GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Mercator povećala prihode u pandemijskoj 2020.

Grupa Mercator povećala prihode u pandemijskoj 2020.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 13:46
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U 2020. godini Grupa Mercator povećala je prihode za 1,6 posto na 2,2 milijarde eura, uz rast prihoda od maloprodaje od 3,7 posto. Grupa je godinu završila s neto gubitkom od 156,7 milijuna EUR, a glavni razlog su revalorizacije nekretnina.

„Unatoč vrlo zahtjevnim uvjetima poslovanja, Grupa Mercator ostvarila je niz ključnih strateških ciljeva u 2020. godini. Unatoč ograničenjima koje je donijela epidemija, uspjeli smo značajno povećati prihode i ponovno smanjiti svoju zaduženost ili neto financijski dug", napisao je predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić u priopćenju za javnost.

Na slovenskom tržištu prihodi od maloprodaje porasli su za 5,1 posto. Rast ovih prihoda Čizmiću se čini još važnijim, jer su epidemiološke mjere imale značajan negativan utjecaj na poslovanje u područjima veleprodaje, nekretnina, proizvodnje i M Tehnike.

Zbog revalorizacije nekretnina i umanjenja vrijednosti ostale dugotrajne imovine te zbog utjecaja epidemije covida-19, operativni gubitak iznosio je 108,2 milijuna eura. Ne računajući jednokratne poslovne događaje, dobit Grupe u 2020. godini iznosila je 4,7 milijuna EUR. Epidemija je imala izravan negativan utjecaj na operacije od 18,8 milijuna eura, izračunao je Mercator.

Među negativnim utjecajima na poslovanje u 2020. godini istaknuli su skraćivanje radnog vremena trgovina u Sloveniji, usvajanje zakona o zatvaranju trgovina nedjeljom i mjere za zatvaranje cijelog hotelskog i restoranskog sektora, kao i škola . Kao rezultat toga, odjel veletrgovine Grupe Mercator zabilježio je veliki pad prihoda. Slična je situacija bila i u tehničkom segmentu, jer su tehničke trgovine bile zatvorene više od četvrtine 2020. godine.

Epidemiološke mjere imale su velike posljedice u smislu troškova, jer je toliko trebalo uložiti u zaštitu zaposlenika i kupaca. Troškovi rada povećali su se i zbog izmijenjenog zakonodavstva u području minimalne plaće na svim poslovnim tržištima, dok su u Sloveniji njihovim isplatama dodatno pridonijele isplate naknada zaposlenima tijekom epidemije u skladu sa zakonodavstvom i isplata naknada.

Ipak, Mercator je nastavio razvijati i obnavljati svoju mrežu, kao i aktivnosti na svim ključnim razvojnim projektima, u kojima ističu projekt izgradnje logističko-distribucijskog centra u Ljubljani.

Poslovnu 2020. godinu obilježili su i projekti spajanja s grupom Fortenova, koja je nedavno postala 88,10% vlasnika najvećeg slovenskog trgovca nakon prijenosa dionica iz Agrokora u stečaju, a ovaj je tjedan objavila ponudu za preuzimanje preostalih dionica, i projekt grupnog refinanciranja duga.

Tagovi: Grupa Mercator, Mercator, Fortenova grupa, Agrokor, Tomislav Čizmić, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Sunce hoteli smanjili gubitak u prvih šest mjeseci
POBOLJŠANJE
Sunce hoteli smanjili gubitak u prvih šest mjeseci
ZAGREB - Sunce hoteli smanjili su gubitak u prvih šest mjeseci ove godine, pokazuje ovih dana objavljeno poslovno izvješće.
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ANKETA
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ZAGREB - Emocije koje pokazuju šefovi nekad su bile znak slabosti, ali istraživanja upućuju da veći autoritet imaju vođe koje su u stanju pokazati autentične osjećaje i ranjivost jer su u stanju iskoristiti najbolje osobine radnika, pokazuje anketa globalne organizacije Catalyst, piše u subotu Jutarnji list.
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE