GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gradnja autoputa ne čeka povratak kineskih radnika

Gradnja autoputa ne čeka povratak kineskih radnika
AUTOPUT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2020 / 15:27
Autor: SEEbiz / Radio Slobodna Evropa
PODGORICA - U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Crne Gore kažu kako ne očekuju da bi na rokove izgradnje autoputa Bar-Boljare moglo uticati to što je za sada odgođen povratak u Crnu Goru kineskih ranika koji su otišli kući na godišnji odmor.

"Ugovor predviđa da postoji više mogućnosti da se obezbijede radnici – ne samo iz Kine, već iz Crne Gore, regiona ili drugih djelova svijeta – pa dok se sve te mogućnosti ne iscrpe, ne možemo govoriti o tome da bi nedostatak radnika mogao uticati na sam projekat”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) načelnik Direkcije za održavanje i bezbjednost puteva Miroslav Mašić.

Dio kineskih radnika angažovanih na izgradnji autoputa u Crnoj Gori svake godine odlazi pred kinesku Novu godinu kući za praznike, pa je tako bilo i ovog januara.

No, kako se ovog puta taj odlazak desio pred izbijanje krize sa korona virusom u Kini, njihov povratak je nakon pojave korona virusa odložen, potvrđeno je za RSE iz CRBC (China Road and Bridge Corporation), kineske firme koja je glavni izvođač radova na autoputu.

“Sada očekujemo da se oko 400 njih vrati i da preduzmemo sve moguće mjere kako bi prevazišli ovaj problem. U stalnom smo kontaktu sa Institutom za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, tako da će se tu donositi adekvatne odluke”, kaže za RSE glavni inženjer projekta izgradnje autoputa kompanije CRBC Vlatko Ćipranić.

Prema njegovim riječima, odlukom kineskih vlasti je do 19. februara zabranjeno građanima kineske provincije Hubei da napuste zemlju.

Nakon tog datuma, dodaje, kada bude izvjesno što će biti sa tom zabranom, donijeće se odluka kako prevazići problem sa radnicima.

Iz Instituta za javno zdravlje RSE nije dobio odgovor na pitanje kakve su njihove preporuke kada je riječ o dolasku radne snage iz Kine.

Krajem januara je na zajedničkoj konferenciji za medije IJZ i Ministarstva zdravlja saopšteno da se kineski radnici koji su angažovani na izgradnji autoputa neće do daljeg vratiti u Crnu Goru, dok se ne vidi kako će se razviti situacija sa korona virusom.

Tražeći odgovor i na pitanje da li će problem sa kineskom radnom snagom poskupiti radove na izgradnji autoputa i ko bi za to trebao snositi troškove – država Crna Gora ili izvođač radova – u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva objašnjavaju da je ugovor sa CRBC rađen po “Žutoj knjizi”.

To znači da se o novim okolnostima i uticaju na pravne obaveze ugovornih strana u projektu odlučuje u ugovornoj proceduri, kaže za RSE načelnik Direkcije za održavanje i bezbjednost puteva Miroslav Mašić.

“Riječ je o međunarodnom tipu ugovora koji za ovakve i slične situacije predviđa da svaku situaciju ponaosob analizira i nadzorni organ, koji je u ovom slučaju francusko-talijanski konzorcijum Inžero geodata. Kad se okonča ta ugovorna procedura, znaće se hoće li biti troškovnih uticaja na projekat i ko bi ih, eventualno, trebao snositi”, pojašnjava Mašić.

Prema podacima CRBC, trenutno na izgradnji autoputa radi ukupno oko 1.000 radnika, od toga 379 kineskih državljana, a ostalo su domaći radnici, zaposlenici podizvođača.

Tagovi: autoput Bar-Boljare, China Road and Bridge Corporation
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE