GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gradnja Terminala Škrljevo izazvala pravi rat između građana Bakra i Luke Rijeka

Gradnja Terminala Škrljevo izazvala pravi rat između građana Bakra i Luke Rijeka
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2023 / 09:05
Autor: SEEbiz
BAKAR – Na adresu Grada Bakra svako malo stižu pritužbe stanovnika naselja na području gradova Rijeke i Bakra koja su u blizini pozadinskog Terminala Škrljevo te Terminala za rasuti teret u samom Bakru.

Posebice su ogorčeni mještani naselja Gornjih Tijana u području Mjesnog odbora Draga, zbog radova i projekata koje na tom prostoru izvodi Luka Rijeka, a koji gotovo svakodnevno, posebice za vrijeme velikih kiša, stvaraju probleme stanovnicima.

– Mještani se već boje i za svoje živote i imovinu s obzirom na to da je već bilo slučajeva da su se kontejneri otkotrljali prema kućama, a kada padaju kiše, one ispiru materijal na njihove okućnice. Činjenica je da sve što trenutno rade, rade bez ikakvih dozvola, a zahvatom su već prešli i obuhvat urbanističkog plana. Odgovorni su i izvođači radova, kao i Luka Rijeka. Na slikama se vidi da je nasipavano stihijski, smećem, otpadnim građevinskim materijalom, a tako poravnate terene koriste kao prostor za skladištenje kontejnera i druge robe. Bojim se mogućih tragičnih posljedica, kaže za Novi list gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Dodaje da su izvođači radovima ušli i u koridor dalekovoda, prostor na kojem je zabranjena gradnja, a ističe, još je veća opasnost što su nasipavali i dio trase plinovoda za Inu.

– Iskreno se bojim njihovih daljnjih radova, s obzirom na to da rade bez ikakvih projekata, statičkih izračuna projekata i dozvola. No, imajući iskustva s Lukom za rasute terete u Bakru, ne čudi me ovakvo ponašanje. Budući da Luka ignorira sve naše molbe i upozorenja, kao i rješenja institucija, pa i kazne koje je dosudio Prekršajni sud u Rijeci, upozoreni su svi, i DORH, i MUP, i Inspekcijske službe, i Ministarstvo, pa nitko od nas neće moći reći: Nisam vidio, nisam znao. Toplo se nadam da će odgovorni reagirati, da neće biti kasno i da će svoj posao odraditi prije negoli bude ljudskih žrtava. Sa svoje strane Grad Bakar je napravio sve što je u njegovoj nadležnosti. Još jedna u nizu prijava je ponovo poslana, no iskustvo je pokazalo da Luka neće stati s ovakvim djelovanjem, ali građani su u jednom složni: ovome treba stati na kraj, zaključuje bakarski gradonačelnik.

Luka Rijeka d.d. zapošljava gotovo 700 ljudi, od kojih je značajna većina upravo s područja Primorsko-goranske županije. Osim radnika, o Luci Rijeka ovisi i poslovno je vezan cijeli niz pravnih osoba – špeditera, autoprijevoznika, agencija, željezničkih prijevoznika, brodara, tvrtki za pružanje pomorskih usluga lučkog tegljenja i još puno poslovnih subjekata.

– To znači da o Luci Rijeka ovisi i vezano je još nekoliko stotina većih i manjih pravnih osoba s nekoliko tisuća radnih mjesta, slijedom čega o poslovanju Luke Rijeka izravno ovisi egzistencija nekoliko tisuća obitelji. Teško nam je razumjeti razloge iznošenja neistina, koji su evidentno usmjereni na pogrešno i neistinito informiranje javnosti. No, zasigurno je da se ne radi o dobroj namjeri. Naime, osim što za sobom povlači odgovornost za nanesenu štetu, iznošenje neistina ne doprinosi razvoju i boljitku Društva, ni grada, ni Županije, a ni Republike Hrvatske u cjelini. Upravo suprotno, iznošenjem neistina nanosi se šteta Društvu u cjelini te dovodi u pitanje poslovanje Luke Rijeka d.d. čiji je najveći pojedinačni vlasnik Republika Hrvatska, i koja je jedan od važnih koncesionara na riječkom prometnom pravcu, kao i jedan od značajnijih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, a posljedično ugrožava se egzistencija nekoliko tisuća obitelji. Imajući u vidu da se takve neistine iznose u trenutku kada je Luka Rijeka d.d., nakon više godina poslovanja s gubitkom, poslovnu godinu 2022. završila s dobiti, očito je da neistine koriste samo onome tko ne želi dobro niti Luci Rijeka d.d, a niti Društvu u cjelini, smatra predsjednik Uprave Luke Rijeka d.d. Duško Grabovac.

P

Tagovi: Terminal Škrljevo, Luka rijeka, Bakar, Tomislav klarić, gornji tijani, Duško Grabovac
PROČITAJ I OVO
Lufthansino osoblje će štrajkati i ovaj tjedan
ŠTRAJK
Lufthansino osoblje će štrajkati i ovaj tjedan
FRANKFURT - Sindikat Verdi pozvao je danas aerodromsko osoblje njemačke aviokompanije Lufthansa na novi štrajk, koji bi trajao od četvrtka ujutro do subote ujutro, javlja njemačka tiskovna agencija dpa.
Graditelji obrtnici uputili zahtjeve za unapređenje struke
ZAHTJEVI
Graditelji obrtnici uputili zahtjeve za unapređenje struke
SISAK - U Sisku je 1. i 2. ožujka održan Susret graditelja u organizaciji Hrvatske obrtničke komore te je okupio više od 200 sudionika, uz veliku podršku stručnjaka te predstavnika državnih tijela i ostalih institucija koji su sudjelovali u panel raspravama i predavanjima o aktualnim temama u procesu gradnje i obnove, nedostatku radne snage i važnosti obrazovanja.
Jamnica u zaposlenike ulaže dodatnih tri milijuna eura
INVESTICIJE
Jamnica u zaposlenike ulaže dodatnih tri milijuna eura
ZAGREB – Jamnica, vodeća hrvatska kompanija u proizvodnji i prodaji mineralnih voda i pića ulaže rekordnih tri milijuna eura u materijalna primanja svojih gotovo 1.000 zaposlenika.
Saponia u 2023. povećala prihode 16%
RAST
Saponia u 2023. povećala prihode 16%
OSIJEK - Saponia Grupa je u 2023. godini ostvarila ukupne konsolidirane prihode od 125,9 milijuna eura što u odnosu na razdoblje godine prije predstavlja rast od 16 posto.
Hotel Miramar s novim vlasnikom zakoračio u novu sezonu
OPATIJSKI BISER
Hotel Miramar s novim vlasnikom zakoračio u novu sezonu
OPATIJA - Nastavljajući dugogodišnju tradiciju iznimne kvalitete i personaliziranog pristupa svakom gostu, opatijski hotel Miramar u novu turističku sezonu ulazi u slavljeničkom ozračju 20. jubileja i s novim vlasnikom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE