GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gubitak Plantaža 4,3 miliona eura

Gubitak Plantaža 4,3 miliona eura
U MINUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2019 / 20:33
Autor: SEEbiz / RTCG
PODGORICA - Kompanija 13. jul Plantaže a.d. Podgorica u prvih šest mjeseci ove godine poslovala je sa gubitkom od 4,3 miliona eura. 

To pravdaju sezonskim karakterom poslovanja. Pozitivne finansijske rezultate, odnosno profit u kompaniji očekuju krajem trećeg kvartala, kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji završe.

Prema izvještajima o poslovanju, kompanija je za prvih šest mjeseci ostvarila ukupne prihode u iznosu od 9,7 miliona €, što je 4 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

"Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu su veći za 5 odsto. Prodajom flaširanih proizvoda (vina i rakija) na domaćem tržištu, ostvaren je prihod od 4,5 miliona eura što je 3 odsto više u odnosu na prethodnu i na nivou plana za 2019. godinu. Prihodi od usluga u iznosu od 500 hiljada eura veći su za 102 odsto u odnosu na prethodnu godinu i 29 odsto u odnosu na plan", saopšli su iz kompanije na drugoj redovnoj sjednici Odbora direktora kompanije gdje su razmatrani rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci.

Ukupni troškovi za prvih šest mjeseci tekuće godine, kako navode, iznose 15,2 miliona €. Ipak u prvoj polovini godine, periodu u kojem poljoprivredni sistemi zbog sezonskog karaktera proizvodnje bilježe veće rashode od ostvarenih prihoda, kompanija je zabilježila gubitak.

"Rast troškova uslovili su povećani inputi sa tržišta i obim proizvodnje, teška poljoprivredna godina imajući u vidu da su nepovoljne vremenske prilike, ekstremno velika koločina padavina i grad, uslovili rast troškova zaštitnih sredstava za vinograde, breskvu i nektarinu na Ćemovskom polju, kao i problemi u obezbjeđivanju kvalifikovane radne snage. Zbog povećanih inputa sa tržišta, najveći rast bilježe troškovi repromaterijala kao rezultat zanačajno većeg obima flaširanja od gotovo 80% u odnosu na prethodnu godinu", navodi se u saopštenju.

Stabilizaciju bilansa i pozitivne finansijske rezultate, odnosno profit u kompaniji očekuju krajem trećeg kvartala, kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji završe.

Tagovi: Plantaže
PROČITAJ I OVO
Montenegro Airlines duguje SMATSA-i više od osam miliona evra
DUG
Montenegro Airlines duguje SMATSA-i više od osam miliona evra
BEOGRAD - Crnogorski avioprevoznik Montenegro Airlines duguje Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) više od osam miliona evra.
Valamar pokrenuo Valfresco Direkt
USLUGE
Valamar pokrenuo Valfresco Direkt
POREČ - U okviru priprema za restart poslovanja, Valamar Riviera, najveća hrvatska turistička kompanija, je u proteklih 60 dana osmislila i razvila novu uslugu online trgovine pod nazivom Valfresco Direkt, koja se otvara 8. lipnja za područje Istre.
Lufthansa u gubitku, najavljuje restrukturiranje
GUBICI
Lufthansa u gubitku, najavljuje restrukturiranje
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa u prvom je tromjesečju zabilježila neto gubitak od 2,1 milijarde eura te najavila plan preustroja budući da je pandemija koronavirusa zaustavila većinu letova od početka ožujka.
HAC traži graditelje obilaznice Novi Vinodolski vrijedne pola milijuna kuna
POSLOVI
HAC traži graditelje obilaznice Novi Vinodolski vrijedne pola milijuna kuna

ZAGREB - Hrvatske autoceste (HAC) u srijedu su objavile natječaj za izgradnju obilaznice Novog Vinodolskog, čime će se prema očekivanjima riješiti gužve i ljetni zastoji na toj dionici, a procijenjena vrijednost radova je 495 milijuna kuna, izvijestili su iz HAC-a.

TUI odgodio narudžbe 737 MAX-a
ODGODA
TUI odgodio narudžbe 737 MAX-a
BERLIN - Najveći europski turoperator TUI potpisao je sporazum s proizvođačem zrakoplova Boeingom o kompenzaciji i kasnijim isporukama zrakoplova 737 MAX, kako bi pospiješio oporavak financija pritisnutih krizom zbog pandemije koronavirusa, objavila je njemačka kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE