GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje

Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2020 / 20:05
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Osiguravajuća kuća Grawe pregovara sa vlasnicima Swiss osiguranja o preuzimanju akcija te kompanije, saznaju “Vijesti" od izvora iz obje osiguravajuće kuće.

Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića, koji je i lično akcionar Swissa.

Prema nezvaničnim informacija - Grawe, koje nudi proizvode iz oblasti životnog osiguranja, u prvoj transakciji bi mogao preuzeti oko trećinu akcija Swissa čime bi se steklo kvalifikovano učešće, a potom bi mogao da proširi biznis na neživotna osiguranja i otkupi preostale dionice.

“U pregovorima smo, ali još ništa konačno nije dogovoreno. Veliki broj akcionara Swissa je u pitanju”, rekao je nezvanično “Vijestima” izvor iz Grawea koji je u toku pregovora.

Iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO) je “Vijestima” objašnjeno da preuzimanje portfelja, odnosno ugovora o osiguranju iz grupe neživotnih osiguranja moguće je samo ako je i preuzimalac osiguravajuća kuća za neživotno osiguranje.

“Portfelj neživotnih osiguranja ne može preuzeti osiguravajuća kuća za životna osiguranja, pa ovakav model nije ni primjenljiv na pomenutu situaciju Grawe-Swiss, s obzirom na to da se Grawe bavi isključivo poslovima životnog, a Swiss isključivo poslovima neživotnog osiguranja”, objašnjeno je iz ANO.

Regulator je pojasnio da je “eventualno “preuzimanje” društava za osiguranje izvodljivo na dva načina - kroz dobijanje saglasnosti ANO za sticanje kvalifikovanog učešća (svako učešće u kapitalu veće od 10 odsto), nakon čega bi se mogla sprovesti prodaja akcija i promjena vlasništva ili kroz dobijanje saglasnosti ANO za preuzimanje portfelja, nakon čega bi ugovori o osiguranju sa pripadajućom imovinom prešli u vlasništvo drugog osiguravača.

“O jednom od ovih zahtjeva ANO bi bila u obavezi da odluči u roku od dva mjeseca od dana prijema zahtjeva, pri čemu je taj rok kod zahtjeva za sticanje kvalifikovanog učešća zakonom detaljno uređen i počinje teći tek danom prijema kompletne dokumentacije”, naglasio je regulator.

Grawe je dozvolu za rad u Crnoj Gori dobilo 23. septembra 2004. godine. U vlasništvu je austrijskog osiguravajućeg društva Grawe (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) sa sjedištem u Gracu i istorijom dugom 180 godina. Ta osiguravajuća kuća je 2017. godine kupila za 1,39 miliona eura Merkur osiguranje, a prije dvije godine je preuzeo preostalu imovinu Atlas life, bankrotirane osiguravajuće kompanije iz Atlas grupacije biznismena s potjernice Duška Kneževića.

Drugi po veličini vlasnik Swissa, prema podacima iz Centralno klirinško depozitarnog društva, je Vukašin Labović sa 12,81 odsto. Barović je odnedavno treći akcionar osiguravajuće kompanije sa 8,14 odsto. Barović je taj paket stekao polovinom ovog mjeseca, kupujući dionice tokom postupka izvršenja i prinudne prodaje akcija iz portfelja ZIF Eurofonda, da bi se naplati nesaglasni akcionari fonda prema pravosnažnim presudama. ZIF Eurofond je do početka ove godine bio treći po veličini vlasnik Swissa sa 11,34 odsto.

Tagovi: Grawe, Swiss osiguranje, Veselin Barović, Fjord
PROČITAJ I OVO
Dopušten rad vrtnim centrima i rasadnicima te prodavaonicama rezervnih dijelova za poljoprivrednu opremu
ODLUKE
Dopušten rad vrtnim centrima i rasadnicima te prodavaonicama rezervnih dijelova za poljoprivrednu opremu
ZAGREB - Odlukom Stožera civilne zaštite RH, dopušten je rad vrtnim centrima te prodavaonicama rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.
Ikea proizvodi zaštitnu opremu za zdravstvene radnike
POTEZI
Ikea proizvodi zaštitnu opremu za zdravstvene radnike

STOCKHOLM - Švedski proizvođač namještaja Ikea objavio je u utorak da je počeo proizvoditi zaštitnu opremu za bolnice kako bi ih opskrbio potrepštinama za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Hotel Esplanade zatvoren, pretrpjeli znatnu štetu
PROBLEMI
Hotel Esplanade zatvoren, pretrpjeli znatnu štetu
ZAGREB - Jedan od najstarijih zagrebačkih hotela Esplande je zatvoren jer je u prošlotjednom potresu pretrpio znatnu štetu, što mu je, uz postojeću tešku situaciju s koronavirusom koja 'nagriza' poslovanje od siječnja, zadalo veliki udarac, ističe za Hinu generalni direktor Ivica Max Krizmanić.
Vlada: Zatvaraju se pomorski granični prijelazi za promet putnika
ZATVARANJE
Vlada: Zatvaraju se pomorski granični prijelazi za promet putnika
ZAGREB - Radi se i prijelazima u Umagu, Poreču, Rovinju, Malom Lošinju, Korčuli i Ubli.
Suglasnost NO-a 3. maja za dovršenje Santiaga
ZELENO SVJETLO
Suglasnost NO-a 3. maja za dovršenje Santiaga
RIJEKA - Nadzorni odbor Brodogradilišta 3. maj dao je suglasnost na potpisani ugovor za nastavak i dovršetak gradnje tankera "Santiaga" za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija, koji se u tom brodogradilištu gradi za španjolsku tvrtku Marflet Marine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE