GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Guardian prva medijska kuća koja je zabranila oglase naftnih kompanija

Guardian prva medijska kuća koja je zabranila oglase naftnih kompanija
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2020 / 23:00
Autor: SEEbiz / N1 info
LONDON - Britanski dnevnik Guardian objavio je da više neće objavljivati reklame naftnih kompanija, postavši tako prva medijska organizacija na svijetu koja je zabranila primanje novaca od kompanija koja koriste fosilna goriva.

Ova odluka, koju su donijeli u namjeri da daju maksimalan doprinos smanjenju emisije ugljičnog dioksida i povećaju svijest o klimatskoj krizi, objavljena je u srijedu i stupa na snagu odmah.

Zabrana se odnosi na sve kompanije koje su primarno vezane uz fosilna goriva, a među njima su neki od najvećih zagađivača na svijetu.

"Odluku smo donijeli na temelju višegodišnjeg napora mnogih osoba u toj industriji da se spriječi svaka značajna klimatska akcija raznih vlada diljem svijeta", napisali su direktori Anna Bateson i Hamish Nicklin u zajedničkoj objavi.

Napisali su i da je njihov odgovor na globalno zagrijavanje "najvažniji izazov našeg vremena" te su naglasili dosadašnje Guardianove izvještaje u kojima se raskrinkava lobiranje energetskih kompanija koje su direktno štetno utjecale na okoliš.

Aktivisti za zaštitu okoliša već dulje vrijeme upozoravaju da energetske kompanije koriste vrlo skupe reklame kako bi se prikazale u boljem svjetlu, u kojima ističu zapravo mala ulaganja u obnovljive izvore energije dok istovremeno najvećim dijelom zarađuju od fosilnih goriva.

Također, pozvali su i druge medijske kuće da odbiju oglašavanje takvih kompanija, no dosad je samo malen broj malih redakcija prihvatio inicjativu.

Od prošle godine Guardian je uveo novu terminologiju, koristeći izraze poput "klimatska kriza" i "globalno zagrijavanje" umjesto "klimatske promjene" i "globalno zatopljenje".

Grupa Guardian Media 40% prihoda dobiva od reklama te je to još uvijek glavni izvor financiranja novinara Guardiana i Observera diljem svijeta.

Bateson i Nicklin su istaknuli da će im ova odluka kratkoročno sigurno otežati poslovanje, te da očekuju financijski udarac, no vjeruju da je dugoročno bolja opcija izgraditi savjestan kolektiv te se nadaju da će postati financijski održiv.

Jedna od najpoznatijih nevladinih organizacija za zaštitu okoliša na svijetu, Greenpeace, pozdravio je ovu odluku te je nazvao hrabrim i prijelomnim trenutkom.

Tagovi: Guardian, oglašavanje, naftne kompanije, Anna Bateson, Hamish Nicklin
PROČITAJ I OVO
Oštar pad dobiti H&M-a
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti H&M-a
STOCKHOLM - Švedski modni div H&M objavio je vrlo slabe rezultate i ogroman gubitak u zadnjem kvartalu 2022.
Pevex reagira: Zdravko Pevec laže
REAKCIJE
Pevex reagira: Zdravko Pevec laže
ZAGREB - Iz tvrtke Pevex reagirali su na tvrde Zdravka Peveca o tome da je Pevexu sudski zabranjeno koriđtenje imena Pevex.
Prihodi u slovenskoj maloprodaji na krilima goriva lani porasli za petinu
RAST
Prihodi u slovenskoj maloprodaji na krilima goriva lani porasli za petinu

LJUBLJANA - Realni prihod od prodaje u trgovini na malo lani je bio 20,3 posto veći nego godinu prije. Najviše je porasla u trgovini motornim gorivima, više od 57 posto.
Philips otpušta više od 1.000 radnika
REZOVI
Philips otpušta više od 1.000 radnika
EINDHOVEN - Zbog najnovije organizacije rada tvrtka Philips planira nova otpuštanja, a samo u Nizozemskoj planira smanjiti broj radnih mjesta za više od 1000.
Pravna pobjeda Zdravka Peveca: Pevex se više ne smije zvati Pevex
PRAVNA BITKA
Pravna pobjeda Zdravka Peveca: Pevex se više ne smije zvati Pevex
ZAGREB - Zdravko Pevec, nekadašnji vlasnik lanca trgovina koji se sada zove Pevex, tvrdi da mu je Upravni sud dao za pravo te da se Pevex prema sudskoj odluci više ne smije zvati Pevex.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE