GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Končar: 2021. prihod od prodaje 3,5 mlrd kuna; 2022. plan 3,78 mlrd kuna

Grupa Končar: 2021. prihod od prodaje 3,5 mlrd kuna; 2022. plan 3,78 mlrd kuna
REZULTATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2021 / 11:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa Končar ovu bi godinu trebala završiti s "povijesno najvećim prihodom od prodaje" u iznosu većem od 3,5 milijardi kuna, iduće godine planira prihode od prodaje u iznosu od 3,78 milijardi kuna te investicije od 209 milijuna kuna, objavili su u četvrtak iz Končar Elektorindustrije putem Zagrebačke burze.

Naime, Nazdorni odbor je, na prijedlog Uprave, usvojio plan poslovanja Končar Elektroindustrije i konsolidirani plan Grupe Končar za 2022. godinu.

Kako se navodi u objavi, plan poslovanja 2022. godine temelji se na dobroj ugovorenosti s kojom Končar završava poslovnu 2021. godinu - stanje ugovorenih poslova (backlog) na kraju 2021., prema izvršenim procjenama, iznosit će oko pet milijardi kuna i bit će znatno veće u odnosu na stanje na početku godine.

"Prema očekivanjima, Grupa Končar poslovnu 2021. godinu trebala bi završiti s povijesno najvećim prihodom od prodaje u iznosu većem od 3,5 milijarde kuna. Planirani iznos prihoda od prodaje proizvoda i usluga za 2022. godinu iznosi 3,78 milijardi kuna. Na izvoznim tržištima planira se daljnji rast od 5,4 posto te udio izvoza u ukupno planiranim prihodima od prodaje iznosi 60 posto", ističu iz Končara.

Navode kako se najveći dio prihoda i u 2022. planira ostvariti na tržištu Europske unije, u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Na ostalim tržištima planiraju se prihodi veći od onih procijenjenih za ostvarenje u 2021. godini, a najveći se rast, kako se navodi, očekuje u zemljama okruženja i zemljama Azije i Afrike.

"Planom za 2022. godinu predviđeno je ugovaranje novih poslova od 4,4 milijarde kuna. Stanje ugovorenih poslova (backlog) na kraju 2022. godine iznosilo bi 5,6 milijarde kuna. Planirani backlog dobra je osnova ostvarenja zadanih strateških ciljeva do 2024. godine", ističu iz Končara.

Također navode da se, u skladu s usvojenom "Integralnom strategijom Grupe Končar 2020+", u idućoj godini planiraju investicije u iznosu od 209 milijuna kuna.

Najvećim se dijelom to odnosi na ulaganja u postrojenja i opremu, povećanje proizvodnih kapaciteta u više društava Grupe, daljnji proces digitalizacije te nastavak razvoja ekološki prihvatljivih proizvoda, ističu iz Končara, uz napomenu da je najveći dio planiranih investicija predviđeno financirati iz vlastitih izvora sredstava.

"Grupa Končar je, usprkos teškoćama uzrokovanih novim valovima pandemije popraćenim zatvaranjima u nekim zemljama, znatnom povećanju cijena osnovnih sirovina i materijala, poremećajima u dobavnim lancima te problemima u kontejnerskom prijevozu, uspjela 2021. godinu završiti s rekordnim rezultatima", ocjenjuju u Končaru.

Ističu i da dobra ugovorenost, osigurana likvidnost i stabilna bilanca omogućuju daljnji rast i razvoj Grupe i u idućoj poslovnoj godini.

"Prioriteti u 2022. ostaju isti - organizacija i nastavak proizvodnje, održavanje ugovorenih rokova isporuka, učinkovito upravljanje troškovima, smanjenje ugljičnog otiska, ali prije svega zaštita zdravlja i sigurnost zaposlenika te poslovnih partnera u uvjetima mogućeg nastavka pandemije i u godini pred nama", zaključuje se u objavi Končar Elektroindustrije.

Na Zagrebačkoj je burzi danas do 11 sati dionicama Končara ostvaren promet od oko 218 tisuća kuna, a cijena im stagnira na 850 kuna.

Tagovi: Grupa kOnčar, Končar EI, Gordan Kolak, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE