GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Mercator povećala prihode u pandemijskoj 2020.

Grupa Mercator povećala prihode u pandemijskoj 2020.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 13:46
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U 2020. godini Grupa Mercator povećala je prihode za 1,6 posto na 2,2 milijarde eura, uz rast prihoda od maloprodaje od 3,7 posto. Grupa je godinu završila s neto gubitkom od 156,7 milijuna EUR, a glavni razlog su revalorizacije nekretnina.

„Unatoč vrlo zahtjevnim uvjetima poslovanja, Grupa Mercator ostvarila je niz ključnih strateških ciljeva u 2020. godini. Unatoč ograničenjima koje je donijela epidemija, uspjeli smo značajno povećati prihode i ponovno smanjiti svoju zaduženost ili neto financijski dug", napisao je predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić u priopćenju za javnost.

Na slovenskom tržištu prihodi od maloprodaje porasli su za 5,1 posto. Rast ovih prihoda Čizmiću se čini još važnijim, jer su epidemiološke mjere imale značajan negativan utjecaj na poslovanje u područjima veleprodaje, nekretnina, proizvodnje i M Tehnike.

Zbog revalorizacije nekretnina i umanjenja vrijednosti ostale dugotrajne imovine te zbog utjecaja epidemije covida-19, operativni gubitak iznosio je 108,2 milijuna eura. Ne računajući jednokratne poslovne događaje, dobit Grupe u 2020. godini iznosila je 4,7 milijuna EUR. Epidemija je imala izravan negativan utjecaj na operacije od 18,8 milijuna eura, izračunao je Mercator.

Među negativnim utjecajima na poslovanje u 2020. godini istaknuli su skraćivanje radnog vremena trgovina u Sloveniji, usvajanje zakona o zatvaranju trgovina nedjeljom i mjere za zatvaranje cijelog hotelskog i restoranskog sektora, kao i škola . Kao rezultat toga, odjel veletrgovine Grupe Mercator zabilježio je veliki pad prihoda. Slična je situacija bila i u tehničkom segmentu, jer su tehničke trgovine bile zatvorene više od četvrtine 2020. godine.

Epidemiološke mjere imale su velike posljedice u smislu troškova, jer je toliko trebalo uložiti u zaštitu zaposlenika i kupaca. Troškovi rada povećali su se i zbog izmijenjenog zakonodavstva u području minimalne plaće na svim poslovnim tržištima, dok su u Sloveniji njihovim isplatama dodatno pridonijele isplate naknada zaposlenima tijekom epidemije u skladu sa zakonodavstvom i isplata naknada.

Ipak, Mercator je nastavio razvijati i obnavljati svoju mrežu, kao i aktivnosti na svim ključnim razvojnim projektima, u kojima ističu projekt izgradnje logističko-distribucijskog centra u Ljubljani.

Poslovnu 2020. godinu obilježili su i projekti spajanja s grupom Fortenova, koja je nedavno postala 88,10% vlasnika najvećeg slovenskog trgovca nakon prijenosa dionica iz Agrokora u stečaju, a ovaj je tjedan objavila ponudu za preuzimanje preostalih dionica, i projekt grupnog refinanciranja duga.

Tagovi: Grupa Mercator, Mercator, Fortenova grupa, Agrokor, Tomislav Čizmić, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE