GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Končar: Neto dobit i više nego udvostručena u 2020.

Grupa Končar: Neto dobit i više nego udvostručena u 2020.
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 16:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa Končar u prošloj je godini ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od gotovo 3,2 milijarde kuna, što je za 6,8 posto više nego 2019. godine, dok je neto dobit i više nego udvostručena i iznosi 115,2 milijuna kuna, pokazuje u srijedu objavljeno poslovno izvješće Končara.

"Unatoč brojnim negativnim utjecajima koje je pandemija prouzročila (rast cijena sirovina i usluga prijevoza, otežano ugovaranje novih poslova zbog zabrane i ograničavanja putovanja) grupa Končar je u 2020. godini ostvarila dobre rezultate i u najvećoj mjeri ostvarila zadane planove. Uz predanost svojih zaposlenika, kompanija je potvrdila da je dovoljno agilna i sposobna prilagoditi se nepredviđenim i izvanrednim situacijama", ističe predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Gordan Kolak u komentaru izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burz.

Po podacima iz tog izvješća, ukupni konsolidirani prihodi grupe Končar u prošloj su godini iznosili 3,19 milijardi kuna i veći su 202,4 milijuna kuna, ili 6,8 posto u odnosu 2019. godinu.

Ukupni rashodi rasli su sporije, za 5,5 posto, na 3,08 milijardi kuna.

Dobit prije poreza iznosi 111,2 milijuna kuna i više od dvostruko je veća od ostvarenog u prošloj godini, ističu iz Končara.

Po podacima iz izvješća, neto dobit grupe Končar u prošloj je godini iznosila 115,2 milijuna kuna, što je za 63,1 milijun kuna, ili za čak 121,3 posto više nego u 2019. godini.

Iz Končara u izvješću ističu da je dio tvrtki iz tog sustava lani ostvarila značano veće prihode, i to bez obzira što najveći dio proizvodnje plasiraju na inozemna tržišta na kojima su se također provodile mjere izazvane pandemijom.

Tako su prihodi od prodaje proizvoda i usluga lani iznosili 2,97 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu ranije porast za 5,8 posto, ili za gotovo 162 milijuna kuna.

Pritom su na domaćem tržištu ostvareni prihodi u iznosu od 1,12 milijardi kuna, što je pad za 3,1 posto u odnosu na godinu ranije, dok su prihodi od prodaje proizvoda i usluga na inozemnom tržištu porasli za 12,1 posto, na 1,85 milijardi kuna.

"Uz dobre financijske rezultate, Končar je tijekom 2020. godine realizirao brojne poslove na inozemnom ali i domaćem tržištu. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi više od 62 posto od čega dvije trećine u zemlje Europske unije. Upravo to je pokazatelj konkurentnosti proizvoda i rješenja grupe Končar u području energetike i transporta", ističe predsjednik Uprave Končara u komentaru izvješća.

Među važnim projektima realiziranim i ugovorenim na domaćem tržištu izdvaja primjerice puštanje u rad Sunčane elektrane Vis, koji možda vrijednosno nije toliko značajan za grupu, ali su njegovi ključni elementi i sustavi razvijeni i proizvedeni u Končaru, kao i potpisivanje ugovora s HŽ Putničkim prijevozom (dodatak ugovoru iz 2014. godine, prema kojem će Končar isporučiti još 12 elektromotornih vlakova, a krajem godine i novi ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka, i to 11 za gradsko-prigradski te 10 za regionalni promet).

Po podacima iz izvješća, lani je najznačaniji izvoz ostvaren na tržištu Švedske, u iznosu od 259,6 milijuna kuna (ili 14,1 posto ukupnog izvoza), a slijede Njemačka u koju je izvoz iznosio 225,6 milijuna kuna (12,2 posto), Austrija sa 123,5 milijuna kuna (6,7 posto), Bugarska 91,2 milijuna kuna (4,9 posto od ukupno ostvarenog izvoza).

Izvoz roba i usluga u Švedsku u prošloj je godini u odnosu na 2019. godinu povećan za 63,4 milijuna kuna, a među tržištima na kojima je došlo do značajnijeg povećanja izvoza iz grupe Končar izdvajaju i Velika Britanija (55,3 milijuna kuna više), Finsku (33,9 milijuna kuna više), Irak (27,4 milijuna kuna više) te Bugarska (27,3 milijuna kuna više nego godinu ranije).

U prošloj su godini društva grupe Končar ugovorila novih poslova u vrijednosti 3,73 milijarde kuna, što je za 655,4 milijun kuna ili 21,3 posto više nego u 2019. godini. Omjer ugovorenih i realiziranih poslova za 2020. godinu (book-to bill ratio) iznosi 1,26. Stanje ugovorenih poslova (backlog) na zadnji dan 2020. godine iznosi 4,16 milijardi kuna, što je za 22,4 posto više u odnosu na stanje na početku godine, navodi se uz ostalo u izvješću Končar grupe.

"U narednom razdoblju grupa Končar veliki potencijal vidi u obnovljivim izvorima energije te dodatnom smanjenju štetnog utjecaja na okoliš, ali iskoraku u digitalizaciji postojećih proizvoda i usluga te proizvodnih kapaciteta. Osigurana likvidnost, niska razina zaduženosti te dobra ugovorenost za naredno razdoblje zasigurno će olakšati ostvarenje predviđenih planova i ciljeva", zaključuje Kolak u komentaru izvješća.

Tagovi: Grupa Končar, Končar EI, Gordan Kolak, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE