GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Končar ostvarila trostruko veću neto dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Grupa Končar ostvarila trostruko veću neto dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 14:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa KONČAR je u trećem kvartalu 2021. godine zabilježila dvoznamenkasti rast svih ključnih pokazatelja poslovanja.

KONČAR se može pohvaliti s poslovnim prihodima u iznosu od 2.484,7 milijuna kuna, što je 387,2 milijuna kuna ili 18,5 posto više od ostvarenja u istom razdoblju 2020. godine. Prodaja u izvozu nastavlja rasti; postigla je vrijednost od 1.494,5 milijuna kuna, što je 149 milijuna kuna ili 11,1 posto više od ostvarenja u tri kvartala prošle godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 62 posto. Novougovoreni poslovi iznose 3.362,5 milijuna kuna, što je 1.137,4 milijuna kuna ili 51,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uz prodajne, postignuti su i odlični financijski rezultati. EBITDA iznosi 230 milijuna kuna i veća je za 110 milijuna kuna u odnosu na ostvarenu EBITDU za siječanj – rujan 2020. godine. Operativna dobit je 157,2 milijuna kuna.

U trećem tromjesečju tekuće godine finaliziran je i proces izrade Integralne strategije 2020+ Grupe KONČAR, koja je predstavljena Nadzornom odboru i dobivena je suglasnost za njezino daljnje provođenje. Koncept unutar kojeg su temeljni ciljevi za oblikovanje nove dimenzije obuhvaća: implementaciju četverogodišnjeg razvojno-investicijskog ciklusa, poboljšanje kvalifikacijske strukture i kompetenciju zaposlenika integracijom velikog broja inženjera u sljedeće četiri godine te daljnje povećanje izvoza i otvaranje novih kapitalnih tržišta. Proširenjem portfelja usluga i ponudom kvalitetnih rješenja s većom dodanom vrijednošću, konsolidirani prihodi do 2024. godine planirani su na razini od 4 milijarde kuna, a odnose se na organski rast.

Usporedno s procesom izrade Integralne strategije, Uprava Društva kontinuirano je provodila promjene u poslovnoj strukturi Grupe. Pripojena su Društva sličnih proizvodnih programa, u dogovoru s kineskim partnerom provedena je likvidacija zajedničkog pothvata KONČAR – XD te je osnovano novo društvo KONČAR – Digital. Osnivanjem novog Društva nastavljene su aktivnosti razvoja novih poslovnih rješenja koja će nam u fokusu biti sljedećih 10+ godina, a to su digitalizacija proizvoda, usluga i poslovnih procesa.

Uz izrazito dobar trend rasta svih poslovnih pokazatelja, KONČAR je ugovorio nekoliko značajnih projekata. Prvi put u povijesti, KONČAR će za japanskog naručitelja izvršiti projektiranje, proizvodnju i nadzor pri montaži tri generatora za dvije različite male hidroelektrane (MHE). Ovo je prvi put da su japanski investitori odabrali europskog ponuđača generatora pa KONČAR ovdje ne predstavlja samo sebe, već kao pionir otvara tržište i drugim proizvođačima s tržišta Europe. Nadalje, ugovor vrijedan 57,2 milijuna kuna za izgradnju transformatorske stanice 110/20 kV po načelu „ključ u ruke“ potpisan je s tvrtkom Rimac Automobili. Krajem rujna ugovoren je posao i sa švedskim operatorom distribucijskog sustava Vattenfall Eldistribution, vrijedan 63 milijuna kuna.
Uzimajući u obzir postignute poslovne uspjehe i procjenu rezultata do kraja godine, nije nezahvalno prognozirati da će Grupa KONČAR nastaviti s rastom svih segmenata poslovanja te ispuniti planove za 2021. godinu.

Tagovi: Grupa Končar, Končar, Končar Elektroindustrija
PROČITAJ I OVO
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
SUSPENZIJA
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
BRUXELLES - Europska komisija je u petak predložila državama članicama EU-a da obustave letove iz Južne Afrike i drugih zemalja u kojima je otkrivena nova varijanta koronavirusa.
Merckova tableta za covid manje učinkovita u novim podacima
LOŠE VIJESTI
Merckova tableta za covid manje učinkovita u novim podacima
DARMSTADT - Farmaceutska kompanija Merck objavila je u petak rezultate nove studije koja je pokazala da je njezin eksperimentalni lijek protiv covida-19 manje učinkovit u smanjenju hospitalizacija i smrti u odnosu na ranije rezultate.
HRT raspisao natječaj za ravnatelje programa, poslovanja, produkcije i tehnologije
NATJEČAJ
HRT raspisao natječaj za ravnatelje programa, poslovanja, produkcije i tehnologije
ZAGREB - HRT je u petak objavio javni natječaj za nove ravnatelje programa, poslovanja, produkcije i tehnologije na koji se kandidati mogu prijaviti u roku 15 dana od objave u Narodnim novinama.
Airbus s Ukrajinom skicirao mogućnost isporuke 22 zrakoplova
POSLOVI
Airbus s Ukrajinom skicirao mogućnost isporuke 22 zrakoplova
AMSTERDAM - Europski proizvođač zrakoplova Airbus u četvrtak je objavio da je s ukrajinskim ministarstvom infrastrukture potpisao sporazum koji predviđa mogućnost najma ili kupnje 22 zrakoplova za novog ukrajinskog zračnog prijevoznika.
EMA odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu od pet do 11 godina
CJEPIVO
EMA odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu od pet do 11 godina
AMSTERDAM - Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je u četvrtak Pfizerovo cjepivo protiv covida-19 za djecu u dobi od pet do 11 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE