GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Guardian prva medijska kuća koja je zabranila oglase naftnih kompanija

Guardian prva medijska kuća koja je zabranila oglase naftnih kompanija
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2020 / 23:00
Autor: SEEbiz / N1 info
LONDON - Britanski dnevnik Guardian objavio je da više neće objavljivati reklame naftnih kompanija, postavši tako prva medijska organizacija na svijetu koja je zabranila primanje novaca od kompanija koja koriste fosilna goriva.

Ova odluka, koju su donijeli u namjeri da daju maksimalan doprinos smanjenju emisije ugljičnog dioksida i povećaju svijest o klimatskoj krizi, objavljena je u srijedu i stupa na snagu odmah.

Zabrana se odnosi na sve kompanije koje su primarno vezane uz fosilna goriva, a među njima su neki od najvećih zagađivača na svijetu.

"Odluku smo donijeli na temelju višegodišnjeg napora mnogih osoba u toj industriji da se spriječi svaka značajna klimatska akcija raznih vlada diljem svijeta", napisali su direktori Anna Bateson i Hamish Nicklin u zajedničkoj objavi.

Napisali su i da je njihov odgovor na globalno zagrijavanje "najvažniji izazov našeg vremena" te su naglasili dosadašnje Guardianove izvještaje u kojima se raskrinkava lobiranje energetskih kompanija koje su direktno štetno utjecale na okoliš.

Aktivisti za zaštitu okoliša već dulje vrijeme upozoravaju da energetske kompanije koriste vrlo skupe reklame kako bi se prikazale u boljem svjetlu, u kojima ističu zapravo mala ulaganja u obnovljive izvore energije dok istovremeno najvećim dijelom zarađuju od fosilnih goriva.

Također, pozvali su i druge medijske kuće da odbiju oglašavanje takvih kompanija, no dosad je samo malen broj malih redakcija prihvatio inicjativu.

Od prošle godine Guardian je uveo novu terminologiju, koristeći izraze poput "klimatska kriza" i "globalno zagrijavanje" umjesto "klimatske promjene" i "globalno zatopljenje".

Grupa Guardian Media 40% prihoda dobiva od reklama te je to još uvijek glavni izvor financiranja novinara Guardiana i Observera diljem svijeta.

Bateson i Nicklin su istaknuli da će im ova odluka kratkoročno sigurno otežati poslovanje, te da očekuju financijski udarac, no vjeruju da je dugoročno bolja opcija izgraditi savjestan kolektiv te se nadaju da će postati financijski održiv.

Jedna od najpoznatijih nevladinih organizacija za zaštitu okoliša na svijetu, Greenpeace, pozdravio je ovu odluku te je nazvao hrabrim i prijelomnim trenutkom.

Tagovi: Guardian, oglašavanje, naftne kompanije, Anna Bateson, Hamish Nicklin
PROČITAJ I OVO
Zadar dobio europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno
EU NOVAC
Zadar dobio europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno
ZADAR - Grad Zadar dobio je europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno - faza I i za projekt Razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru.
Petnaest savjeta za postizanje efikasnosti u razdoblju niske popunjenosti hotela
HOTELI
Petnaest savjeta za postizanje efikasnosti u razdoblju niske popunjenosti hotela
ZAGREB - Slijedom aktualnih događanja širom svijeta svi su poslovni prostori - od ureda preko hotela do shopping centara - prešli u stanje niske popunjenosti, pri čemu su neki gotovo prazni.
Istra: Pomor obrtništva tek slijedi
OBRTI
Istra: Pomor obrtništva tek slijedi
PULA - Iako na području koje pokriva Udruženje obrtnika Pule - a to je cijela bivša općina koja se proteže sve do Savičente i Barbana - zasad nije bilo drastičnog broja zatvorenih obrta, ljudi iz branše ukazuju da će kriza tek uslijediti, i to nakon što se ukinu državne i lokalne mjere potpore.
Dovršetak Pelješkog mosta ipak bi mogao kasniti
MOST
Dovršetak Pelješkog mosta ipak bi mogao kasniti

KOMARNA - Most bi trebao biti završen do 31. srpnja sljedeće godine, no s obzirom na to da zbog epidemije izazvane koronavirusom tvornice u Kini neko vrijeme nisu radile, moguće je da će se taj rok produljiti za nekoliko mjeseci.

Ograničenje rada nedjeljom izazvat će najmanje 5.000 otkaza
UPOZORENJE
Ograničenje rada nedjeljom izazvat će najmanje 5.000 otkaza
ZAGREB - Iako ministar gospodarstva daje do znanja da je sa socijalnim partnerima Vlade postigao “visoku fazu konsenzusa” oko zabrane rada trgovina nedjeljom, to s poslodavcima nije baš i slučaj, samo sa sindikatom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE