GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani ogorčeni na rad poštara, sve više pritužbi HAKOM-u

Građani ogorčeni na rad poštara, sve više pritužbi HAKOM-u
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2022 / 11:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sve je više pritužaba na rad Hrvatske pošte. Štoviše, nakon telekomunikacijskih usluga i HEP-a, drže neslavno treće mjesto na ljestvici onih na čiji rad građani imaju najviše primjedbi.

U ovom slučaju problem su preporučene pošiljke. Inspektori HAKOM-a otkrili su slučajeve u kojima su poštari prije nego što su pokušali uručiti preporučenu pošiljku - ispisali obavijesti o dospijeću s naznakama roka i mjesta preuzimanja, javlja HRT.

Zanimanje poštar već odavno nije poželjno. Kupovanje preko interneta najviše se slijeva na njihova leđa.

Previše paketa i pošiljaka rezultiralo je time da teško stignu obaviti osnovni posao - predaju pisama i preporučenih pošiljaka. Takvo iskustvo ima i gospođa s kojom je razgovarala emisija Potrošački kod HRT-a.

U sandučiću je pronašla obavijest da pošiljku preuzme u pošti, iako je - kaže - uvjerena da je bila kod kuće. No u sandučiću je pronašla obavijest da pošiljku preuzme u pošti.

Nije jedina, čak štoviše, događa se to svaki dan, kažu u Udruzi za zaštitu potrošača "Korana" iz Karlovca.

- Predavala sam svoju pošiljku kad je gospodin došao stvarno frustriran i na kraju je nastradala službenica koja radi na šalteru, iako su one u tom cijelom lancu najmanje krive. I stvarno je čovjek prigovarao s razlogom, isto tako kaže - bio sam doma, niti su mi zvonili, samo su mi ostavili cedulju, kaže predsjednica udruge Marina Matanić Novaković.

Tri potrošača s područja Šibenika odlučila su takve slučajeve prijaviti HAKOM-u. Inspektori su utvrdili da su poštari unaprijed ispisali obavijesti o dospijeću s naznakama roka i mjesta preuzimanja, iako još nisu pošiljku ni pokušali uručiti.

"Ističemo kako je ovakvo postupanje suprotno odredbi članka 37. stavka 5. ZPU., što je u svom rješenju utvrdio poštanski inspektor HAKOM-a, a svojom presudom također potvrdio Visoki upravni sud RH. Naime, HP je protiv navedenog Rješenja pokrenuo upravni spor protiv HAKOM-a pred Visokim upravnim sudom RH. Visoki upravni sud RH donio je presudu kojom je tužbeni zahtjev HP-a odbijen te je potvrđeno rješenje poštanskog inspektora, konkretnije, da ispisivanje obavijesti o prispijeću pošiljke bez prethodno izvršenog pokušaja uručenja primatelju ili drugoj zakonom ovlaštenoj osobi predstavlja kršenje odredbi ZPU-a te slijedom navedenog, isto nije dopušteno", kažu iz HAKOM-a.

Ako se prisjetimo početka priče - više je nego jasno zašto se to događa. Nije riječ o pojedinom poštaru, kažu u Udruzi "Korana" Karlovac, jer se takvi slučajevi događaju u cijeloj zemlji.

- Oni jednostavno nemaju dovoljan broj osoblja doraslog tome poslu. Oni bi s poslovne strane trebali reći, "imamo toliko ljudi, osoba koje mogu isporučivati na terenu naše pošiljke, toliko ih možemo primiti". Oni jednostavno uzimaju prekomjerno posla, čemu nisu dorasli, kaže Matanić Novaković.

U Hrvatskoj pošti, kažu u priopćenju, poštovat će presudu suda, pa time i inspekcijski nalaz.

"Moguće je da prilikom svakodnevnog rada dođe do neznatnog broja omaški, međutim, nepravilnosti prilikom dostave su iznimka, a ne pravilo. Također redovito provodimo edukacije za poštare kako bi osigurali kvalitetu dostave i poštivanje svih propisa. Postoji čak 35 različitih vrsta dostave pošiljaka koje su definirane propisima i poštari ih moraju sve dobro znati kako bi mogli kvalitetno obavljati svoj posao", stoji u priopćenju HP-a.

U HAKOM-u su također potvrdili da primatelj, ako je bio kod kuće, a pošiljka mu nije uručena već vraćena pošiljatelju, može tražiti povrat plaćene cijene poštanske usluge. Biti poštar danas - u svakom slučaju - više nije jednostavan ni lak posao!

Tagovi: Hrvatska pošta, HAKOM, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
KARIJERE
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
OMIŠ – Andrija Topić imenovan je novim članom Uprave za akvizicije i integracije (CAIO) u Studencu i time učvrstio strateški smjer poslovanja jednog od vodećih hrvatskih maloprodajnih lanaca.
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
INVESTICIJE
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
BUDIMPEŠTA - British American Tobacco (BAT) uložit će 60 milijardi HUF, odnosno oko 152 milijuna eura, u osnivanje centra za proizvodnju bezdimnih proizvoda u Pečuhu, rekao je u petak ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó, prema izvješću agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE