GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Dalekovod lani s neto dobiti od 7,4 milijuna kuna

Grupa Dalekovod lani s neto dobiti od 7,4 milijuna kuna
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2023 / 12:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Grupa Dalekovod je u 2022. ostvarila poslovne prihode od 1,05 milijardi kuna, što je pad za 24 posto u odnosu na 2021., dok je neto dobit pala za 53,8 posto, na 7,4 milijuna kuna, a na poslovanje su se u 2022. negativno odrazile nove okolnosti i izazovi vezani uz rusko-ukrajinsku krizu i još uvijek prisutni negativni efekti vezani uz covid-19, objavila je u utorak ta kompanija.

Po podatcima iz financijskog izvješća koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, poslovni prihodi grupe Dalekovod u 2022. godini iznosili su 1,05 milijardi kuna, i manji su za 24 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Na pad prihoda grupe najznačajniji utjecaj imalo je matično društva, Dalekovod d.d. "zbog zaustavljanja radova na dva projekta u Ukrajini te manjoj aktivnosti u skandinavskim zemljama", objašnjava se u izvješću.

Tako su poslovni prihodi matične kompanije iznosili 760 milijuna kuna i manji su za 24,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

"Nove okolnosti i izazovi vezani uz rusko-ukrajinsku krizu i još uvijek prisutni negativni efekti vezani uz covid-19 pandemiju odnosno smanjenje tenderske aktivnosti, tijekom 2020. i 2021. godine, negativno se odrazilo na poslovanje Dalekovod grupe. Izazovi vezani uz rusku-ukrajinsku krizu dodatno su ubrzali već prisutan rast cijena materijala i sirovina te posljedično povećali inflatorne pritiske na ostale troškove što se negativno odrazilo na profitabilnost grupe", objašnjava se u izvješću.

Grupa je, dodaje se, na ključnim tržištima, odnosno s ključnim kupcima, pokrenula intenzivne pregovore u kontekstu reguliranja postojećih aktivnosti i namirenja razlike s osnove povećanih troškova te se te osnove očekuje značajne pozitivne efekti. Ipak, unatoč novim okolnostima i izazovima, već sada je primjetan značajan oporavak poslovanja u novom ugovaranju što povoljno utječe na poziciju kompanije u razdoblju koje slijedi, ističu iz Dalekovoda.

Po podatcima iz izvješća, poslovni su rashodi grupe lani iznosili 1,03 milijarde kuna i manji su za 23 posto, a u istom su postotku smanjeni i poslovni rashodi matične kompanije i iznosili su 752 milijuna kuna.

U izvješću se također navodi da je EBITDA (poslovni prihodi - poslovni rashodi + amortizacija) na razini grupe iznosi 48,2 milijuna kuna, što je smanjenje od 27 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom kao rezultat pada bruto dobiti u matičnoj kompaniji uslijed smanjene aktivnosti.

EBITDA na razini Dalekovoda d.d. lani je iznosila 35,6 milijuna kuna, što je smanjenje za 25,4 milijuna kuna u odnosu na 2021.

Neto dobit grupe u 2022. godini iznosila je 7,4 milijuna kuna, a iz Dalekovoda objašnjavaju da se sastoji od dobiti iz redovnog poslovanja u iznosu od 8,2 milijuna kuna, te gubitka iz prekinutog poslovanja (vezane uz prodaju segmenta cinčanja) u iznosu od 768 tisuća kuna.

Neto dobit matične tvrtke, Dalekovoda d.d. u prošloj je godini iznosila 1,8 milijuna kuna, a sastoji se od dobiti iz redovnog poslovanja u iznosu od 2,2 milijuna kuna, te gubitka iz prekinutog poslovanja u iznosu od 406 tisuća kuna.

Po podatcima iz izvješća, lanjska je neto dobit (nakon prekinutog poslovanja) grupe bila za 8,6 milijuna kuna manja nego 2021. godine, a neto dobit matične kompanije manja je za 9,7 milijuna kuna.

"Ovakav je rezultat uzrokovan prije spomenutim ključnim događajima koji su obilježili 2022. godinu, odnosno utjecaj pandemije covid-19 na aktivnosti investitora te posljedično nisku razinu knjige ugovora na prijelazu u 2022. godinu te izazovi vezani za rusko-ukrajinsku krizu koji su utjecali na razinu troškova poslovanja, a koji se nisu uspjeli u punoj mjeri naplatiti od investitora", objašnjava se u izvješću.

No, pritom se ističe kako su pozitivni pokazatelji i trendovi oporavka poslovanja, posebice u ugovaranju, ali i realizaciji postali vidljivi već tijekom trećeg i četvrtog kvartala 2022. godine, "što ima povoljan utjecaj na stabilnost prihoda i poslovanja u sljedećem razdoblju i predstavlja osnovicu za optimističan pogled unaprijed".

Oporavak poslovanja naročito je primjetan u novom ugovaranju te je grupa na zadnji dan prošle godine imala knjigu ugovora u iznosu većem od 1,8 milijardi kuna, što, kako se navodi, "povoljno utječe na stabilnost prihoda u sljedećem razdoblju".

U Dalekovodu očekuju i nastavak snažne tenderske aktivnost u energetskoj i prometnoj infrastrukturi, kako kroz provedbu projekata NPOO-a, tako i kroz snažnu investicijsku aktivnost u vidu provedbe aktivnosti zelene i digitalne tranzicije na tržištima gdje grupa tradicionalno posluje i ima snažnu prisutnost, a što podrazumijeva značajne investicije u energetsku infrastrukturu i obnovljive izvore energije.

Dalekovod u izvješću izdvajaju značajno poboljšanje financijskog položaja grupe i matičnog društva, a na što je prvenstveno utjecala provedba procesa dokapitalizacije.

Naime, u siječnju 2022. je provedena dokapitalizacija u iznosu od 410 milijuna kuna, a sredstvima prikupljenim izdanjem novih dionica u veljači su namirena dugovanja prema vjerovnicima čije tražbine su utvrđene predstečajnom nagodbom. Tako su na razini matične kompanije namirene tražbine u iznosu od 357 milijuna kuna, što je značajno unaprijedilo pokazatelji zaduženosti te ukupni financijski položaj društva i grupe na kraju prošle godine, ističu iz Dalekovoda.

Tagovi: Dalekovod, poslovni rezultati, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
Rekordni pretovar na kontejnerskom terminalu Brajdici
SJAJNE BROJKE
Rekordni pretovar na kontejnerskom terminalu Brajdici
RIJEKA - Na kontejnerskom terminalu Brajdici u riječkoj luci, kojim upravlja tvrtka Jadranska vrata (AGCT), lani je pretovareno rekordnih 386 tisuća kontejnerskih jedinica (TEU), a terminal je ticalo 275 brodova, doznaje se iz te tvrtke.
Snažan rast dobiti Podravke u 2023.
SJAJNE BROJKE
Snažan rast dobiti Podravke u 2023.
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u 2023. godini je ostvarila neto dobit od 66.4 milijuna eura, što je rast od 17.3 milijuna eura ili 35.3 posto u odnosu na 2022., objavili su danas iz te kompanije.
ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija
SOLIDNO
ACI: Blagi pad dobiti, imperativ je produženje koncesija
RIJEKA - ACI je izvijestio kako je u 2023. godini ostvario bruto dobit od 3,8 milijun eura, u odnosu na 2022. godinu kada je ostvarena bruto dobit od 4,2 milijuna eura, ostvaren je manji rezultat za 0,4 milijuna eura ili 10% manje.
Prednosti korištenja dizalica topline
INOVACIJE
Prednosti korištenja dizalica topline
Dizalice topline učinkovit su i ekološki prihvatljiv način grijanja; umjesto korištenja tradicionalnih sustava koji koriste fosilna goriva poput plina ili nafte, koriste energiju iz obnovljivih izvora poput zraka, vode ili zemlje, kako bi pružile toplinu i udobnost svakom prostoru.
Bečka zračna luka u širenje ulaže 420 milijuna eura
ŠIRENJE
Bečka zračna luka u širenje ulaže 420 milijuna eura
BEČ - Bečka zračna luka proširuje terminal 3. Za to joj na raspolaganju stoji 420 milijuna eura, a radovi su već u tijeku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE