GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski sektor u velikim problemima zbog nedostatka radnika

Građevinski sektor u velikim problemima zbog nedostatka radnika
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2024 / 08:40
Autor: SEEbiz
KRIŽEVCI - Građevinski sektor muči veliki nedostatak radne snage. Donedavno glavni problem bila je plaća.

- Plaća je nekih 1100 eura plus nekih 500 eura terenskih dodataka. Sve su to legalni primici u građevinarstvu. Znači ona se kreće od 1500 eura na dalje. I u Njemačkoj je plaća 2000 eura. Nije to više nekakav raspon koji bi motivirao da se ode, kazao je za HRT Darko Jambreković, predsjednik Nadzornog odbora Radnik d.d.

No, posljednja istraživanja pokazala su da ni veća plaća više nije dovoljna da bi se zadržali ili privukli novi kvalificirani radnici. Iz Sindikata graditeljstva Hrvatske izdvojili su nekoliko stavki na kojima radnici inzistiraju.

- Da se poštuje vrijeme koje ima za privatni život, da ima posebno vrijeme za poslovni život. Isto tako bitni su i uvjeti rada u kojima rade. Nije samo bitno da dobije plaću, a da su svi ostali uvjeti neadekvatni i da može stradati na poslu, pojasnila je Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske.

Među 130 tisuća radnika u građevinskom sektoru 68 000 je stranaca. U prijevodu - svaki drugi. U posljednje vrijeme sve je više onih koji dolaze iz Nepala i Filipina, no na duge staze oni se ne vide u tom poslu.

- To su radnici koji nisu došli iz građevinskih zanimanja i oni uopće ne znaju na što su došli, što trebaju raditi i s vremenom vide koji je to težak posao i jednostavno odu u puno lakša zanimanja, rekla je Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet.

Domaće tvrtke zato na različite načine pokušavaju doći do domaćih radnika. U Kamgradu je za to zadužen poseban dio kadrovske službe.

- Idemo u škole, nudimo stipendije, sa svim strukovnim školama smo u kontaktu. Pokušavamo doći do informacija tko od naših radnika radi vani, s njima stupiti u kontakt da im ponudimo mogućnost povratka u Hrvatsku. Nije baš uobičajeno da se ovako nešto radi, kazao je Dragutin Kamenski, osnivač i vlasnik Kamgrada d.o.o.

Procjenjuje se da je ulaskom u Europsku uniju Hrvatska ostala bez 70 000 građevinskih radnika i njihov povratak uvelike bi promijenio situaciju u tom sektoru.

Tagovi: građevina, radnici, radna snaga, radnik, križevci, jambreković
PROČITAJ I OVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
POSLOVI
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
ZAGREB - Končar je u četvrtak s Ciparskom Elektroprivredom (Electricity Authotrity of Cyprus – EAC) sklopio ugovor za rekonstrukciju energetskih postrojenja na Cipru, vrijedan 13,7 milijuna eura, objavio je Končar putem Zagrebačke burze.
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
SKOK
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
ŽENEVA - Švicarski farmaceutski div Novartis, koji je prisutan i u Sloveniji, u drugom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 3,2 milijarde dolara, u usporedbi s 2,2 milijarde dolara u istom razdoblju godinu ranije.
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
DRUGI KVARTAL
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia imao je teško drugo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE