GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje

Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2020 / 20:05
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Osiguravajuća kuća Grawe pregovara sa vlasnicima Swiss osiguranja o preuzimanju akcija te kompanije, saznaju “Vijesti" od izvora iz obje osiguravajuće kuće.

Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića, koji je i lično akcionar Swissa.

Prema nezvaničnim informacija - Grawe, koje nudi proizvode iz oblasti životnog osiguranja, u prvoj transakciji bi mogao preuzeti oko trećinu akcija Swissa čime bi se steklo kvalifikovano učešće, a potom bi mogao da proširi biznis na neživotna osiguranja i otkupi preostale dionice.

“U pregovorima smo, ali još ništa konačno nije dogovoreno. Veliki broj akcionara Swissa je u pitanju”, rekao je nezvanično “Vijestima” izvor iz Grawea koji je u toku pregovora.

Iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO) je “Vijestima” objašnjeno da preuzimanje portfelja, odnosno ugovora o osiguranju iz grupe neživotnih osiguranja moguće je samo ako je i preuzimalac osiguravajuća kuća za neživotno osiguranje.

“Portfelj neživotnih osiguranja ne može preuzeti osiguravajuća kuća za životna osiguranja, pa ovakav model nije ni primjenljiv na pomenutu situaciju Grawe-Swiss, s obzirom na to da se Grawe bavi isključivo poslovima životnog, a Swiss isključivo poslovima neživotnog osiguranja”, objašnjeno je iz ANO.

Regulator je pojasnio da je “eventualno “preuzimanje” društava za osiguranje izvodljivo na dva načina - kroz dobijanje saglasnosti ANO za sticanje kvalifikovanog učešća (svako učešće u kapitalu veće od 10 odsto), nakon čega bi se mogla sprovesti prodaja akcija i promjena vlasništva ili kroz dobijanje saglasnosti ANO za preuzimanje portfelja, nakon čega bi ugovori o osiguranju sa pripadajućom imovinom prešli u vlasništvo drugog osiguravača.

“O jednom od ovih zahtjeva ANO bi bila u obavezi da odluči u roku od dva mjeseca od dana prijema zahtjeva, pri čemu je taj rok kod zahtjeva za sticanje kvalifikovanog učešća zakonom detaljno uređen i počinje teći tek danom prijema kompletne dokumentacije”, naglasio je regulator.

Grawe je dozvolu za rad u Crnoj Gori dobilo 23. septembra 2004. godine. U vlasništvu je austrijskog osiguravajućeg društva Grawe (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) sa sjedištem u Gracu i istorijom dugom 180 godina. Ta osiguravajuća kuća je 2017. godine kupila za 1,39 miliona eura Merkur osiguranje, a prije dvije godine je preuzeo preostalu imovinu Atlas life, bankrotirane osiguravajuće kompanije iz Atlas grupacije biznismena s potjernice Duška Kneževića.

Drugi po veličini vlasnik Swissa, prema podacima iz Centralno klirinško depozitarnog društva, je Vukašin Labović sa 12,81 odsto. Barović je odnedavno treći akcionar osiguravajuće kompanije sa 8,14 odsto. Barović je taj paket stekao polovinom ovog mjeseca, kupujući dionice tokom postupka izvršenja i prinudne prodaje akcija iz portfelja ZIF Eurofonda, da bi se naplati nesaglasni akcionari fonda prema pravosnažnim presudama. ZIF Eurofond je do početka ove godine bio treći po veličini vlasnik Swissa sa 11,34 odsto.

Tagovi: Grawe, Swiss osiguranje, Veselin Barović, Fjord
PROČITAJ I OVO
Ogroman pad broja putnika na zračnim lukama u prva dva mjeseca
KATASTROFA
Ogroman pad broja putnika na zračnim lukama u prva dva mjeseca
ZAGREB - U hrvatskim zračnim lukama u prva dva mjeseca ove godine bilo je 82,4 posto manje putnika nego u isto vrijeme lani ili njih ukupno 90 tisuća, od kojih u veljači 40 tisuća ili 84 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Na ljubljanskom aerodromu deset puta manje putnika nego u prvom kvartalu 2020.
OŠTAR PAD
Na ljubljanskom aerodromu deset puta manje putnika nego u prvom kvartalu 2020.
LJUBLJANA - U prva tri mjeseca ove godine u zračnoj luci Ljubljana izbrojano je 18.364 putnika, što je više od deset puta manje nego u prvom tromjesečju prošle godine, kada je prebrojano 191.639.
Magyar Telekom odobrio dividendu od 15 forinti po dionici
DIVIDENDA
Magyar Telekom odobrio dividendu od 15 forinti po dionici
BUDIMPEŠTA - Magyar Telekom odobrio je dividendu od 15 forinti po dionici. Ukupno je za isplatu dividende naimjenjeno 15,3 milijarde forinti.
Ministarstvo zdravstva: Ministar ne potpisuje ugovore o javnoj nabavi bolnica
REAKCIJE
Ministarstvo zdravstva: Ministar ne potpisuje ugovore o javnoj nabavi bolnica
ZAGREB - Ministarstvo zdravstva oglasilo se priopćenjem vezano uz istrage o nabavi skupih CT uređaja i poručilo kako ministar zdravstva ne potpisuje ugovore o javnoj nabavi koje provode zdravstvene ustanove.
Japanski premijer traži dodatne doze Pfizera
CJEPIVO
Japanski premijer traži dodatne doze Pfizera
TOKIO - Japanski premijer Yoshihide Suga zatražio je u subotu od američke farmaceutske tvrtke Pfizer dodatne doze cjepiva protiv covida-19, izvijestili su mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE