GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Mercator u prvoj polovini godine povećala prihode 4,4%

Grupa Mercator u prvoj polovini godine povećala prihode 4,4%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 12:05
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Prihodi od prodaje Grupe Mercator u prvoj polovini 2020. porasli su za 4,4% u odnosu na isti period prošle godine i iznosili su 1,06 milijardi EUR.

U ovom periodu Grupa Mercator zabeležila je 7,4% veće prihode od prodaje u trgovini na malo i 1,7% rast normalizovane EBITDA. Poslovni sistem Mercator d.d., kao najveća kompanija u grupi Mercator, u odnosu na isti period prošle godine zabeležila je rast prihoda od osnovne delatnosti u iznosu od 8,2% i rast prihoda od prodaje u iznosu od 4,8%. 

Uprkos epidemiji COVID-19 u prvoj polovini finansijske 2020. godine, što se prevashodno odrazilo na povećanje troškova logistike i rada zaposlenih, ali i na druge segmente poslovanja, Mercator Grupa je uspela da ostvari pozitivne trendove u maloprodaji. Svakodnevnim sprovođenjem svih neophodnih aktivnosti za smanjenje negativnih posledica epidemije na svim tržištima, Grupa Mercator je osigurala kontinuirane i dovoljne zalihe strateški važnih proizvoda na sva četiri tržišta na kojima posluje: Slovenije, Srbije, BiH i Crne Gore, čime je osigurala nesmetano i uspešno poslovanje.

Na primer, Mercator-S, koji zapošljava više od 8.000 ljudi u Srbiji, u prvih šest meseci ove godine imao je rast prihoda iz maloprodaje u visini 7,1%, u odnosu na isti period prošle godine. Mercator-S ni tokom pandemije nije prekinuo sa širenjem svoje mreže i otvaranjem novih prodavnica, tako da je planirano da do kraja godine zaposli još 200 novih radnika u Srbiji.

U prvoj polovini 2020. godine Mercator Grupa je neutralisala negativne uticaje pandemije na poslovanje, pa je povećana EBITDA na 83,438 miliona evra, što je za 1,7% više u odnosu na isti period prošle godine.

„Mercator Grupa je u maloprodaji ostvarila rast prihoda i tako uspešno neutralizovala negativne uticaje epidemije na poslovne rezultate. Postignut uspeh naše osnovne delatnosti – maloprodaje, posledica je pravovremene, odgovorne, i sveobuhvatne pripreme za krizu, i redovnog prilagođavanja i praćenja svih ključnih aktivnosti na nivou Grupe. Za odličnu operativnu spremnost sva četiri tržišta veoma važan je bio prenos iskustva iz Slovenije, koja je prva proglasila epidemiju. Tokom epidemije, Mercator je u svojim prodavnicama neprestano imao dovoljne količinu zaliha strateških proizvoda“, rekao je Predsednik Uprave Mercator Grupe, Tomislav Čizmić, i dodao: „Želeo bih da naglasim i da je odobrenje koncentracije, od strane Evropske komisije, izuzetno važan korak ka prenosu vlasništva Mercatora u Fortenova Grupu. Snažan vlasnik obezbediće Mercatoru dalji rast i razvoj, i podržaće Mercatorove strateške projekte, uključujući i investiciju od 130 miliona evra u novi logistički centar u Ljubljani."

S druge strane, uglavnom zbog uticaja COVID-19, vrednost nekretnina nakon izvršene revalorizacije pala je za 45,7 miliona evra što je negativno uticalo na dobit Grupe u iznosu od 69 miliona evra. Bez obzira na negativna kretanja na tržištu nekretnina, Mercator i dalje ostaje jedan od najvećih vlasnika nekretnina u Sloveniji i regionu, čija se vrednost procenjuje na oko milijardu evra.

Tagovi: Mercator, Agrokor, Mercator-S, Fortenova grupa, Fabris Peruško, Sberbank
PROČITAJ I OVO
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna
LUKE
Počinje projekt dogradnje luke Baška vrijedan 41,1 milijun kuna

BAŠKA - Ugovor o izvođenju radova dogradnje luke Baška, u projektu vrijednom ukupno 41,1 milijun kuna, potpisali su u četvrtak ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert i predstavnik izvođača radova, direktor tvrtke Aqua Mont Service Zdenko Dvornik, a bio je nazočan i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković .

Vlada: Utvrditi mogućnost da državne službe rade od kuće ili u skupinama
RAD OD KUĆE
Vlada: Utvrditi mogućnost da državne službe rade od kuće ili u skupinama

ZAGREB - Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Vlada je zadužila tijela državne uprave te urede i druge stručne službe da poduzmu mjere za sprječavanje širenja koronavirusa i osiguraju uvjete za redovito obavljanje poslova, odnosno utvrde mogućnost rada od kuće ili u skupinama.

Mars: Evo kako će izgledati kancelarija budućnosti
PROMENE
Mars: Evo kako će izgledati kancelarija budućnosti
BEOGRAD - Pandemija je do sada pokazala da posao može da se obavi i izvan kancelarije sa istim nivoom produktivnosti, a najnovijim istraživanjima potvrđeno je i da su zaposleni voljni da rade na daljinu, jer im to omogućava veću fleksibilnost.
Uskoro počinje Young Lions Croatia – i to online
NAJAVE
Uskoro počinje Young Lions Croatia – i to online
ZAGREB - Natjecanje mladih lavova uz partnera Cedevitu održat će se online 13. i 14. studenoga 2020., a prijavitelji će se i ove godine imati priliku natjecati u pet kategorija: Design, Digital, Media, Print i PR.
Coca-Cola Company proizvela prototip papirnate boce
POHVALNO
Coca-Cola Company proizvela prototip papirnate boce
ZAGREB - Coca-Cola je u suradnji sa svojim partnerom, tvrtkom Paboco, ostvarila važan napredak u procesu izrade prve boce u potpunosti napravljene od papira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE