju za Zlatnu kunu
POTEZI
Lucijan Carić i Leon Juranić odbili nominaciju za Zlatnu kunu
ZAGREB - Lucijan Carić i Leon Juranić iz DefenseCodea odbili su nominaciju za nagradu Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE