GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Mercator u prvoj polovini godine povećala prihode 4,4%

Grupa Mercator u prvoj polovini godine povećala prihode 4,4%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 12:05
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Prihodi od prodaje Grupe Mercator u prvoj polovini 2020. porasli su za 4,4% u odnosu na isti period prošle godine i iznosili su 1,06 milijardi EUR.

U ovom periodu Grupa Mercator zabeležila je 7,4% veće prihode od prodaje u trgovini na malo i 1,7% rast normalizovane EBITDA. Poslovni sistem Mercator d.d., kao najveća kompanija u grupi Mercator, u odnosu na isti period prošle godine zabeležila je rast prihoda od osnovne delatnosti u iznosu od 8,2% i rast prihoda od prodaje u iznosu od 4,8%. 

Uprkos epidemiji COVID-19 u prvoj polovini finansijske 2020. godine, što se prevashodno odrazilo na povećanje troškova logistike i rada zaposlenih, ali i na druge segmente poslovanja, Mercator Grupa je uspela da ostvari pozitivne trendove u maloprodaji. Svakodnevnim sprovođenjem svih neophodnih aktivnosti za smanjenje negativnih posledica epidemije na svim tržištima, Grupa Mercator je osigurala kontinuirane i dovoljne zalihe strateški važnih proizvoda na sva četiri tržišta na kojima posluje: Slovenije, Srbije, BiH i Crne Gore, čime je osigurala nesmetano i uspešno poslovanje.

Na primer, Mercator-S, koji zapošljava više od 8.000 ljudi u Srbiji, u prvih šest meseci ove godine imao je rast prihoda iz maloprodaje u visini 7,1%, u odnosu na isti period prošle godine. Mercator-S ni tokom pandemije nije prekinuo sa širenjem svoje mreže i otvaranjem novih prodavnica, tako da je planirano da do kraja godine zaposli još 200 novih radnika u Srbiji.

U prvoj polovini 2020. godine Mercator Grupa je neutralisala negativne uticaje pandemije na poslovanje, pa je povećana EBITDA na 83,438 miliona evra, što je za 1,7% više u odnosu na isti period prošle godine.

„Mercator Grupa je u maloprodaji ostvarila rast prihoda i tako uspešno neutralizovala negativne uticaje epidemije na poslovne rezultate. Postignut uspeh naše osnovne delatnosti – maloprodaje, posledica je pravovremene, odgovorne, i sveobuhvatne pripreme za krizu, i redovnog prilagođavanja i praćenja svih ključnih aktivnosti na nivou Grupe. Za odličnu operativnu spremnost sva četiri tržišta veoma važan je bio prenos iskustva iz Slovenije, koja je prva proglasila epidemiju. Tokom epidemije, Mercator je u svojim prodavnicama neprestano imao dovoljne količinu zaliha strateških proizvoda“, rekao je Predsednik Uprave Mercator Grupe, Tomislav Čizmić, i dodao: „Želeo bih da naglasim i da je odobrenje koncentracije, od strane Evropske komisije, izuzetno važan korak ka prenosu vlasništva Mercatora u Fortenova Grupu. Snažan vlasnik obezbediće Mercatoru dalji rast i razvoj, i podržaće Mercatorove strateške projekte, uključujući i investiciju od 130 miliona evra u novi logistički centar u Ljubljani."

S druge strane, uglavnom zbog uticaja COVID-19, vrednost nekretnina nakon izvršene revalorizacije pala je za 45,7 miliona evra što je negativno uticalo na dobit Grupe u iznosu od 69 miliona evra. Bez obzira na negativna kretanja na tržištu nekretnina, Mercator i dalje ostaje jedan od najvećih vlasnika nekretnina u Sloveniji i regionu, čija se vrednost procenjuje na oko milijardu evra.

Tagovi: Mercator, Agrokor, Mercator-S, Fortenova grupa, Fabris Peruško, Sberbank
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE