GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gredelj otvorio vrata Irana

Gredelj otvorio vrata Irana
PROBILI LED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2017 / 13:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - TŽV Gredelj je ovih dana sklopio ugovor s iranskim operatorom za teretni željeznički promet o isporuci postolja za teretne vagone. Postolja Y25 Gredelj će isporučivati Irancima u nizovima od po 100 komada, pri čemu je svaka takva isporuka teška oko 10 milijuna kuna.

To je, uvjeren je Pero Hrkać, stečajni upravitelj Gredelja, uvod u puno veći posao s Iranom, čijih 80-ak milijuna stanovnika predstavlja sve veći magnet za hrvatske tvrtke.

- Iran je za nas vrlo bitno tržište. Sukladno ugovoru koji smo potpisali s Irancima prije dva tjedna, isporučivat ćemo im sto po sto postolja Y25 - kazao nam je jučer Hrkać.
Iako im je u ugovoru rok za prvu isporuku sredina siječnja 2018., Hrkać vjeruje da će prva postolja iz Zagreba put Teherana krenuti znatno ranije. O tome kakav bi to bio "veći posao" s Irancima, Hrkać nije želio govoriti. No, od sugovornika iz poslovnih krugova doznajemo kako bi Gredelj Irancima mogao isporučivati i znatno veče količine postolja za teretne vagone: naši sugovornici pritom spominju brojku od čak 1300 postolja.

No, problem u poslovanju s Iranom Gredelju, kao i drugim hrvatskim tvrtkama, otežana su plaćanja. U ovom trenutku, žali se Hrkać, nijedna hrvatska banka s kojom je kontaktirao nema izravna plaćanja prema iranskim bankama pa se ona odvijaju preko banaka iz trećih zemalja, poput Slovenije ili Italije.

- Očekujem da se konačno uspostavi normalan platni promet s Iranom. Vjerujem da će se to dogoditi uskoro - naglasio je Hrkać.

Upravo na problem platnog prometa između Hrvatske i Irana upozorili su i gospodarstvenici iz obje zemlje, koji su se okupili na Hrvatsko-iranskom gospodarskom forumu, što je jučer održan u HGK. Na to su posebno ukazivali Iranci, dok su hrvatski predstavnici - Luka Burilović, predsjednik HGK, i Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, istakli da je to pitanje u postupku rješavanja i da se uskoro očekuje rješenje problema.

Tagovi: TŽV Gredelj
PROČITAJ I OVO
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
NAGRADE
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
ZAGREB - Ovih dana je završena višemjesečna procedura izbora najboljih i dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“.
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
POTEZI
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
ZAGREB - Kako bi potaknula ljude na zdraviji i održiviji život kod kuće, IKEA će sve alkalne baterije koje se ne mogu puniti ukloniti iz asortimana za opremanje domova najkasnije do listopada 2021. Ovom odlukom IKEA želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive, čija redovita upotreba omogućuje uštedu novca te smanjenje otpada.
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
REVIZIJA
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
ZAGREB – Glavni državni revizor Ivan Klešić izjavio je u srijedu kako je Državni ured za reviziju posljednji put bio u Janafu prije šest godina, kada je radio reviziju javne nabave i utvrdio dosta nepravilnosti.
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
DOGOVOR
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
ZAGREB - Fortenova grupa i vodeća svjetska integrirana turistička grupacija TUI, postigle su dogovor kojim TUI preuzima 33,3 posto udjela Fortenova grupe u toj holding kompaniji koja upravlja Hotelima Koločep, Hotelima Živogošće i tvrtkom Adriasense Zagreb.
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
REZOVI
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
LOS ANGELES - Američki medijski div Walt Disney najavio je da će ukinuti 28 tisuća radnih mjesta u odjelu parkova i potrošačkih proizvoda u matičnom SAD-u zbog zatvaranja i ograničenog broja posjeta kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE