GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Sava osiguranje smanjila dobit za trećinu u prvom polugodištu

Grupa Sava osiguranje smanjila dobit za trećinu u prvom polugodištu
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2022 / 21:42
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je polugodištu ostvarila 364,2 milijuna eura prihoda, što je 0,1 posto više nego u istom razdoblju lani. Čista dobit manja je za 33,4 posto na 28,9 milijuna eura. Očekivani pad prvenstveno je rezultat porasta učestalosti šteta u autoosiguranju na razinu prije pandemije, napisali su.

Visoka inflacija dovela je do značajnog povećanja šteta i pričuva za štete. Osim toga, grupa je pogođena štetama zbog ozljeda i drugim pojedinačnim većim štetama, objasnili su u reosigurateljnoj kući pad dobiti. Pritom su istaknuli da je to u odnosu na pretpandemijsku i predinflacijsku 2019. poraslo za 28,2 posto.

Kombinirani omjer grupe od 92,3 posto ostao je unutar planiranog raspona. Tome je, kako su objasnili, pridonijelo i dobro poslovanje divizije reosiguranja, koja je u drugom tromjesečju povećala svoj pokroviteljski rezultat za 4,3 milijuna eura zahvaljujući višim premijama, povoljnom razvoju šteta u svim ugovornim godinama i učinkovitoj reosigurateljnoj zaštiti.

Grupacija je u prvom polugodištu povećala bruto premiju za 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz obujam od 433 milijuna eura. Najveći rast ostvaren je u segmentu nekretnina, u Sloveniji za 4,9 posto, dok su u inozemstvu premije porasle za 16,3 posto.

Veće bruto premije uglavnom dolaze od osiguranja automobila zbog većeg broja prodanih polica i rasta prosječne premije. Bruto premiju je ojačao i dio reosiguranja, i to za 5,2 posto, pri čemu je veći rast od 16,8 posto ostvaren u neproporcionalnom reosiguranju, objasnili su.

Omjer neto troškova blago je porastao u odnosu na prošlo polugodište i iznosi 28,5 posto, što je ponajviše rezultat viših troškova pribave za životna osiguranja, isplate skupštine, troškova informatike i ostalih poskupljenja.

Vrijednost investicijskog portfelja bila je 1,47 milijardi eura, a grupacija je ostvarila povrat od 1,4 posto.

“Povećani zahtijevani prinosi na financijskim tržištima smanjili su vrijednost investicijskog portfelja i njegove prinose u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, dodaju.

Grupa je u prvom polugodištu nastavila s nadogradnjom i korištenjem digitalnih rješenja za kupce te optimizacijom korisničkog iskustva, posebice na web stranicama gdje je višekanalno rješenje uvedeno u dvije dodatne tvrtke grupe, rezimirali su prvo polugodište i Dodao je kako je u tijeku opsežna obnova web stranice Zavarovalnice Sava.

Tagovi: Sava osiguranje, Zavarovalnica Sava
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE