GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Triglav: Neto dobit u 2020. pala 12 posto

Grupa Triglav: Neto dobit u 2020. pala 12 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 19:44
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prošle je godine Triglav Grupa šestu godinu zaredom ostvarila rast premije - njezin se obujam povećao za četiri posto, na 1,23 milijarde eura, pokazuju nerevidirani poslovni rezultati objavljeni na internetskim stranicama Ljubljanske burze.

Neto dobit Grupe Triglav pala je za 12 posto, na 73,7 milijuna eura.

Na kraju prošle godine kapital Triglav Grupe iznosio je 870,2 milijuna eura, što je 10% više nego godinu prije, a bruto tehničke pričuve 3,03 milijarde EUR, što je 5% više u odnosu na 2019. godinu.

"Grupa je ostala adekvatno kapitalizirana i likvidna", napisala je tvrtka.

Kako su dodali, to potvrđuju i visoke kreditne ocjene A rejting agencija S&P Global Ratings i AM Best.

Prema nerevidiranim podacima, Triglav Grupa je lani ostvarila dobit prije oporezivanja od 90,9 milijuna eura, što je 10 posto manje u odnosu na 2019. Neto dobit iznosi 73,7 milijuna EUR, što je 12 posto manje nego godinu prije. Discipliniranim preuzimanjem rizika osiguranja povećao je opseg poslovanja, uz pažljivo upravljanje troškovima, napisala je grupa.

Nepovoljna situacija na financijskim tržištima, dodali su, dovela je do daljnjeg pada prihoda od kamata, kao i povećanja troškova zbog dugoročnog osiguranja povrata osiguranja s ugrađenim jamstvom. Masovna potraživanja bila su nepovoljnija nego prethodne godine, a na rezultat su utjecale i povećane tehničke pričuve zbog trenutne poslovne situacije. Neto prinos na kapital bio je 8,9%, dva postotna boda niži nego godinu ranije.

Dobit prije oporezivanja grupe koja potječe iz tehničkog dijela poslovanja povećala se prošle godine za 7% na 76,5 milijuna EUR, dok se dobit od financijskih ulaganja u osiguranje i upravljanje rezervama smanjila za 55% na 13 milijuna EUR.

Prema poslovnom izvješću, zbog povoljnih premija i šteta, dobit od neživotnih osiguranja porasla je za pet posto, a dobit od zdravstvenog osiguranja za 46 posto. Zbog kontinuiranog okruženja izuzetno niskih kamatnih stopa, Grupa je formirala dodatne rezerve, koje su smanjile dobit na životnom i mirovinskom osiguranju za 85 posto.

Vrijednost investicijskog portfelja povećala se prošle godine za pet posto, na nešto manje od 3,5 milijardi eura.

Grupa Triglav, koja je tržišni lider u regiji Adria, povećala je svoj tržišni udio na slovenskom tržištu za 0,4 postotna boda na 36,5 posto u prošloj godini. Šestu godinu zaredom ostvarila je rast premije, a njezin se volumen povećao za četiri posto u 2020. na 1,23 milijarde eura. "Čineći to, ispunio je svoje planove unatoč nepovoljnim uvjetima pada bruto domaćeg proizvoda u većini zemalja u regiji, padu tržišta osiguranja i žestokoj konkurenciji", napisali su.

Grupa je lani povećala premiju neživotnog osiguranja za četiri posto, a zdravstveno osiguranje za 11 posto, dok su premije životnog i mirovinskog osiguranja ostale na razini prethodne godine.

Predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar zadovoljan je poslovnim rezultatima.

"Grupa Triglav pokazala je otpornost na izuzetno zahtjevne uvjete poslovanja, zadržala financijsku snagu i dokazala sposobnost učinkovite prilagodbe promjenama. Ove godine financijska tržišta i gospodarski oporavak ostaju pod utjecajem još uvijek nepoznatih dimenzija epidemiološke situacije na globalnoj razini, što znači da nastavljamo poslovati u neizvjesnom i zahtjevnom poslovnom okruženju ", objasnio je.

Matično društvo Zavarovalnica Triglav 2020. godinu završilo je s neto dobiti od 58 milijuna eura, što je 18 posto manje nego godinu prije. Dobit prije oporezivanja pala je za 16 posto, na 71,1 milijun eura, dok je opseg prikupljenih premija porastao za dva posto, na 719,3 milijuna eura.

Prošle godine dioničari Zavarovalnice Triglav odobrili su prijedlog Uprave i Nadzornog odbora osiguravajućeg društva da bilančna dobit za 2019. godinu ostane neraspoređena. Politika dividendi ostala je nepromijenjena, napisali su, dodajući da će osiguravajuće društvo moći ponovno isplatiti dividendu ako se situacija u poslovnom okruženju normalizira.

"Prošlogodišnji događaji potvrđuju da su strateške orijentacije Triglava dobro postavljene, da se razvijamo u zacrtanom smjeru moderne, inovativne i dinamične osiguravajuće i financijske grupe, koja i dalje ostaje čvrsto u vodstvu u Sloveniji i široj regiji", rekao je Slapar. Zahvalio je klijentima, dioničarima i suradnicima na ukazanom povjerenju i trudu tijekom teškog razdoblja.

Tagovi: Grupa Triglav, Triglav, Andrej Slapar, premija osiguravatelja, životno osiguranje, neživotno osiguranje, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
DIVIDENDA
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
RIJEKA - Iz Jadroagenta su danas izvijestili o održanoj glavnoj skupštini, na kojoj su dioničari, između ostalog donijeli odluku da se isplati ostatak dividende u bruto iznosu od 40 kuna po dionici, odnosno ukupno 4,4 milijuna kuna, nakon što je polovinom siječnja isplaćen predujam od 30 kuna po dionici.
Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAHTJEVI
Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAGREB - Croatia Airlines priopćio je u ponedjeljak kako od Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) traži usklađivanje uvjeta korištenja zagrebačke zračne luke s onima ponuđenima Ryanairu, koji je najavio otvaranje baze u Zagrebu.
Euronews zabranjen u Bjelorusiji
ZABRANE
Euronews zabranjen u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruske vlasti zabranile su emitiranje u zemlji europskom televizijskom kanalu Euronews, što su kritičari režima predsjednika Aleksandra Lukašenka ocijenili cenzurom.
Belje plus očuvao proizvodnju mlijeka u Osijeku i najavljuje nova ulaganja
MLJEKARE
Belje plus očuvao proizvodnju mlijeka u Osijeku i najavljuje nova ulaganja
OSIJEK - Preuzimanjem osječke Tvornice mlijeka od tvrtke Meggle sačuvana su radna mjesta, glavnina kooperanata i proizvodnja, u koju će se dodatno investirati 10 milijuna eura iz EU fondova, izvijestila je u ponedjeljak Uprava tvrtke Belje plus.
HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem ožujka 3,25 milijardi kuna
OSIGURAVATELJI
HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem ožujka 3,25 milijardi kuna
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja ožujka zaračunala ukupnu bruto premiju od 3,25 milijardi kuna, što je porast za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju kumulativni podatci koje je u ponedjeljak objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE