GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Triglav: 10% veći prihod, ali 2% manja neto dobit

Grupa Triglav: 10% veći prihod, ali 2% manja neto dobit
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2023 / 15:02
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Triglav lani je zabilježila 1,60 milijardi eura prihoda, što je 10 posto više nego 2021.

Dobit prije oporezivanja povećala je za 1 posto na 134,5 milijuna eura, a neto dobit smanjena za 2 posto na 110,2 milijuna eura. Rezultat je iznad planova, a na to su utjecale i prilagodbe okruženju, brojke su popratile u grupi.

Obujam plaćenih bruto premija osiguranja na razini grupe lani je iznosio 1,48 milijardi eura, što je devet posto više u odnosu na 2021., a Grupa Triglav ostvarila je rast premije u sva tri segmenta osiguranja i na svim tržištima, objavila je danas Zavarovalnica Triglav na stranicama Ljubljanske burze.

Premija osiguranja imovine porasla je za 12 posto, životnog i mirovinskog osiguranja za šest posto, a zdravstvenog osiguranja za tri posto. U Sloveniji je rast iznosio sedam posto i bio je u skladu s tržišnim kretanjima, dok je na ostalim tržištima Adria regije iznosio 12 posto, pojašnjavaju u osiguravajućem društvu. Na međunarodnom tržištu ostvaren je rast premije od 17%.

Obračunati bruto iznosi šteta lani su porasli za 13 posto na 832,2 milijuna eura. Njihovom povećanju pridonijele su i prirodne štete u procijenjenom iznosu od 32,1 milijuna eura, što je više od 20 posto više od petogodišnjeg prosjeka, navode iz osiguravajuće kuće.

Kombinirani kvocijent grupe dosegnuo je 88,1 posto, na što je najviše utjecao kvocijent šteta, poboljšan zbog učinka djelomičnog oslobađanja pričuva šteta. Zbog pritisaka inflacije, povećanog obujma poslovanja te ulaganja u digitalizaciju i druge razvojne aktivnosti, bruto troškovi poslovanja grupe porasli su za 12 posto (374,9 milijuna eura), rekli su.

Povećani obujam poslovanja i djelomično oslobađanje pričuva šteta formiranih prethodnih godina uspješno su kompenzirali veće štete i troškove poslovanja uslijed veće aktivnosti stanovništva i gospodarstva, veće inflacije i drugih utjecaja iz okruženja, objasnio je Uroš Ivanc, član uprave Zavarovalnice Triglav.

Posljednjeg dana 2022. godine bilančna suma grupe iznosila je 4,1 milijardu eura, ukupna vrijednost kapitala 752,8 milijuna, a bruto tehničke pričuve 3,1 milijardu eura.

„Grupa Triglav ostaje financijski jaka, no na njenu financijsku poziciju u 2022. znatno je utjecala situacija na financijskim tržištima, povećana inflacija i veće isplate dividende. Unatoč povećanom opsegu rizika, kapitalna adekvatnost grupe bila je na kraju godine visoka i nalazila se oko donjeg ruba ciljanog raspona koji smo si zacrtali", istaknuo je predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Iz osiguravajućeg društva danas su objavili i da grupa ima zacrtane strateške ambicije održivog razvoja na području okoliša, društva i upravljanja do 2025. Sustavno ih provodi u obje strateške djelatnosti, u vlastitim procesima, u odnosu na društveno okruženje iu korporativnom menadžmenta, naglasili su.

U tom svjetlu smanjuju potrošnju energije, papira i količinu otpada. U 2022. smanjili su ugljični otisak za 11 posto i napravili prva ulaganja u solarne panele. Povećali su udio električnih i hibridnih vozila u voznom parku te radili u smjeru digitalizacije i bespapirnog poslovanja, navode.

Inače, Grupa Triglav nastavlja s digitalnom transformacijom i razvojem uslužno orijentiranih poslovnih ekosustava.

Predsjednik Uprave Slapar zadovoljan je prošlogodišnjim poslovanjem: „Prošle godine napravili smo važne razvojne korake i ostvarili dobre rezultate u zahtjevnom poslovnom okruženju koji potvrđuju robusnost našeg poslovnog modela te prilagodljivost i uspješnost zacrtane strategije. Na temelju toga uspjeli smo se i primjereno prilagoditi uvjetima okruženja, posebice pojačanom rastu inflacije i nepovoljnoj situaciji na financijskim tržištima."

Tagovi: Grupa Triglav:, Triglav
PROČITAJ I OVO
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
McKinsey na meti istrage zbog opioida
ISTRAGA
McKinsey na meti istrage zbog opioida
NEW YORK - McKinsey & Co je pod kaznenom istragom u Sjedinjenim Državama zbog navoda da je ta konzultantska tvrtka igrala ključnu ulogu u raspirivanju epidemije opioida, a savezni tužitelji upućuju na njezin rad savjetujući proizvođača OxyContina Purdue Pharma i druge proizvođače lijekova, troje ljudi upoznatih s tim pitanjem rekao je.
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE