GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani BiH konzumiraju čak 72% uvezene hrane

Građani BiH konzumiraju čak 72% uvezene hrane
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2018 / 20:44
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - U BiH je oko 72 posto hrane koju konzumiraju građani uvezeno, rečeno je danas na prezentaciji vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u prvom polugodištu.

Kada je riječ o agroindustriji, stručna suradnica Sektora za makroekonomiju pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Amila Šehić rekla je da je u prvih šest mjeseci iz BiH izvezeno robe u vrijednosti od 414.727.986 KM, što je manje za 11,76 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio 1.505.657.642 KM, što je za 0,42 posto više u odnosu na prvo polugodište 2017.

"Razmjena je rezultirala deficitom od skoro 1,1 milijardu KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 28 posto, a kada promatramo cjelokupnu vanjskotrgovinsku razmjenu, vidimo da je oko 72 posto hrane koju konzumiramo uvezeno", istaknula je Šehić u Sarajevu na prezentaciji za novinare.

Prema njenim riječima, u analiziranom periodu izvezeno je mesa u vrijednosti od 52,2 milijuna KM, a uvezena vrijednost od 149,5 milijuna KM, tako da pokrivenost uvoza izvozom iznosi 39,6 posto. Šehić je ocijenila da na ovakve pokazatelje utiče i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer je ukidanjem carina tržište BiH "preplavljeno" uvoznom robom koja je znatno ugrozila domaće prizvođače.

BiH je u prvom polugodištu izvezla mlijeka u vrijednosti od 39,5 milijuna KM, od čega se 67 posto ili 26,5 milijuna KM odnosi na sterilizovano mlijeko koje ima najnižu tržišnu vrijednost, a uvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 71,5 milijuna KM, od čega je 60 posto mliječnih prerađevina sa većom dodatom vrijednošću.

Ona smatra da je mliječna industrija BiH takođe oštećena primjenom ovog sporazuma, jer je ovo tržište "preplavljeno" mlijekom i njegovim proizvodima iz EU, te dodaje da je domaćim proizvođačima jedino preostalo da svoje proizvode plasiraju na alternativna tržišta, kao što je regija.

Šehić je navela da je za šest mjeseci ove godine izvezeno voća i povrća u vrijednosti od 60,3 milijuna KM, dok uvezena vrijednost ove robe iznosi 286,5 milijuna KM.

"Deficit u ovom sektoru iznosi 226,2 milijuna i povećan je u odnosu na prošlu godinu", naglasila je Šehić i podsjetila da je počela isporuka jabuka iz BiH u Rusiju, te da je, od kako je izvoz odblokiran, već izvezeno više od 300 tona novog roda jabuke.

Direktor Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Momir Tošić rekao je da BiH ima značajan ekonomski potencijal, te da zemlja postaje sve interesantnija za robe i usluge iz EU, čime postaje dio "europskog lanca vrijednosti".

"Zbog strukturnih slabosti, ograničenog pristupa financijama, složenog regulatornog okruženja, imamo nisku konkurentnost, visoku nezaposlenost, prisutnost sive ekonomije, i trenutne stope ekonomskog rasta još su daleko od potrebnih da bi se smanjio jaz u odnosu na razvijene ekonomije", istaknuo je Tošić.

Tagovi: uvoz hrane u BiH, hrana, Vanjskotrgovinska komora BiH, Amila Šehić, Momir Tošić
PROČITAJ I OVO
Moderna: Završna klinička ispitivanja za cjepivo počinju krajem mjeseca
CJEPIVO
Moderna: Završna klinička ispitivanja za cjepivo počinju krajem mjeseca
NEW YORK - Američki farmaceutski koncern Moderna Inc u utorak je priopćio da 27. srpnja, ili oko tog datuma, kreću završna klinička ispitivanja za cjepivo protiv covida-19.
Glavna skupština Badela 1862 odlučila o istiskivanju manjinskih dioničara
ODLUKE
Glavna skupština Badela 1862 odlučila o istiskivanju manjinskih dioničara
ZAGREB - Glavna skupština Badela 1862 u utorak je donijela odluku o prijenosu dionica manjinskih dioničara na glavnog dioničara, Meteor grupu - Labud, uz plaćanje otpremnine od 12,86 kuna za dionicu.
Swatch: Prvi polugodišnji gubitak u povijesti
GUBITAK
Swatch: Prvi polugodišnji gubitak u povijesti
ŽENEVA - Švicarski proizvođač satova Swatch u prvoj je polovini godine zbog pandemije Covida 19 smanjio broj zaposlenih u svijetu za 6,5 posto i trajno zatvorio 260 trgovina, zaključivši prvi puta u povijesti šestomjesečno razdoblje s gubitkom.
Austrija uvodi zabranu putničkog zračnog prometa s balkanskim zemljama
ZABRANE
Austrija uvodi zabranu putničkog zračnog prometa s balkanskim zemljama
BEČ - Austrija je u utorak objavila kako ukida putničke zrakoplovne veze s većinom balkanskih zemalja te Moldavijom i Egiptom kako bi smanjila rizik da putnici zaraženi koronavirusom uđu u zemlju.
Akcionari Alfa Plama ponovo bez dividende
ODLUKE
Akcionari Alfa Plama ponovo bez dividende
VRANJE - Odbor direktora vranjskog Alfa plam (ALFA) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 31. jul na kojoj će biti usvojeni finansijski izveštaji za prošlu godinu i doneta odluka o raspodeli dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE